Przepis na kotlety jajeczne – pyszny i szybki obiad

0
11791

Kotlety jajeczne to danie, które kojarzy mi się z dzieciństwem. Dziś, jako mama bardzo często robię je swoim dzieciom. Zajadają je ze smakiem i zawsze proszą o dokładkę. Jeśli jeszcze ich nie jadłeś koniecznie musisz wypróbować ten sprawdzony przepis na kotlety z jajek.

DZISIAJ GRZEJE:  Greckie drobiowe kotleciki - przepis na pyszny obiad

Składniki na kotlety jajeczne – przepis

Do przygotowania około 10 średniej wielkości kotletów jajecznych potrzebować będziemy następujących składników:

  • 11 jajek
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku
  • szczypiorek w dowolnej ilości
  • bułka tarta do obtoczenia
  • masło klarowane lub olej do smażenia
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na genialne kotlety z kalafiora - nie tylko dzieci je pokochają

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Sposób wykonania kotletów jajecznych krok po kroku

Krok 1. W pierwszej kolejności należy ugotować na twardo 10 jajek. Po wystudzeniu jajka obieramy ze skorupek i dokładnie rozgniatamy widelcem.

Krok 2. Do masy jajecznej dodajemy surowe jajko, sól, pieprz, 1 łyżkę bułki tartej, natkę pietruszki lub koperku oraz szczypiorek.

Krok 3. Całość należy dokładnie wymieszać i uformować 8-10 małych kotlecików. Masę mocno dociskamy dłońmi.

DZISIAJ GRZEJE:  Leniwe pierogi - sprawdzony przepis babci Władzi. Sposób na expresowe pyszne danie

Krok 4. Kotleciki obtaczamy w bułce tartej. Dobrze jest schłodzić kotlety w lodówce przez około 1-2 godziny, wówczas będzie je łatwiej smażyć.

Krok 5. Rozgrzewamy 3 łyżki masła klarowanego lub odrobinę oleju. Kotlety jajeczne smażymy w obu stron do uzyskania pięknego złotego koloru.

DZISIAJ GRZEJE:  Schab zapiekany w piekarniku - szybki przepis na pyszny obiad
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na racuchy z białym serem - dobre na śniadanie lub obiad

Życzymy smacznego! Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here