Sałatka śledziowa z burakami to znakomita propozycja na nadchodzące święta. Jest smaczna i bardzo prosta w wykonaniu. Posmakuje z pewnością całej rodzinie. Życzymy smacznego!
Składniki na sałatkę śledziową z buraczkami – przepis
Do przygotowania sałatki potrzebować będziemy następujących składników:
- 3 średniej wielkości buraki
- 7- 9 filetów śledzi Matiasów
- 1 mała czerwona cebula
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka chrzanu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1-2 jajka na twardo
- pieprz do smaku
- 1 pęczek koperku
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przygotowanie sałatki krok po kroku – przepis
Krok 1. Buraki gotujemy, studzimy i obieramy ze skórki. Można zrobić to dzień wcześniej, ze względu na długość gotowania buraków. Wystudzone buraki kroimy w drobną kostkę.
Krok 2. Jajka gotujemy na twardo.
Krok 3. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.
Krok 4. Śledzie należy opłukać, osuszyć i pokroić w średniej wielkości kawałki.
Krok 5. Umyty koperek drobno siekamy. Część kopru można zostawić do przybrania sałatki.
Krok 6. W dużej misce łączymy ze sobą pokrojone składniki. Dodajemy śmietanę, jogurt, chrzan i doprawiamy pieprzem. Sałatkę odstawiamy na minimum 2 godziny, by składniki połączyły się. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>