Przepis na genialne danie jednogarnkowe – strogonow drobiowy.

0
87239

Strogonow drobiowy to danie jednogarnkowe, które z pewnością każdy z nas zna. To pyszne i sycące danie serwujemy najczęściej na obiad, ale i na kolacje również będzie dobre.

Głównym składnikiem strogonowa jest pierś z kurczaka i różnego rodzaju warzywa. Mięso zawsze wybierajmy z najwyższej półki, a warzywami bawmy się, np. używając rożnych kolorów papryki. Wtedy nasze danie nie tylko będzie smaczne, ale i zachwyci swoim wyglądem. Nie bez przyczyny mówi się, że „jemy również oczami” ;).

DZISIAJ GRZEJE:  Kiełbasa ze słoika - idealna na kanapki. Zobacz przepis

Składniki do strogonowa drobiowego – przepis

Do wykonania naszego dania, potrzebować będziemy następujących składników:

  • około 800 g piersi z kurczaka
  • 50 dag pieczarek
  • 2 średnie ogórki kiszone,
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • papryki : 2 czerwone i 1 żółta
  • 1 średnia cebula
  • dwa ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • drobno posiekana natka pietruszki
  • przyprawy: 1 łyżka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki cukru, sól i pieprz do smaku
DZISIAJ GRZEJE:  Kotleciki wieprzowe zapiekane z warzywami - przepis na jednogarnkowe danie

Sposób wykonania strogonowa krok po kroku – przepis

Krok 1. W pierwszej kolejności oczyszczamy kurczaka z błonek, następnie myjemy go i osuszamy. Kroimy mięso w paski i doprawiamy solą i pieprzem.

DZISIAJ GRZEJE:  Greckie drobiowe kotleciki - przepis na pyszny obiad

Krok 2. Obieramy cebulę i kroimy ją w piórka. Papryki myjemy i osuszamy, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Paprykę kroimy w większą kostkę, pieczarki po wcześniejszym oczyszczeniu i umyciu kroimy na półplasterki, a kiszone ogórki należy pokroić w drobną kostkę.

Krok 3. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej cebulę, aż się zeszkli. Kolejno dodajemy kurczaka i doprawiamy go solą i pieprzem. Często mieszając smażymy 7-8 minut.

DZISIAJ GRZEJE:  Leniwe pierogi - sprawdzony przepis babci Władzi. Sposób na expresowe pyszne danie

Krok 4. Następnie dodajemy pieczarki i doprawiamy słodką i ostrą papryką. Całość delikatnie przesmażamy.

Krok 5. Wlewamy gorący bulion i dodajemy koncentrat pomidorowy, kiszone ogórki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem ok. 15 minut, sprawdzając by nasze warzywa nie rozgotowały się. Na koniec dodajemy drobno posiekaną natkę z pietruszki. Podajemy na gorąco z pieczywem, najlepiej domowej roboty Przepis na chleb domowej roboty znajdziesz <<TUTAJ>>. Smacznego!

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here