Sałatka z tuńczykiem, to propozycja dla zapracowanych, choć nie tylko :). Sposób przygotowania jest bardzo prosty i szybki, więc mamy nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Smacznego!
Składniki na sałatkę z tuńczykiem – przepis
Do przygotowania sałatki potrzebować będziemy następujących składników:
- 6 jajek
- 15 dag żółtego sera
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- 6 ogórków konserwowych
- 1 puszka kukurydzy
- około 8 łyżek majonezu
- sól, pieprz do smaku
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przygotowanie sałatki krok po kroku – przepis
Krok 1. Jajka należy ugotować na twardo. Po wystudzeniu obieramy je ze skorupek i oddzielamy białka od żółtek.
Krok 2. Przygotowujemy dużą, najlepiej przezroczystą miskę i układamy kolejne warstwy sałatki:
- Starte na dużych oczkach białka jajek, tą warstwę należy doprawić pieprzem i solą.
- Starty na dużych oczkach ser żółty.
- Tuńczyk odsączony z zalewy.
- 4 łyżki majonezu.
- Ogórki konserwowe, wcześniej pokrojone w kostkę.
- Odsączoną kukurydzę.
- 4 łyżki majonezu, doprawione pieprzem i solą.
- Na koniec żółtka starte na drobnych oczkach,
Smacznego!