Strogonow drobiowy to danie jednogarnkowe, które z pewnością każdy z nas zna. To pyszne i sycące danie serwujemy najczęściej na obiad, ale i na kolacje również będzie dobre.
Głównym składnikiem strogonowa jest pierś z kurczaka i różnego rodzaju warzywa. Mięso zawsze wybierajmy z najwyższej półki, a warzywami bawmy się, np. używając rożnych kolorów papryki. Wtedy nasze danie nie tylko będzie smaczne, ale i zachwyci swoim wyglądem. Nie bez przyczyny mówi się, że „jemy również oczami” ;).
Składniki do strogonowa drobiowego – przepis
Do wykonania naszego dania, potrzebować będziemy następujących składników:
- około 800 g piersi z kurczaka
- 50 dag pieczarek
- 2 średnie ogórki kiszone,
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- papryki : 2 czerwone i 1 żółta
- 1 średnia cebula
- dwa ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- drobno posiekana natka pietruszki
- przyprawy: 1 łyżka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki cukru, sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania strogonowa krok po kroku – przepis
Krok 1. W pierwszej kolejności oczyszczamy kurczaka z błonek, następnie myjemy go i osuszamy. Kroimy mięso w paski i doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 2. Obieramy cebulę i kroimy ją w piórka. Papryki myjemy i osuszamy, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Paprykę kroimy w większą kostkę, pieczarki po wcześniejszym oczyszczeniu i umyciu kroimy na półplasterki, a kiszone ogórki należy pokroić w drobną kostkę.
Krok 3. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej cebulę, aż się zeszkli. Kolejno dodajemy kurczaka i doprawiamy go solą i pieprzem. Często mieszając smażymy 7-8 minut.
Krok 4. Następnie dodajemy pieczarki i doprawiamy słodką i ostrą papryką. Całość delikatnie przesmażamy.
Krok 5. Wlewamy gorący bulion i dodajemy koncentrat pomidorowy, kiszone ogórki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem ok. 15 minut, sprawdzając by nasze warzywa nie rozgotowały się. Na koniec dodajemy drobno posiekaną natkę z pietruszki. Podajemy na gorąco z pieczywem, najlepiej domowej roboty Przepis na chleb domowej roboty znajdziesz <<TUTAJ>>. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>