Przepis na surówkę Colesław – jedną z najlepszych

0
635

 Surówka Colesław, to jedna z najpopularniejszych surówek. Może być dodatkiem do obiadu, np. do kotletów schabowych, pieczonych mięs, czy kurczaka z piekarnika. Robi się ją szybciutko, jednak najlepiej smakuje, gdy smaki się przegryzą czyli tak około 2 godziny po jej zrobieniu.

Dzięki swojej prostocie i uniwersalności colesław sprawdza się jako dodatek do wielu różnych dań.

Wykorzystanie surówki COLESŁAW 

Możesz ją wykorzystać w następujący sposób:

  • Dodatek do dań grillowych – Colesław idealnie pasuje do grillowanych mięs, takich jak kiełbaski, steki, kurczak, czy burgery. Jego świeżość i chrupkość dobrze równoważą intensywne smaki grillowanych potraw.
  • Burger – Możesz dodać colesław do hamburgerów lub kanapek jako chrupiący i świeży dodatek. Świetnie komponuje się z różnymi mięsami oraz sosami.
  • Tortille i wrapy – Colesław możesz dodać do tortilli z kurczakiem, wieprzowiną czy falafelami. Doda świeżości i lekkości całemu daniu.
  • Pieczone ziemniaki – Colesław świetnie pasuje do pieczonych ziemniaków lub frytek jako lekkie uzupełnienie.
  • Ryby i owoce morza – Surówka colesław może być doskonałym dodatkiem do smażonych ryb, szczególnie jeśli są one podawane w stylu fish & chips.
  • Hot-dogi – Możesz dodać colesław do hot-dogów, co doda im nieco chrupkości i świeżości.
  • Sałatka obiadowa – Sam colesław może być dodatkiem do obiadu, np. do kotletów schabowych, pieczonych mięs, czy kurczaka z piekarnika.

SKŁADNIKI NA SURÓWKĘ COLESŁAW 

Do przygotowania surówki potrzebować będziemy następujących składników:

  • 1 kg kapusty świeżej – pół średniej główki
  • 2 marchewki – 300 g
  • 1 cebula biała (lub poł czerwonej i pół białej)- 200 g
  • 3/4 szklanki dobrego majonezu – 200 g
  • sok z jednej cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • po pół łyżeczki soli i pieprzu

Przygotowanie surówki Colesław krok po kroku – przepis 

Krok 1. Zdejmij pierwsze liście z kapusty. Kapustę podziel na pół. Jedną połówkę poszatkuj drobno, a głąb wyrzuć.

Krok 2. Obierz również cebulę i marchewki. Marchewki zetrzyj na tarce a cebulę poszatkuj drobno.

Krok 3. W mniejszej misce umieść resztę składników: majonez, sok z cytryny, sól, pieprz oraz cukier puder. Możesz dodać składniki bezpośrednio do miski.

Krok 4. Całość wymieszaj i dodaj do dużej miski z poszatkowaną cebulą, marchwią oraz kapustą. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszaj. Surówka Colesław najlepiej smakuje po 1-2 godzinach chłodzenia w lodówce.