Szarlotka z pianką i kruszonką – boski przepis na ciasto

Dzisiejszy przepis na szarlotkę z pianką i pyszną kruszonką, przypadnie do gustu zapewne każdemu w Was. Lekko kwaskowaty smak połączony ze słodką pianką i chrupiącym wierzchem, to coś co zaskoczy niejednego smakosza. Zapraszam do wypróbowania przepisu. 

Szarlotka, to rodzaj ciasta kruchego albo ewentualnie półkruchego. Co ciekawe, wcale nie musi być ona pieczona z jabłkami. Do jej przygotowania można użyć również innych owoców. Są to najczęściej truskawki, śliwki, a także wiśnie. Warto także wspomnieć, że szarlotkę można podawać wyłącznie na zimno.

DZISIAJ GRZEJE:  Fintifluszka - przepis na najprostsze ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz zaledwie 4 składników

Składniki do szarlotki z pianką i kruszonką – przepis

Do przygotowania szarlotki o wymiarach blaszki 24cm x 24cm (lub tortownicy) będziemy potrzebować następujących składników:

Ciasto:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 200 g zimnego masła
  • ok 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 płaskie łyżeczki cukru waniliowego

DZISIAJ GRZEJE:  Błyskawiczne, pyszne domowe rogaliki z nadzieniem - przepis

Nadzienie:

  • prażone jabłka domowe lub słoik sklepowych

Pianka:

  • 6 białek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Przygotowanie szarlotki krok po kroku – przepis

Krok 1. Wszystkie składniki na ciasto należy wymieszać ze sobą na jednolitą masę. Róbmy to szybko i sprawnie, by zbytnio nie ogrzać ciasta dłońmi. Początkowy etap mieszania ciasta można zacząć przy pomocy noża.

Krok 2. Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą częścią ciasta wylepiamy spód blaszki, następnie na spód wykładamy prażone jabłka.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sernik z wiaderka - szybki i niezawodny przepis. Zrobisz go w 15 minut

Krok 3. Białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier. Na końcu do piany dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Ubitą pianę wykładamy na jabłka. Na wierzch ścieramy na grubych oczkach drugą część zimnego ciasta.

Krok 4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy szarlotkę przez około 45 minut. Smacznego!

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na sałatkę pieczarkową – zachwyć nią swoich domowników

Zbliżają się Święta, więc przepis na pyszną sałatkę przyda się Wam z pewnością. Dziś...

Przepis na sałatkę jarzynową po mojemu – klasyka w...

Klasyczna sałatka jarzynowa lubiana jest chyba przez wszystkich, ale czy próbowaliście ją kiedyś choć...

Makowa panienka – przepis na ciasto idealne

Makowa panienka to ciasto, które musi znać każdy, jest idealne na nadchodzące święta. Życzymy...

Snikers – przepis na pyszne domowe ciasto

Wielu z nas, nie wyobraża sobie Świąt bez tego ciasta. Nic dziwnego, snikers to...

Szynka w glazurze – przepis na pyszne mięso na...

Kanapka z taką wędliną to prawdziwy rarytas. Pyszna i soczysta szynka posmakuje wszystkim, tak...

Przepis na kotlety z kurczakiem i pieczarkami – sposób...

Mamy dla Was genialny przepis na szybki i pyszny obiad, a dokładnie przepis na...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here