Grzyby marynowane – niezawodny sposób mojej mamy

Sezon na grzyby w niektórych regionach naszego kraju trwa już w najlepsze, dlatego też mamy dla Was niezawodny przepis na pyszne grzybki marynowane. Grzyby przygotowane w ten sposób zawsze wychodzą pyszne i chrupiące. Ten, kto ich jeszcze nie robił koniecznie musi wypróbować nasz przepis. Polecamy 🙂

Do marynowania najlepiej używać małych i jędrnych borowików, podgrzybków, kurek, maślaków, rydzy czy kozaków. Można użyć jednego rodzaju grzybów lub po prostu je pomieszać. Do zamarynowania grzybów potrzebna jest zalewa octowa, to nic innego jak mieszanka przypraw oraz wody i octu w proporcji 3:1.

DZISIAJ GRZEJE:  Genialny przepis na ogórki w musztardzie - pyszne i chrupiące

Składniki na grzyby marynowane – przepis

Do przygotowania marynowanych grzybów potrzebować będziemy następujących składników:

  • 2 kg oczyszczonych grzybów
  • 1 cebula

Do zalewy potrzebować będziemy:

  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 łyżka ziaren pieprzu

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na muszle nadziewane pastą z tuńczyka - szybka i smaczna przekąska

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Sposób marynowania grzybów krok po kroku

Krok 1. Grzyby należy dokładnie oczyścić i opłukać najlepiej na sitku. Większe grzyby kroimy na mniejsze kawałki.

Krok 2. Cebulę obieramy i kroimy na plasterki.

Krok 3. Grzyby wraz z cebulą obgotowujemy w lekko osolonej wodzie przez około 5-7 minut od momentu zagotowania. 

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na genialne kotlety z kalafiora - nie tylko dzieci je pokochają

Krok 4. W tak zwanym “miedzy czasie” należy przygotować zalewę z wszystkich podanych składników.

Krok 5. Podgotowane grzyby odcedzamy i przekładamy do suchych, wyparzonych słoiczków, wypełniając je do około 3/4 objętości.

Krok 6. Grzyby zalewamy wrzącą zalewą wraz z przyprawami. Słoiki powinno się od razu zakręcić pokrywkami. Odwrócić do góry dnem i zostawić do ostudzenia. Grzyby marynowane w taki sposób idealnie nadają się na przystawkę czy do sosu tatarskiego.

DZISIAJ GRZEJE:  Zapiekanka gołąbkowa - szybki i prosty sposób na obiad

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Sałatka na zimę z marchewki, papryki i cebuli –...

Dziś, mam dla Was kolejny przepis na zimową sałatkę z marchewki i papryki. Jest...

Domowy zakwas buraczany – sprawdzony przepis

Zakwas buraczany powinna umieć zrobić, każda gospodyni. Jest tysiąc razy lepszy i zdrowszy niż...

Ciasto budyniowe z jabłkami – szybki i smaczny deser,...

Dzisiejszy przepis na ciasto budyniowe, udaje się mi za każdym razem. Jest szybki w...

Przepis na domowy sok “Kubuś”. Ten przepis to prawdziwy...

Soki owocowe czy warzywne, cieszą się niebywałym powodzeniem wśród dzieci, ale również i my,...

Salceson z butelki – genialny przepis na domową wędlinę....

Domowej roboty wędliny to coś co kocham najbardziej. Są smaczne i nie zawierają mnóstwa...

Bigos z kiszonej kapusty – przepis mojej babci. Zobacz...

Dziś, chciałabym Wam przedstawić sprawdzony i niezawodny przepis na bigos z kiszonej kapusty. To...

Popularne kategorie

Komentarze

  1. Marynowane grzyby to moja ulubiona przystawka na Święta Bożego Narodzenia i na Wielkanoc. Pochodzę z rodziny grzybiarzy, nigdy nie kupujemy grzybów, tylko sami zbieramy. Prawdziwki zawsze idą do suszenia, kurki na patelnię, a podgrzybki do marynowania. Może kiedyś uda się złamać tradycję i zamarynujemy też prawdziwki, ale jak na razie król grzybów tylko suszony;)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here