Racuszki bananowe – szybki sposób na pyszne danie

0
10706

Racuchy bananowe, to chyba ulubiony przysmak wszystkich dzieci. Robi się je w expresowym tempie i są idealne na drugie śniadanie czy kolację. Cudownie smakują z bitą śmietaną czy miodem, możemy je również podać z dodatkiem świeżych owoców lub np. syropem malinowym.

DZISIAJ GRZEJE:  Kluski maślane z sosem kurkowo-borowikowym - pyszny i szybki obiad

Składniki na racuchy z bananami – przepis

Do przygotowania bananowych racuchów potrzebować będziemy następujących składników:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 0,25 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • 2 banany
  • sok z cytryny
  • cukier waniliowy wymieszany z 2 łyżkami cukru pudru do posypania lub miód
DZISIAJ GRZEJE:  Leniwe pierogi - sprawdzony przepis babci Władzi. Sposób na expresowe pyszne danie

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Sposób wykonania racuchów bananowych krok po kroku – przepis

Krok 1. Banany należy obrać, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny, by nie czarniały.

Krok 2. W pierwszej misce mieszamy jajka i mleko, z kolei w drugiej misce należy  wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier.

DZISIAJ GRZEJE:  Fintifluszka - przepis na najprostsze ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz zaledwie 4 składników

Krok 3. Łączymy mieszankę suchych składników z mokrymi i dokładnie mieszamy za pomocą łyżki lub miksera.

Krok 4. Do ciasta dorzucamy banany i wszystko jeszcze raz mieszamy.

Krok 5. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy racuchy bananowe. Po usmażeniu należy odsączyć je na ręczniku papierowym. Przestudzone placuszki posypujemy cukrem waniliowym wymieszanym z cukrem pudrem lub polewamy odrobiną miodu. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Faszerowany filet z kurczaka, zapiekany w cieście francuskim - koniecznie zobacz ten przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Szybka i smaczna surówka "Colesław" - zobacz przepis

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here