Kantyczka – przepis na pyszne, efektowne ciasto

Kantyczka to ciasto, które z pewnością wzbudzi zachwyt Twoich gości. Jest wbrew pozorom proste i szybkie do wykonania. Koniecznie musicie wypróbować przepis :). Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Ekler na herbatnikach - przepis na pyszne ciasto bez pieczenia

Składniki na ciasto kantyczka – przepis

Do przygotowania cista kantyczka potrzebować będziemy następujących składników:

  • 250 g masła
  • 2,5 szklanki maki pszennej + 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 8 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki maku
  • 2 łyżki kakao
  • 300 g biszkoptów okrągłych
  • 2 słoiczki dżemu porzeczkowego lub powidła śliwkowego

DZISIAJ GRZEJE:  Kruche ciasto ze śliwkami i bezą - przepis

Składniki na polewę:

  • 5 łyżek masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki mleka
  • wiórki kokosowe do posypania po wierzchu

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na malinową chmurkę - to ciasto kochają wszyscy. Sprawdź w jaki prosty sposób się ją robi

DZISIAJ GRZEJE:  Snikers - przepis na pyszne domowe ciasto

Wykonanie ciasta krok po kroku – przepis

Krok 1. Masło ucieramy z cukrem na gładki puch. Białka oddzielamy od żółtek. Następnie ciągle ucierając dodajemy po jednym żółtku, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 

Krok 2. Z białek ubijamy pianę na sztywno.

DZISIAJ GRZEJE:  Góra lodowa - przepis na pyszne ciasto bez pieczenia

Krok 3. Pianę dodajemy do ciasta i mieszamy dokładnie ze sobą wszystkie składniki. Ciasto dzielimy na 3 części.

Krok 4. Do jednej części ciasta dodajemy kakao, do drugiej dodajemy suchy mak, a do trzeciej dodajemy 2 łyżki mąki. 

DZISIAJ GRZEJE:  Fintifluszka - przepis na najprostsze ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz zaledwie 4 składników

Krok 5. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 39×24 cm, wykładamy ciemne ciasto, biszkopty i jeden dżem. 

Krok 6. Na dżem wykładamy ciasto makowe, biszkopty, dżem z drugiego słoiczka oraz jasne ciasto.

Krok 7. Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni. 

DZISIAJ GRZEJE:  Makowa panienka - przepis na ciasto idealne

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na orzeszki - koniecznie wypróbuj niezawodny sposób

Krok 8. Wystudzone ciasto dekorujemy letnią polewą i wiórkami kokosowymi.

Polewa: Masło należy roztopić, dodać cukier, kakao oraz mleko. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na śmietankowy sernik z kruszonką - koniecznie musisz wypróbować

DZISIAJ GRZEJE:  Orzechowiec - prosty i szybki przepis na pyszne ciasto

Wiecej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Szarlotka jak z dawnych czasów. Poznaj super przepis

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych, o ile nie najpopularniejsze pieczone ciasto w naszym kraju....

Sok z kapusty i jego magiczne właściwości. Zobacz na...

Sok z kapusty należy do niesamowicie zdrowych rzeczy, jednak przez lwią część z nas...

Przepis na chinkali, czyli gruzińskie pierogi. W niczym nie...

Gruzińska kuchnia jest fantastyczna i każdy, kto jej spróbował, potwierdza tę teorię. Jednym z...

Legendarna zalewajka. Treściwa zupa, która zachwyci każdego

Zalewajka to legendarna już zupa, która może w swoim smaku oraz wyglądzie bardzo przypominać...

Przepis na hiszpańskie churros. Idealne na Tłusty Czwartek

Churros to tradycyjne hiszpańskie słodkie przekąski, które zyskały ogromną popularność dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi...

Kotlety francuskie, czyli pierś z kurczaka z wyrazistymi dodatkami

Kotlety francuskie to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka, które podaje się...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here