Przepis na sałatkę po mistrzowsku – jej smak powala na kolana

0
1766

Sałatka po mistrzowsku zawiera w sobie wiele pysznych składników, które razem tworzą świetne połączenie. Jej głównym składnikiem jest ryż, ale nie zabraknie w niej zdrowych warzyw i sera. Jest niesamowicie prosta w wykonaniu, więc z tym przepisem poradzi sobie dosłownie każdy. Koniecznie wypróbuj ten szybki domowy przepis!

Sałatkę tę można zrobić jako dopełnienie grilla lub obiadu. Uwielbiam w niej bogactwo warzyw, gdyż to one dodają jej lekkości. Kolorowe kostki papryki nadają sałatce chrupkości i intensywności, wzbogacając ją o bogactwo witamin. Ser żółty dostarcza intensywnego smaku i bogactwa, które idealnie komplementuje się z innymi składnikami sałatki. Jego wyrazisty smak nadaje charakteru całemu daniu, dodając głębi i złożoności smakowej. Serdecznie polecam!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na babkę majonezową - nie może jej zabraknąć na Wielkanocnym stole
DZISIAJ GRZEJE:  Mazurek Wielkanocny - nie może go zabraknąć na Wielkanocnym stole

Składniki na sałatkę po mistrzowsku – przepis:

  • 200 g drobnego ryżu
  • pół brokuła (użyłam świeżego)
  • pół czerwonej papryki
  • 100 g sera żółtego
  • 1 szklanka kukurydzy konserwowej
  • garść szczypiorku
  • 1 ogórek długi

Składniki na sos:

  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
DZISIAJ GRZEJE:  Zakwas na żurek domowej roboty. Ten przepis całkowicie odmieni Twoją zupę na Wielkanoc
DZISIAJ GRZEJE:  Szarlotka z połówkami jabłek. Pyszne i szybkie ciasto

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Wykonanie sałatki po mistrzowsku krok po kroku – przepis:

Krok 1. Zaczniemy od ugotowania ryżu. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie przemywamy zimną wodą i odsączamy z jej nadmiaru.

Krok 2. Brokuła przekrajamy na mniejsze różyczki, a następnie spłukujemy pod zimną wodą. Przekładamy do garnka, a następnie gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 10 min.

Krok 3. Paprykę myjemy, a następnie kroimy w kostkę. To samo robimy z ogórkiem.

Krok 4. Do większej miski przekładamy odsączonego brokuła i ryż.

DZISIAJ GRZEJE:  Deserowa klasyka, czyli przepis na ciasto kopiec kreta
DZISIAJ GRZEJE:  Treściwa i bardzo mięsna, czyli wspaniała zupa gulaszowa

Krok 5. Kukurydzę odsączamy z zalewy, a następnie dodajemy do miski z ryżem i brokułem. Dodajemy również wcześniej pokrojoną paprykę i ogórka.

Krok 6. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek siekamy na dosyć małe kawałki, a następnie wszystko przekładamy do miski i ze sobą dokładnie mieszamy.

Krok 7. Teraz zajmiemy się przygotowaniem sosu. Do oddzielnej miski przekładamy wszystkie składniki potrzebne do wykonania sosu. Całość dokładnie mieszamy.

Krok 8. Sos przekładamy do miski z ryżem i warzywami. Całość dokładnie mieszamy.

Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Kotlety francuskie, czyli pierś z kurczaka z wyrazistymi dodatkami
DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto Prince Polo - prosty domowy przepis na tradycyjne ciasto

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Faworki z dodatkiem serka mascarpone
DZISIAJ GRZEJE:  Małe babeczki wielkanocne do koszyczka. Szybki przepis idealny na święconkę