Mazurek to nie tylko smaczne ciasto, ale tradycja wielkanocna, którą wielu z nas utrzymuje do dziś. Nic dziwnego, że ciężko jest wybrać idealny przepis na niego, ponieważ powstało mnóstwo przepysznych wersji tego smakołyku. Jednak osoby, które cenią sobie nie tylko smakowite łakocie, ale także czas poświęcony na jego przygotowanie, z pewnością będą zachwycone mogąc zrobić szybkie ciasto z cukierków, które być może i tak już posiadają w swoim domu.
Co potrzebujesz by zrobić mazurek z krówek według naszego przepisu?
Ciasto:
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g mąki tortowej
- 80 gram cukru pudru
- 100 g mąki krupczatki
- 200 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
Masa:
- 2 łyżki śmietanki 30%
- 500 g cukierków krówek
- 50 g masła
- Opcjonalnie: wybrane dodatki np. orzechy laskowe, płatki migdałowe
Mazurek z krówek – wykonanie krok po kroku
Krok 1. W pierwszej kolejności przesiewamy oba rodzaje mąk do jednej miski (z pewnością świetnie sprawdzi się również stolnica). Następnie po kolei dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, masło, jajko i żółtka.
Krok 2. Kolejnym etapem jest ugniatanie wszystkich składników, jednak pamiętajmy bo robić to tak długo aż uzyskamy zbitą, jednolitą masę.
Krok 3. Gdy nasze ciasto na mazurek z krówek jest już gotowe, należy rozwałkować je na grubość około 0,5 do 0,7 centymetra.
Krok 4. Teraz przyszła kolej na wycięcie odpowiedniego kształtu, tak by móc ciastem wyłożyć naszą blaszkę. Z pozostałości ciasta wyrabiamy dwa wałeczki, które łączymy ze sobą, a wykonanej przez nas przeplatanki powstanie piękny brzeg mazurka. Dno ciasta nakłuwamy w różnych miejscach widelcem. Piecz około 25/30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Odstaw do ostygnięcia.
Krok 5. Mazurek z krówek już prawie gotowy, jednak brakuje najważniejszego elementu – masy krówkowej. Aby ją przygotować zacznij od pokrojenia krówek na mniejsze kawałki.
Krok 6. W garnku rozpuść masło, a następnie dodaj pokrojone cukierki i śmietankę. Pamiętaj by całość podgrzewać na małym ogniu, by uniknąć przypalenia. Przez cały czas mieszamy rozpuszczające się krówki, aż do uzyskania płynnej, gładkiej masy.
Krok 7. Masa stygnąc zacznie nieco gęstnieć, dlatego jeszcze ciepłą wylewamy na kruche ciasto. Górę naszego pachnącego wypieku dekorujemy w dowolny sposób przygotowanymi wcześniej dodatkami, z pewnością idealnie sprawdzą się orzeszki czy płatki migdałowe.
A jaki jest Wasz ulubiony przepis na mazurek? Z pewnością jest równie pyszny!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>