Kantyczka – przepis na pyszne, efektowne ciasto

0
13567

Kantyczka to ciasto, które z pewnością wzbudzi zachwyt Twoich gości. Jest wbrew pozorom proste i szybkie do wykonania. Koniecznie musicie wypróbować przepis :). Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Ekler na herbatnikach - przepis na pyszne ciasto bez pieczenia

Składniki na ciasto kantyczka – przepis

Do przygotowania cista kantyczka potrzebować będziemy następujących składników:

  • 250 g masła
  • 2,5 szklanki maki pszennej + 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 8 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki maku
  • 2 łyżki kakao
  • 300 g biszkoptów okrągłych
  • 2 słoiczki dżemu porzeczkowego lub powidła śliwkowego
DZISIAJ GRZEJE:  Kruche ciasto ze śliwkami i bezą - przepis

Składniki na polewę:

  • 5 łyżek masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki mleka
  • wiórki kokosowe do posypania po wierzchu

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na malinową chmurkę - to ciasto kochają wszyscy. Sprawdź w jaki prosty sposób się ją robi
DZISIAJ GRZEJE:  Snikers - przepis na pyszne domowe ciasto

Wykonanie ciasta krok po kroku – przepis

Krok 1. Masło ucieramy z cukrem na gładki puch. Białka oddzielamy od żółtek. Następnie ciągle ucierając dodajemy po jednym żółtku, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 

Krok 2. Z białek ubijamy pianę na sztywno.

DZISIAJ GRZEJE:  Góra lodowa - przepis na pyszne ciasto bez pieczenia

Krok 3. Pianę dodajemy do ciasta i mieszamy dokładnie ze sobą wszystkie składniki. Ciasto dzielimy na 3 części.

Krok 4. Do jednej części ciasta dodajemy kakao, do drugiej dodajemy suchy mak, a do trzeciej dodajemy 2 łyżki mąki. 

DZISIAJ GRZEJE:  Fintifluszka - przepis na najprostsze ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz zaledwie 4 składników

Krok 5. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 39×24 cm, wykładamy ciemne ciasto, biszkopty i jeden dżem. 

Krok 6. Na dżem wykładamy ciasto makowe, biszkopty, dżem z drugiego słoiczka oraz jasne ciasto.

Krok 7. Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni. 

DZISIAJ GRZEJE:  Makowa panienka - przepis na ciasto idealne
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na orzeszki - koniecznie wypróbuj niezawodny sposób

Krok 8. Wystudzone ciasto dekorujemy letnią polewą i wiórkami kokosowymi.

Polewa: Masło należy roztopić, dodać cukier, kakao oraz mleko. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na śmietankowy sernik z kruszonką - koniecznie musisz wypróbować
DZISIAJ GRZEJE:  Orzechowiec - prosty i szybki przepis na pyszne ciasto

Wiecej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here