Ogórki kiszone po koreańsku w 3 dni. Łatwy przepis na pyszną przekąskę

Większość przetworów, które przygotowuję mają aromatyczny, ale delikatny posmak, właśnie dlatego tym razem postawiłam na coś bardziej pikantnego. Ogórki kiszone po koreańsku dzięki dodatkom takim jak chili, imbir, szczypiorek i odrobina sosu sojowego mają niepowtarzalny, lekko pikantny posmak, któremu z pewnością nie oprze się żaden miłośnik mocnych i wyraźnych smaków.

DZISIAJ GRZEJE:  Pyszna i zdrowa botwinka w słoikach na zimę. Aromatyczne przetwory idealne na zupę

Składniki na ogórki kiszone po koreańsku:

  • 1,5 kilograma ogórków gruntowych
  • 3 cebule ze szczypiorkiem
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Około 3 cm korzenia imbiru
  • 2 łyżki mielonej papryki chili
  • 3 łyżeczki soli
  • woda do zalania ogórków

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ogórki w zalewie gyros. Nietypowa sałatka o rewelacyjnymsmaku

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Ogórki kiszone po koreańsku przepis krok po kroku:

Krok 1. Na początek umyj wszystkie ogórki, a następnie zalej zimną wodą w dużej misce – odstaw na około godzinę.

Krok 2. Potem pokrój warzywa wzdłuż na 6 części i przełóż do suchej miski. Następnie dodaj sól, chili oraz wlej sos sojowy.

DZISIAJ GRZEJE:  Młoda kapusta zasmażana. Tradycyjny przepis na łatwy i pyszny dodatek do obiadu

Krok 3. Aby zrobić idealne ogórki kiszone po koreańsku należy przygotować pozostałe produkty. Cebule i szczypiorek drobno poszatkuj, potem przeciśnij przez praskę czosnek, a imbir zetrzyj na tarce. Następnie wszystko dołóż do miski z ogórkami.

Krok 4. Tak przygotowane składniki dokładnie wymieszaj, a potem przełóż je do czystych, wyparzonych słoików. Na koniec zalej je wodą, tak aby przykrywała ona ogórki.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na najlepsze zawijane zrazy ze schabu. Sposób na obiad jak u mamy

Krok 5. Słoiki zakryj gazą lub czystą ściereczką, następnie odstaw na 24 godziny w temperaturze pokojowej.

Krok 6. Po wyznaczonym czasie zakręć ogórki kiszone po koreańsku, a potem włóż je do lodówki lub w inne, zacienione i chłodne miejsce. Już po około 3 dniach będą dobre do jedzenia, jednak pamiętajmy, że im dłużej leżą, tym ich smak będzie bardziej wyrazisty.

DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z zupek chińskich. Pyszny i ekspresowy lunch do pracy i szkoły

DZISIAJ GRZEJE:  Domowa kiełbasa zachwyci każdego miłośnika mięsa. Łatwy przepis krok po kroku

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia po meksykańsku na zimę. Mój najlepszy przepis na zalewę

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na zimową sałatkę z kapusty. Jedną z moich ulubionych

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Szarlotka jak z dawnych czasów. Poznaj super przepis

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych, o ile nie najpopularniejsze pieczone ciasto w naszym kraju....

Sok z kapusty i jego magiczne właściwości. Zobacz na...

Sok z kapusty należy do niesamowicie zdrowych rzeczy, jednak przez lwią część z nas...

Przepis na chinkali, czyli gruzińskie pierogi. W niczym nie...

Gruzińska kuchnia jest fantastyczna i każdy, kto jej spróbował, potwierdza tę teorię. Jednym z...

Legendarna zalewajka. Treściwa zupa, która zachwyci każdego

Zalewajka to legendarna już zupa, która może w swoim smaku oraz wyglądzie bardzo przypominać...

Przepis na hiszpańskie churros. Idealne na Tłusty Czwartek

Churros to tradycyjne hiszpańskie słodkie przekąski, które zyskały ogromną popularność dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi...

Kotlety francuskie, czyli pierś z kurczaka z wyrazistymi dodatkami

Kotlety francuskie to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka, które podaje się...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here