Sezon na grzyby w niektórych regionach naszego kraju trwa już w najlepsze, dlatego też mamy dla Was niezawodny przepis na pyszne grzybki marynowane. Grzyby przygotowane w ten sposób zawsze wychodzą pyszne i chrupiące. Ten, kto ich jeszcze nie robił koniecznie musi wypróbować nasz przepis. Polecamy 🙂
Do marynowania najlepiej używać małych i jędrnych borowików, podgrzybków, kurek, maślaków, rydzy czy kozaków. Można użyć jednego rodzaju grzybów lub po prostu je pomieszać. Do zamarynowania grzybów potrzebna jest zalewa octowa, to nic innego jak mieszanka przypraw oraz wody i octu w proporcji 3:1.
Składniki na grzyby marynowane – przepis
Do przygotowania marynowanych grzybów potrzebować będziemy następujących składników:
- 2 kg oczyszczonych grzybów
- 1 cebula
Do zalewy potrzebować będziemy:
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 1 łyżka gorczycy
- 1 łyżka ziaren pieprzu
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Sposób marynowania grzybów krok po kroku
Krok 1. Grzyby należy dokładnie oczyścić i opłukać najlepiej na sitku. Większe grzyby kroimy na mniejsze kawałki.
Krok 2. Cebulę obieramy i kroimy na plasterki.
Krok 3. Grzyby wraz z cebulą obgotowujemy w lekko osolonej wodzie przez około 5-7 minut od momentu zagotowania.
Krok 4. W tak zwanym „miedzy czasie” należy przygotować zalewę z wszystkich podanych składników.
Krok 5. Podgotowane grzyby odcedzamy i przekładamy do suchych, wyparzonych słoiczków, wypełniając je do około 3/4 objętości.
Krok 6. Grzyby zalewamy wrzącą zalewą wraz z przyprawami. Słoiki powinno się od razu zakręcić pokrywkami. Odwrócić do góry dnem i zostawić do ostudzenia. Grzyby marynowane w taki sposób idealnie nadają się na przystawkę czy do sosu tatarskiego.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>