Kotlety jajeczne to danie, które kojarzy mi się z dzieciństwem. Dziś, jako mama bardzo często robię je swoim dzieciom. Zajadają je ze smakiem i zawsze proszą o dokładkę. Jeśli jeszcze ich nie jadłeś koniecznie musisz wypróbować ten sprawdzony przepis na kotlety z jajek.
Składniki na kotlety jajeczne – przepis
Do przygotowania około 10 średniej wielkości kotletów jajecznych potrzebować będziemy następujących składników:
- 11 jajek
- sól i pieprz
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku
- szczypiorek w dowolnej ilości
- bułka tarta do obtoczenia
- masło klarowane lub olej do smażenia
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Sposób wykonania kotletów jajecznych krok po kroku
Krok 1. W pierwszej kolejności należy ugotować na twardo 10 jajek. Po wystudzeniu jajka obieramy ze skorupek i dokładnie rozgniatamy widelcem.
Krok 2. Do masy jajecznej dodajemy surowe jajko, sól, pieprz, 1 łyżkę bułki tartej, natkę pietruszki lub koperku oraz szczypiorek.
Krok 3. Całość należy dokładnie wymieszać i uformować 8-10 małych kotlecików. Masę mocno dociskamy dłońmi.
Krok 4. Kotleciki obtaczamy w bułce tartej. Dobrze jest schłodzić kotlety w lodówce przez około 1-2 godziny, wówczas będzie je łatwiej smażyć.
Krok 5. Rozgrzewamy 3 łyżki masła klarowanego lub odrobinę oleju. Kotlety jajeczne smażymy w obu stron do uzyskania pięknego złotego koloru.
Życzymy smacznego! Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>