Przepis na cukinię o smaku grzybów. Jest przepyszna

Dziś przedstawię Wam kolejny przepis z moją ulubioną cukinią w roli głównej, jednak tym razem w nieco innej odsłonie. Bowiem będzie to cukinia a’la grzybek, czyli zamarynowana tak, aby jej aromat przypominał grzyby – i rzeczywiście jest to wspaniała alternatywa. Smak tak przygotowanej cukinii jest naprawdę wyjątkowy, dzięki temu z pewnością zasmakuje wszystkim fanom przetworów. Marynowana cukinia świetnie sprawdzi się jako smaczna przekąska, ale także jako dodatek do obiadu czy sałatek.

DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia po meksykańsku na zimę. Mój najlepszy przepis na zalewę

DZISIAJ GRZEJE:  Grzyby marynowane - niezawodny sposób mojej mamy

Cukinia a’la grzybek – składniki:

  • 1 kg cukinii
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • Pęczek pietruszki
  • Pęczek koperku
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki octu spirytusowego

DZISIAJ GRZEJE:  Mizeria na zimę w słoikach. Ekspresowy przepis na pyszny dodatek do obiadu

DZISIAJ GRZEJE:  Niezawodny sposób na buraczki z papryką - przepis mojej teściowej Danuty

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Przepis na marynowaną cukinię a’la grzybek krok po kroku:

Krok 1.  Do tego przepisu najlepiej sprawdzą się młode cukinie, jednak te starsze, duże też mogą być, należy jednak pamiętać żeby usunąć z nich gniazda nasienne. Cukinie umyć i obrać ze skórki, następnie pokroić na około 1cm kostkę.

Krok 2. Obieramy marchewkę i kroimy na cienkie plasterki, potem obieramy i przeciskamy przez praskę czosnek. Koperek i natkę pietruszki siekamy drobno, a potem wraz z marchewką i czosnkiem dodajemy do naszej cukinii.

DZISIAJ GRZEJE:  Ogórki kiszone po koreańsku w 3 dni. Łatwy przepis na pyszną przekąskę

DZISIAJ GRZEJE:  Kapuśniak z młodej kapusty - ekspresowy przepis na pyszny, domowy obiad

Krok 3.  Następnie do miski z warzywami dodajemy sól, pieprz, cukier oraz olej i ocet. Całość dokładnie mieszamy, a potem odstawiamy na około 4 godziny, tak aby warzywa dobrze się zamarynowały.

Krok 4.  Cukinie wraz z sokiem przekładamy do wyparzonych słoików, następnie pasteryzujemy przez około 20 minut – cukinia a’la grzybek gotowa!

DZISIAJ GRZEJE:  Smażone pieczarki w zalewie. Smakowity przepis na marynowane grzyby w słoikach. Smakują jak ryba!

DZISIAJ GRZEJE:  Smakowita sałatka z cukinii i papryki na zimę. Przepis, który zawsze się udaje

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na cukinię w zalewie słodko-kwaśnej - babciny sposób na przetwory z cukinii

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na keczup z cukinii - zrób zapas na zimę

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Domowa pasta bulionowa. Łatwy przepis, który zastąpi sklepowe kostki...

Podczas gotowania niejednokrotnie trudno jest nam uzyskać idealny smak, często „czegoś nam brak”. Właśnie...

Przepis na domowy ocet jabłkowy. Jego niesamowite właściwości pozostają...

Przepis na domowy ocet jabłkowy jest niesamowicie łatwy i szybki w wykonaniu. Jedynym minusem,...

Pierogi ruskie według siostry Anastazji. Kultowy przepis na najlepsze...

Pierogi ruskie, z kapustą i grzybami, z mięsem, z owocami – niezależnie od tego,...

Przepis na ciasto salceson. Mięciutki placek, któremu się nie...

Salceson to idealne ciasto, gdy spodziewasz się gości lub po prostu masz ochotę na...

Przepis na czosnek marynowany z miodem. Potężna dawka witamin...

Czosnek marynowany z miodem to świetny sposób na wprowadzenie do naszej diety dodatkowych wartości...

Marchewka w sosie słodko kwaśnym do słoików. Przepis, który...

Marchewka w sosie słodko kwaśnym to smakowity i zdrowy dodatek do ryżu, ziemniaków, a...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here