Szarlotka z pianką i kruszonką – boski przepis na ciasto

0
109392

Dzisiejszy przepis na szarlotkę z pianką i pyszną kruszonką, przypadnie do gustu zapewne każdemu w Was. Lekko kwaskowaty smak połączony ze słodką pianką i chrupiącym wierzchem, to coś co zaskoczy niejednego smakosza. Zapraszam do wypróbowania przepisu. 

Szarlotka, to rodzaj ciasta kruchego albo ewentualnie półkruchego. Co ciekawe, wcale nie musi być ona pieczona z jabłkami. Do jej przygotowania można użyć również innych owoców. Są to najczęściej truskawki, śliwki, a także wiśnie. Warto także wspomnieć, że szarlotkę można podawać wyłącznie na zimno.

DZISIAJ GRZEJE:  Fintifluszka - przepis na najprostsze ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz zaledwie 4 składników

Składniki do szarlotki z pianką i kruszonką – przepis

Do przygotowania szarlotki o wymiarach blaszki 24cm x 24cm (lub tortownicy) będziemy potrzebować następujących składników:

Ciasto:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 200 g zimnego masła
  • ok 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 płaskie łyżeczki cukru waniliowego
DZISIAJ GRZEJE:  Błyskawiczne, pyszne domowe rogaliki z nadzieniem - przepis

Nadzienie:

  • prażone jabłka domowe lub słoik sklepowych

Pianka:

  • 6 białek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Przygotowanie szarlotki krok po kroku – przepis

Krok 1. Wszystkie składniki na ciasto należy wymieszać ze sobą na jednolitą masę. Róbmy to szybko i sprawnie, by zbytnio nie ogrzać ciasta dłońmi. Początkowy etap mieszania ciasta można zacząć przy pomocy noża.

Krok 2. Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą częścią ciasta wylepiamy spód blaszki, następnie na spód wykładamy prażone jabłka.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sernik z wiaderka - szybki i niezawodny przepis. Zrobisz go w 15 minut

Krok 3. Białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier. Na końcu do piany dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Ubitą pianę wykładamy na jabłka. Na wierzch ścieramy na grubych oczkach drugą część zimnego ciasta.

Krok 4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy szarlotkę przez około 45 minut. Smacznego!

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here