Racuchy bananowe, to chyba ulubiony przysmak wszystkich dzieci. Robi się je w expresowym tempie i są idealne na drugie śniadanie czy kolację. Cudownie smakują z bitą śmietaną czy miodem, możemy je również podać z dodatkiem świeżych owoców lub np. syropem malinowym.
Składniki na racuchy z bananami – przepis
Do przygotowania bananowych racuchów potrzebować będziemy następujących składników:
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 0,25 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- 2 banany
- sok z cytryny
- cukier waniliowy wymieszany z 2 łyżkami cukru pudru do posypania lub miód
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Sposób wykonania racuchów bananowych krok po kroku – przepis
Krok 1. Banany należy obrać, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny, by nie czarniały.
Krok 2. W pierwszej misce mieszamy jajka i mleko, z kolei w drugiej misce należy wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
Krok 3. Łączymy mieszankę suchych składników z mokrymi i dokładnie mieszamy za pomocą łyżki lub miksera.
Krok 4. Do ciasta dorzucamy banany i wszystko jeszcze raz mieszamy.
Krok 5. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy racuchy bananowe. Po usmażeniu należy odsączyć je na ręczniku papierowym. Przestudzone placuszki posypujemy cukrem waniliowym wymieszanym z cukrem pudrem lub polewamy odrobiną miodu. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>