Schab to nie tylko kotlety schabowe w panierce smażone na dużej ilości oleju. Ten wspaniały kawałek mięsa wieprzowego można wykorzystać na naprawdę wiele sposobów, aby był soczysty, miękki i niezwykle pyszny.
Schab ma to do siebie, że często wychodzi suchy i twardy, lecz jeżeli będziesz kierował się tym przepisem, nie musisz się o to martwić.
Składniki na schab w sosie – przepis
Aby wykonać schab potrzebujesz:
Schab:
- 800 g ziemniaków
- 140 g skrobi ziemniaczanej
- 600 g czerwonej kapusty
- 150 g marchewki
- 100 g czerwonej cebuli
- szczypior
- natka pietruszki
- 150pg jogurtu naturalnego
- 60 g majonezu
- 20 g musztardy
- 10 ml soku z cytryny
- sól
- cukier
Schab w sosie krok po kroku – przepis
Krok 1. Schab lekko rozbij, dopraw, obtocz w mące i podsmaż na patelni, aż się zrumieni.
Krok 2. Mięso przełóż do garnka wraz z pokrojoną w piórka cebulą, zalej wodą lub wywarem do przykrycia składników i gotuj, aż schab zrobi się miękki. Powinno to zająć około godziny.
Krok 3. Kiedy schab się gotuje, zrób kluski. Ugotowaną, mączystą odmianę ziemniaków przepuść je przez praskę i podziel na 4 części i jedną z nich uzupełnij skrobią.
Krok 4. Zagnieć ciasto na kluski, uformuj z niego wałek i wycinaj niewielkiego rozmiaru kluski. Gotuj je w osolonej wodzie przez około dwie minuty od wypłynięcia.
Krok 5. Czas na surówkę. Poszatkowaną kapustę połącz z startą na tarce marchewką, cebulą i ziołami. Następnie dodaj wszystkie przyprawy i składniki na sos. Całość dobrze wymieszaj.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>