Biała kiełbasa najczęściej pojawia się w domach na wielkanocnym stole, jednak wiele osób bardzo ją lubi również „poza sezonem”. Niestety, przygotowanie jej wymaga trochę wysiłku i czasu, a gdy na koniec okazuje się, że wyszła za mało przyprawiona lub zbyt sucha, kolejna próba raczej nie nadejdzie w najbliższym czasie…
Właśnie dlatego przybywamy z pomocą! Nie musisz być skazany na kiełbasę ze sklepu, wypróbuj nasz przepis a przekonasz się, że naprawdę warto poświęcić trochę czasu bo Twoja biała kiełbasa będzie wyśmienita.
Jak przygotować białą kiełbasę? Zacznijmy od składników:
- Jelita (znajdziesz je w każdym sklepie mięsnym, jak i w niektórych marketach)
- ¾ kg karkówki
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 40 dag boczku surowego
- 60 dag słoniny
- 1 główka czosnku
- 4 łyżki majranku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 2 łyżki świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżeczka zmielonej kolendry
- 5 dag soli
- 1 łyżeczka rozmarynu suszonego
- Łyżka oleju
- 2 szklanki (250 ml) wody
Przygotowując białą kiełbasę po raz pierwszy większość osób popełnia ten sam błąd. Chcemy by nasza domowa kiełbasa była jak najlepszej jakości, dlatego decydujemy się dodać piękne, chude mięso. Niestety konsekwencje tego odczujemy już po pierwszym kęsie naszego dzieła. Jeśli zależy nam na tym, żeby kiełbasa była soczysta, a nie sucha musimy dodać więcej tłustego mięsa, dzięki temu osiągniemy idealny efekt.
Kiełbasa biała – przepis na Wielkanoc i nie tylko
Krok 1. Zanurz jelita w ciepłej wodzie na kilka minut, po upływie tego czasu przepłucz je. Ponownie włóż je do naczynia z wodą i pozostaw w niej nawet do 2 godzin. W ten sposób usuniesz nadmiar soli w której są konserwowane.
Krok 2. Umyj dobrze mięso i osusz je, następnie pokrój na mniejsze kawałki. Chudsze kawałki mięsa należy zmielić maszynką z sitkiem o grubszych oczkach, natomiast te bardziej przerośnięte i tłuste – z sitkiem o małych oczkach.
Krok 3. Włóż zmielone mięso do lodówki na 15 minut, po upływie tego czasu możesz je wyjąć i dodać do niego wszystkie przyprawy oraz zimną wodę. Następnie całość wyrabiaj aż do momentu w którym masa stanie się w miarę jednolita.
Krok 4. Kolej na część, która wielu przysparza największe problemy. By powstała biała kiełbasa przygotowane mięso należy umieścić w wymoczonych wcześniej jelitach. W tym celu nałóż na maszynkę nasadkę masarską i odrobinę posmaruj ją olejem. Następnie możesz naciągnąć na nią jelito i zacząć napełniać je mięsem. Co 15-20 cm należy je skręcić by powstały ładne i równe kiełbasy. Zwróć uwagę czy jelito nie pęka podczas skręcania, jeżeli tak się dzieje, oznacza to, że nakładasz zbyt dużo mięsa. Spróbuj nadziewać mniejszą ilością, w ten sposób unikniesz nieprzyjemnych niespodzianek, a kiełbasek będzie nieco więcej.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>