Grzyby marynowane – niezawodny sposób mojej mamy

0
13669

Sezon na grzyby w niektórych regionach naszego kraju trwa już w najlepsze, dlatego też mamy dla Was niezawodny przepis na pyszne grzybki marynowane. Grzyby przygotowane w ten sposób zawsze wychodzą pyszne i chrupiące. Ten, kto ich jeszcze nie robił koniecznie musi wypróbować nasz przepis. Polecamy 🙂

Do marynowania najlepiej używać małych i jędrnych borowików, podgrzybków, kurek, maślaków, rydzy czy kozaków. Można użyć jednego rodzaju grzybów lub po prostu je pomieszać. Do zamarynowania grzybów potrzebna jest zalewa octowa, to nic innego jak mieszanka przypraw oraz wody i octu w proporcji 3:1.

DZISIAJ GRZEJE:  Genialny przepis na ogórki w musztardzie - pyszne i chrupiące

Składniki na grzyby marynowane – przepis

Do przygotowania marynowanych grzybów potrzebować będziemy następujących składników:

  • 2 kg oczyszczonych grzybów
  • 1 cebula

Do zalewy potrzebować będziemy:

  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 łyżka ziaren pieprzu
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na muszle nadziewane pastą z tuńczyka - szybka i smaczna przekąska

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Sposób marynowania grzybów krok po kroku

Krok 1. Grzyby należy dokładnie oczyścić i opłukać najlepiej na sitku. Większe grzyby kroimy na mniejsze kawałki.

Krok 2. Cebulę obieramy i kroimy na plasterki.

Krok 3. Grzyby wraz z cebulą obgotowujemy w lekko osolonej wodzie przez około 5-7 minut od momentu zagotowania. 

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na genialne kotlety z kalafiora - nie tylko dzieci je pokochają

Krok 4. W tak zwanym „miedzy czasie” należy przygotować zalewę z wszystkich podanych składników.

Krok 5. Podgotowane grzyby odcedzamy i przekładamy do suchych, wyparzonych słoiczków, wypełniając je do około 3/4 objętości.

Krok 6. Grzyby zalewamy wrzącą zalewą wraz z przyprawami. Słoiki powinno się od razu zakręcić pokrywkami. Odwrócić do góry dnem i zostawić do ostudzenia. Grzyby marynowane w taki sposób idealnie nadają się na przystawkę czy do sosu tatarskiego.

DZISIAJ GRZEJE:  Zapiekanka gołąbkowa - szybki i prosty sposób na obiad

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here