Soczysty schab w aromatycznym sosie cebulowym

0
712

Schab to nie tylko kotlety schabowe w panierce smażone na dużej ilości oleju. Ten wspaniały kawałek mięsa wieprzowego można wykorzystać na naprawdę wiele sposobów, aby był soczysty, miękki i niezwykle pyszny.

Schab ma to do siebie, że często wychodzi suchy i twardy, lecz jeżeli będziesz kierował się tym przepisem, nie musisz się o to martwić.

DZISIAJ GRZEJE:  Pyszne koreańskie pączki na tłusty czwartek. Przepis na pączki z nutką cynamonu to HIT!
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kotleciki z cukinii. Pyszny i szybki sposób na obiad

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Błyskawiczna sałatka makaronowa na każdą okazję

Składniki na schab w sosie – przepis

Aby wykonać schab potrzebujesz:

Schab:

  • 800 g schabu
  • 300 g cebuli
  • papryka słodka i ostra
  • sól i pieprz
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • woda lub wywar
Kluski:
  •  800 g ziemniaków
  • 140 g skrobi ziemniaczanej
Surówka:
  • 600 g czerwonej kapusty
  • 150 g marchewki
  • 100 g czerwonej cebuli
  • szczypior
  • natka pietruszki
  • 150pg jogurtu naturalnego
  • 60 g majonezu
  • 20 g musztardy
  • 10 ml soku z cytryny
  • sól
  • cukier
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na knedle bez ziemniaków. Idealnie mięciutkie

Schab w sosie krok po kroku – przepis

Krok 1. Schab lekko rozbij, dopraw, obtocz w mące i podsmaż na patelni, aż się zrumieni.

Krok 2. Mięso przełóż do garnka wraz z pokrojoną w piórka cebulą, zalej wodą lub wywarem do przykrycia składników i gotuj, aż schab zrobi się miękki. Powinno to zająć około godziny.

Krok 3. Kiedy schab się gotuje, zrób kluski. Ugotowaną, mączystą odmianę ziemniaków przepuść je przez praskę i podziel na 4 części i jedną z nich uzupełnij skrobią.

Krok 4. Zagnieć ciasto na kluski, uformuj z niego wałek i wycinaj niewielkiego rozmiaru kluski. Gotuj je w osolonej wodzie przez około dwie minuty od wypłynięcia.

Krok 5. Czas na surówkę. Poszatkowaną kapustę połącz z startą na tarce marchewką, cebulą i ziołami. Następnie dodaj wszystkie przyprawy i składniki na sos. Całość dobrze wymieszaj.

DZISIAJ GRZEJE:  Prosta i zdrowa pasta z tuńczyka. Idealna na kanapki
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na jajka wielkanocne faszerowane pastą z makreli. Smakowite połączenie smaków

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kotleciki z cukinii. Pyszny i szybki sposób na obiad
DZISIAJ GRZEJE:  Ten obiad cię zachwyci. Delikatne pulpeciki w aromatycznym sosie koperkowym