Sałatki z makaronem są pyszne i pożywne, ale przede wszystkim szybkie w wykonaniu. Przygotowanie sałatki według naszego przepisu zajmie Ci zaledwie 20 minut. Podane składniki wystarczą, aż na 10 porcji, także do dzieła! 🙂 Życzymy smacznego!
Składniki na sałatkę z makaronem – przepis
Do przygotowania sałatki potrzebować będziemy następujących składników:
- około 200 – 250 dag szynki najlepiej wieprzowej
- 100 – 150 g żółtego sera
- 200 g drobnego makaronu (mogą być małe kolanka, muszelki czy gwiazdki)
- 1 niewielki por
- puszka groszku zielonego
- puszka kukurydzy
- 3-4 ogórki kiszone
- 2 jajka ugotowane na twardo
- majonez (około 4-5 łyżek)
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 1/2 łyżeczki musztardy np. chrzanowej czy saperskiej
- posiekana natki pietruszki w dowolnej ilości
- sól i pieprz do smaku
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Sposób wykonania sałatki krok po kroku
Krok 1. Zaczynamy od ugotowania makaronu – koniecznie musi być al dente. Po ugotowaniu makaron odcedzamy i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Krok 2. Jajka należy ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie i pokroić w kostkę.
Krok 3. Szynkę i ogórki kiszone również kroimy w kosteczkę.
Krok 4. Do dużej miski wsypujemy groszek i kukurydzę. Dodajemy szynkę, ogórki oraz pokrojone jajka.
Krok 5. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach, z kolei pora kroimy w półplasterki. Wsypujemy składniki do miski.
Krok 6. Kolejno należy dodać wcześniej ugotowany wystudzony makaron. Do sałatki dodajemy również majonez, śmietanę, musztardę i posiekaną natkę pietruszki.
Krok 7. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wszystkie składniki należy dokładnie ze sobą wymieszać i sałatka jest gotowa. Smacznego!