Z pewnością każdy z nas nieraz borykał się z problemem pozostających resztek jedzenia, które są nadal zdatne do spożycia. Ostatecznie przechowujemy je w lodówce aż do momentu, kiedy będą na tyle niedobre, że bez wyrzutów sumienia wylądują w koszu. Jednak jest przepis, a w zasadzie duuużo przepisów, które mogą nie tylko uratować Twoje resztki, ale także wyczarować przepyszne danie! Tym razem proponujemy jajka nadziewane, które z pewnością świetnie sprawdzą się na świątecznym stole.
Przepis na jajka nadziewane – co potrzeba?
W rzeczywistości głównym składnikiem, którego nie może zabraknąć są jajka, jednak poza tym sprawdzą się wszystkie składniki, które znajdziesz w swojej lodówce. Właśnie dlatego przedstawimy kilka przepisów z najpopularniejszymi produktami, które lubią nam zalegać.
Przepis 1
Jajka nadziewane pieczarkami – składniki:
- 4 jajka
- 5 pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- oliwa do smażenia
- posiekana natka pietruszki (ok. łyżka)
- sól
- pieprz
- majonez (ok. 2 łyżeczki)
Jak przygotować jajka nadziewane krok po kroku:
Krok 1. Ugotuj jajka na twardo, przetnij je na połówki, a na koniec wyciągnij z każdego żółtko.
Krok 2. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach umyte pieczarki, a następnie przesmaż je na oliwie z dodatkiem wyciśniętego przez praskę czosnku. Gdy tylko woda odparuje z grzybów odstaw je z gazu, by ostygły.
Krok 3. Smażone pieczarki połącz z rozgniecionymi żółtkami oraz posiekaną natką pietruszki, następnie dodaj soli, pieprzu i majonezu (tyle, aby nasz farsz się połączył).
Krok 4. Nakładamy farsz do jajek, a na zakończenie górę każdego z nich dekorujemy majonezem.
Przepis 2
Jajka nadziewane salami, szynką i korniszonami – składniki:
- 4-5 jajek
- 2 plasterki szybki
- 4 plasterki salami
- 5 korniszonów
- musztarda
- majonez
- sól
- pieprz
Jajka nadziewane salami i szynką – przepis:
Krok 1. Na początek ugotuj jajka na twardo, potem obierz je ze skorupek i rozkrój na połówki. Później wyjmij z nich żółtka.
Krok 2. Następnie drobno pokrój salami, szynkę, korniszony oraz właśnie wyjęte żółtka. Potem dodaj dwie łyżki musztardy oraz dwie łyżki majonezu. Na koniec dopraw całość solą i pieprzem.
Krok 3. Przygotowany farsz nakładamy do naszych jajek, a następnie ozdabiamy według własnego pomysłu.
Przepis 3
Składniki na jajka nadziewane awokado i twarogiem:
- 4 jajka
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 4 łyżki twarogu
- 2 łyżeczki rozmrożonego szpinaku
- 4 łyżki miąższu awokado
- Sól
- Pieprz
Jak przygotować jajka nadziewane? Instrukcja:
Krok 1. W pierwszej kolejności ugotuj jajka i przekrój na połówki, potem wyjmij z nich żółtka.
Krok 2. Następnie żółtka zmiksuj razem z szpinakiem, awokado, twarogiem, sokiem z cytryny. Później dopraw wszystko solą i pieprzem.
Krok 3. Na koniec nałóż przygotowany farsz na jajka i udekoruj całość majonezem.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>