Przepis na pachnące cynamonem jabłka w cieście – sprawdź koniecznie mój smak dzieciństwa

0
5933

Jabłka w cieście robiła niegdyś moja mama, to był szybki i niezawodny sposób na pyszny deser. Dziś ja smażę takie jabłuszka moim dzieciom i zawsze znikają z talerza nim zdążę usmażyć kolejną porcję. Serdecznie zachęcam Was do udostępniania przepisu innym i życzę smacznego! 🙂

Składniki na jabłka w cieście – przepis

Do przygotowania jabłek w cieście potrzebować będziemy następujących składników:

  • 4 średniej wielkości jabłka
  • 2 jaj
  • 250 g mąki pszennej
  • około 120 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju do ciasta + olej do smażenia
  • około 5 łyżek cukru
  • cynamon do smaku
  • szczypta soli
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • cukier puder lub miód

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Wykonanie jabłek w cieście krok po kroku – przepis

Krok 1. Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy mleko, jajko, sól, połowę opakowania cukru wanilinowego, łyżkę oleju oraz proszek do pieczenia. Całość należy dokładnie wymieszać rózgą lub zmiksować na jednolitą masę. Jeżeli ciasto wyjdzie zbyt gęste, dodajemy jeszcze trochę mleka. Konsystencja powinna być taka, aby po zanurzeniu w nim jabłka ciasto zbyt łatwo z niego nie ściekało.

Krok 2. Kolejno jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Wycinamy gniazda nasienne ze środka. Jabłka należy pokroić na plasterki o grubości ok. 5-7 mm i oprószyć szczyptą cynamonu oraz resztą cukru wanilinowego.

Krok 3. Rozgrzewamy patelnie i olejem, jabłka uprzednio zanurzone w cieście smażymy na złoty kolor z dwóch stron, po około 3 minuty z każdej strony.

Krok 4. Usmażone jabłka w cieście odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Podajemy np. z cukrem pudrem, miodem i cynamonem. Smacznego!

Więcej przepisów znajdziesz <TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here