Przepis na kotlety jajeczne – pyszny i szybki obiad

Kotlety jajeczne to danie, które kojarzy mi się z dzieciństwem. Dziś, jako mama bardzo często robię je swoim dzieciom. Zajadają je ze smakiem i zawsze proszą o dokładkę. Jeśli jeszcze ich nie jadłeś koniecznie musisz wypróbować ten sprawdzony przepis na kotlety z jajek.

DZISIAJ GRZEJE:  Greckie drobiowe kotleciki - przepis na pyszny obiad

Składniki na kotlety jajeczne – przepis

Do przygotowania około 10 średniej wielkości kotletów jajecznych potrzebować będziemy następujących składników:

  • 11 jajek
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku
  • szczypiorek w dowolnej ilości
  • bułka tarta do obtoczenia
  • masło klarowane lub olej do smażenia

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na genialne kotlety z kalafiora - nie tylko dzieci je pokochają

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Sposób wykonania kotletów jajecznych krok po kroku

Krok 1. W pierwszej kolejności należy ugotować na twardo 10 jajek. Po wystudzeniu jajka obieramy ze skorupek i dokładnie rozgniatamy widelcem.

Krok 2. Do masy jajecznej dodajemy surowe jajko, sól, pieprz, 1 łyżkę bułki tartej, natkę pietruszki lub koperku oraz szczypiorek.

Krok 3. Całość należy dokładnie wymieszać i uformować 8-10 małych kotlecików. Masę mocno dociskamy dłońmi.

DZISIAJ GRZEJE:  Leniwe pierogi - sprawdzony przepis babci Władzi. Sposób na expresowe pyszne danie

Krok 4. Kotleciki obtaczamy w bułce tartej. Dobrze jest schłodzić kotlety w lodówce przez około 1-2 godziny, wówczas będzie je łatwiej smażyć.

Krok 5. Rozgrzewamy 3 łyżki masła klarowanego lub odrobinę oleju. Kotlety jajeczne smażymy w obu stron do uzyskania pięknego złotego koloru.

DZISIAJ GRZEJE:  Schab zapiekany w piekarniku - szybki przepis na pyszny obiad

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na racuchy z białym serem - dobre na śniadanie lub obiad

Życzymy smacznego! Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na rozpływający się w ustach miodownik z kremem

Miodownik to ciasto, jak sama nazwa wskazuje, zrobione z dodatkiem słodkiego miodu, który w...

Małe ciasteczka przekładane konfiturą, czyli przepyszne aspirynki

Aspirynki to niewielkie słodycze na bazie delikatnego ciasta, przełożone konfiturą i obficie obtoczone w...

Rzadko jesz rybę na obiad? Ta marynata sprawi, że...

Ryba na obiad to w naszym kraju dość rzadka praktyka. Polacy zdecydowanie częściej sięgają...

Co zrobić, by sansewieria rosła szybciej? Oto jeden prosty...

Sansewieria, znana również jako "język teściowej" lub "wąż węża", to roślina doniczkowa popularna w...

Najlepszy przepis na pierogi ruskie

Dzisiaj pragniemy podzielić się z Wami niezwykłym przepisem na jedno z najbardziej klasycznych dań...

Zrób to niezwykle kremowe i delikatne ciasto

Ciasta z gęstym, pysznym kremem kocha chyba każdy miłośnik słodyczy. Delikatne, rozpływające się w...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here