Kantyczka to ciasto, które z pewnością wzbudzi zachwyt Twoich gości. Jest wbrew pozorom proste i szybkie do wykonania. Koniecznie musicie wypróbować przepis :). Smacznego!
Składniki na ciasto kantyczka – przepis
Do przygotowania cista kantyczka potrzebować będziemy następujących składników:
- 250 g masła
- 2,5 szklanki maki pszennej + 2 łyżki mąki
- 2 szklanki cukru
- 8 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki maku
- 2 łyżki kakao
- 300 g biszkoptów okrągłych
- 2 słoiczki dżemu porzeczkowego lub powidła śliwkowego
Składniki na polewę:
- 5 łyżek masła
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
- 4 łyżki mleka
- wiórki kokosowe do posypania po wierzchu
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Wykonanie ciasta krok po kroku – przepis
Krok 1. Masło ucieramy z cukrem na gładki puch. Białka oddzielamy od żółtek. Następnie ciągle ucierając dodajemy po jednym żółtku, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Krok 2. Z białek ubijamy pianę na sztywno.
Krok 3. Pianę dodajemy do ciasta i mieszamy dokładnie ze sobą wszystkie składniki. Ciasto dzielimy na 3 części.
Krok 4. Do jednej części ciasta dodajemy kakao, do drugiej dodajemy suchy mak, a do trzeciej dodajemy 2 łyżki mąki.
Krok 5. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 39×24 cm, wykładamy ciemne ciasto, biszkopty i jeden dżem.
Krok 6. Na dżem wykładamy ciasto makowe, biszkopty, dżem z drugiego słoiczka oraz jasne ciasto.
Krok 7. Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 8. Wystudzone ciasto dekorujemy letnią polewą i wiórkami kokosowymi.
Polewa: Masło należy roztopić, dodać cukier, kakao oraz mleko. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Wiecej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>