Prażone jabłka do słoików to z pewnością jeden z szybszych przetworów jakie możesz zrobić na zimę. Ten przepis idealnie sprawdzi się dla miłośników słodkości z dodatkiem jabłek, takich jak szarlotka, racuchy czy deser lodowy.
Zawsze mam w spiżarce kilka słoików jabłek w zapasie, ponieważ mogę z nich szybko wyczarować smakowity deser. Nawet jeśli nie mam ochoty na dłuższe siedzenie w kuchni, prażone jabłka do słoików piekę w cieście francuskim – ten ekspresowy smakołyk kochają szczególnie najmłodsi.
Jabłka z dodatkiem cynamonu cudownie komponują się nie tylko ze słodkimi deserami, ale także z różnego rodzaju pieczonymi mięsami. Ponadto, domowy przepis na jabłka jest naprawdę szybki i prosty w wykonaniu, zrobi go każdy!
Składniki na jabłka prażone do słoików na zimę:
Przepis na jabłka do słoików nie wymaga wiele pracy ani składników – wystarczy 5 rzeczy by przygotować pyszne przetwory na zimę. Warto też dopasować ilość cukru według własnych upodobań – w przypadku bardziej słodkich jabłek można dodać go nieco mniej.
- 2 kilogramy jabłek
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 mililitrów zimnej wody
- 1 szklanka cukru
*Szklanka 250 ml
Jabłka prażone do słoików na zimę – przepis krok po kroku:
Krok 1. Na początek obierz jabłka ze skórki i usuń z nich gniazda nasienne. Następnie kroimy owoce w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Krok 2. Przekładamy jabłka do garnka i wlewamy wodę, potem dodajemy do całości cukier – można dodać pół szklanki, a następnie w razie potrzeby dosypać pozostałą ilość.
Krok 3. Owoce doprowadzamy do zagotowania, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jabłka pod przykryciem przez około 20 minut. Nie zapomnijmy o częstym mieszaniu owoców, ponieważ mogą się łatwo przypalić.
Krok 4. Następnie jabłka prażone do słoików połącz z cynamonem i w razie potrzeby dodaj pozostałą ilość cukru. Na koniec całość dobrze mieszamy.
Krok 5. Jeszcze gorące jabłka wkładamy do czystych, a najlepiej wyparzonych słoików, a potem dokładnie zakręcamy. Następnie obracamy słoiki do góry dnem i tak zostawiamy aż do całkowitego wystygnięcia.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>