Przepis na panierowaną mortadelę – smak mojego dzieciństwa

0
5316

Panierowana mortadela to przepis z mojego dzieciństwa. Nie każdy lubi mortadelę, ale w panierce nabiera ona innego smaku – dużo lepszego. Dawniej nazywano to danie oszukanymi schabowymi – czy faktycznie dobrze smakuje musisz przekonać się sam.

Przepis na panierowaną mortadelę jest tak prosty, że przygotujesz go zaledwie w 5 minut. „oszukanego schabowego” najlepiej podać z zieloną sałatką lub warzywami. Ciekawi jesteśmy, co sądzicie o tym przepisie – czekamy na Wasze opinie ;).

DZISIAJ GRZEJE:  Góra lodowa - przepis na pyszne ciasto bez pieczenia

Składniki na panierowaną mortadelę – przepis

Do przygotowania dania potrzebować będziemy następujących składników:

  • 500g mortadeli
  • 1 jajko
  • bułka tarta do panierowania

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

DZISIAJ GRZEJE:  Leniwe pierogi - sprawdzony przepis babci Władzi. Sposób na expresowe pyszne danie

Sposób przygotowania mortadeli krok po kroku – przepis

Krok 1. Zaczynamy od pokrojenia mortadeli w plastry o grubości około 1,5 cm. 

Krok 2. Jajko wpijamy do miseczki i roztrzepujemy trzepaczką.

Krok 3. Mortadelę zanurzamy najpierw w rozkłóconym jajku następnie w bułce tartej.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na zapiekanki na zwykłym chlebie - są pyszne i sycące. Koniecznie musisz ich spróbować, to prawdziwy HIT

Krok 4. Smażymy z obu stron na mocno rozgrzanym oleju do momentu uzyskania złotego koloru.

Krok 5. Podajemy z ziemniakami lub sałatą zieloną i warzywami. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Greckie drobiowe kotleciki - przepis na pyszny obiad
DZISIAJ GRZEJE:  Grzyby marynowane - niezawodny sposób mojej mamy

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here