Przepis na pachnące cynamonem jabłka w cieście – sprawdź koniecznie mój smak dzieciństwa

Jabłka w cieście robiła niegdyś moja mama, to był szybki i niezawodny sposób na pyszny deser. Dziś ja smażę takie jabłuszka moim dzieciom i zawsze znikają z talerza nim zdążę usmażyć kolejną porcję. Serdecznie zachęcam Was do udostępniania przepisu innym i życzę smacznego! 🙂

Składniki na jabłka w cieście – przepis

Do przygotowania jabłek w cieście potrzebować będziemy następujących składników:

  • 4 średniej wielkości jabłka
  • 2 jaj
  • 250 g mąki pszennej
  • około 120 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju do ciasta + olej do smażenia
  • około 5 łyżek cukru
  • cynamon do smaku
  • szczypta soli
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • cukier puder lub miód

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Wykonanie jabłek w cieście krok po kroku – przepis

Krok 1. Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy mleko, jajko, sól, połowę opakowania cukru wanilinowego, łyżkę oleju oraz proszek do pieczenia. Całość należy dokładnie wymieszać rózgą lub zmiksować na jednolitą masę. Jeżeli ciasto wyjdzie zbyt gęste, dodajemy jeszcze trochę mleka. Konsystencja powinna być taka, aby po zanurzeniu w nim jabłka ciasto zbyt łatwo z niego nie ściekało.

Krok 2. Kolejno jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Wycinamy gniazda nasienne ze środka. Jabłka należy pokroić na plasterki o grubości ok. 5-7 mm i oprószyć szczyptą cynamonu oraz resztą cukru wanilinowego.

Krok 3. Rozgrzewamy patelnie i olejem, jabłka uprzednio zanurzone w cieście smażymy na złoty kolor z dwóch stron, po około 3 minuty z każdej strony.

Krok 4. Usmażone jabłka w cieście odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Podajemy np. z cukrem pudrem, miodem i cynamonem. Smacznego!

Więcej przepisów znajdziesz <TUTAJ>>

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Sałatka na zimę z marchewki, papryki i cebuli –...

Dziś, mam dla Was kolejny przepis na zimową sałatkę z marchewki i papryki. Jest...

Domowy zakwas buraczany – sprawdzony przepis

Zakwas buraczany powinna umieć zrobić, każda gospodyni. Jest tysiąc razy lepszy i zdrowszy niż...

Ciasto budyniowe z jabłkami – szybki i smaczny deser,...

Dzisiejszy przepis na ciasto budyniowe, udaje się mi za każdym razem. Jest szybki w...

Przepis na domowy sok “Kubuś”. Ten przepis to prawdziwy...

Soki owocowe czy warzywne, cieszą się niebywałym powodzeniem wśród dzieci, ale również i my,...

Salceson z butelki – genialny przepis na domową wędlinę....

Domowej roboty wędliny to coś co kocham najbardziej. Są smaczne i nie zawierają mnóstwa...

Bigos z kiszonej kapusty – przepis mojej babci. Zobacz...

Dziś, chciałabym Wam przedstawić sprawdzony i niezawodny przepis na bigos z kiszonej kapusty. To...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here