Panierowana mortadela to przepis z mojego dzieciństwa. Nie każdy lubi mortadelę, ale w panierce nabiera ona innego smaku – dużo lepszego. Dawniej nazywano to danie oszukanymi schabowymi – czy faktycznie dobrze smakuje musisz przekonać się sam.
Przepis na panierowaną mortadelę jest tak prosty, że przygotujesz go zaledwie w 5 minut. „oszukanego schabowego” najlepiej podać z zieloną sałatką lub warzywami. Ciekawi jesteśmy, co sądzicie o tym przepisie – czekamy na Wasze opinie ;).
Składniki na panierowaną mortadelę – przepis
Do przygotowania dania potrzebować będziemy następujących składników:
- 500g mortadeli
- 1 jajko
- bułka tarta do panierowania
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Sposób przygotowania mortadeli krok po kroku – przepis
Krok 1. Zaczynamy od pokrojenia mortadeli w plastry o grubości około 1,5 cm.
Krok 2. Jajko wpijamy do miseczki i roztrzepujemy trzepaczką.
Krok 3. Mortadelę zanurzamy najpierw w rozkłóconym jajku następnie w bułce tartej.
Krok 4. Smażymy z obu stron na mocno rozgrzanym oleju do momentu uzyskania złotego koloru.
Krok 5. Podajemy z ziemniakami lub sałatą zieloną i warzywami. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>