Smażone pieczarki w zalewie. Smakowity przepis na marynowane grzyby w słoikach. Smakują jak ryba!

Idealne jako przystawka na przyjęciu, dodatek do posiłku albo po prostu przekąska w ciągu dnia. Jeśli jesteś fanem grzybów to z pewnością smażone pieczarki w zalewie przypadną Ci do gustu. Przygotowanie ich wymaga trochę czasu, jednak zdecydowanie warto, ponieważ już po pierwszym kęsie nie będziesz mógł się im oprzeć!

DZISIAJ GRZEJE:  Kruche maślane ciasteczka w 20 minut - sprawdzony przepis na pyszne co nieco

Składniki na smażone pieczarki w zalewie:

  • 6 kg małych pieczarek
  • 8 cebul
  • 10 jajek
  • 1 kg mąki krupczatki
  • 2 szklanki octu
  • 4 l wody
  • 400 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki soli
  • 14 łyżek cukru
  • 15 ziaren pieprzu
  • Kilka liści laurowych
  • Olej do smażenia
  • Sól i pieprz

DZISIAJ GRZEJE:  Chrupiące i smakowite ogórki kanapkowe. Idealne do jedzenia już po dwóch dniach

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Przepis na smażone pieczarki w zalewie krok po kroku:

Krok 1. Aby przygotować marynowane grzyby w pierwszej kolejności należy dokładnie oczyścić pieczarki. Najlepszym sposobem będzie umycie ich pod bieżącą wodą, a potem jeśli będzie taka potrzeba powycinanie nożykiem bardziej zbrązowiałych miejsc.

Krok 2. Weź miskę i roztrzep w niej jajka z pieprzem i solą, następnie obtocz w nich pieczarki. Potem to samo zrób z nimi w mące krupczatce.

DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia po meksykańsku na zimę. Mój najlepszy przepis na zalewę

Krok 3. Pieczarki smaż na głębokim oleju, tak aby zarumieniły się na złoty kolor. Następnie wyłów je łyżką cedzakową i odcedź na ręczniku papierowym.

smażone pieczarki w zalewie

Krok 4. Przygotuj duży garnek i umieść w nim ocet, wodę, koncentrat pomidorowy, sól, cukier, pieprz i liście laurowe, następnie całość zagotuj.

DZISIAJ GRZEJE:  Pleśniak - pyszne domowe ciasto. Dobre do zrobienia na wiele okazji

Krok 5. Smażone pieczarki ułóż ciasno w czystych, wyparzonych słoikach, następnie dodaj do każdego z nich układamy parę piórek obranej i pokrojonej cebuli.

Krok 6. Na koniec zalewamy grzyby gorącą zalewą, następnie zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez około 30 minut.

Smażone pieczarki w zalewie będą dobre do jedzenia już po około 6 dniach, ale im dłużej poczekamy, tym ich smak będzie bardziej wyrazisty.

smażone pieczarki w zalewie

DZISIAJ GRZEJE:  Języki teściowej – genialny przepis na koreczki z ogórków lub cukinii do słoików

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy chleb wiejski z naczynia żaroodpornego. Idealny na drugie śniadanie

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Mizeria na zimę w słoikach. Ekspresowy przepis na pyszny dodatek do obiadu

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszne udka pieczone na kapuście - zobacz koniecznie i podziel się przepisem z innymi

 

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Domowa pasta bulionowa. Łatwy przepis, który zastąpi sklepowe kostki...

Podczas gotowania niejednokrotnie trudno jest nam uzyskać idealny smak, często „czegoś nam brak”. Właśnie...

Przepis na domowy ocet jabłkowy. Jego niesamowite właściwości pozostają...

Przepis na domowy ocet jabłkowy jest niesamowicie łatwy i szybki w wykonaniu. Jedynym minusem,...

Pierogi ruskie według siostry Anastazji. Kultowy przepis na najlepsze...

Pierogi ruskie, z kapustą i grzybami, z mięsem, z owocami – niezależnie od tego,...

Przepis na ciasto salceson. Mięciutki placek, któremu się nie...

Salceson to idealne ciasto, gdy spodziewasz się gości lub po prostu masz ochotę na...

Przepis na czosnek marynowany z miodem. Potężna dawka witamin...

Czosnek marynowany z miodem to świetny sposób na wprowadzenie do naszej diety dodatkowych wartości...

Marchewka w sosie słodko kwaśnym do słoików. Przepis, który...

Marchewka w sosie słodko kwaśnym to smakowity i zdrowy dodatek do ryżu, ziemniaków, a...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here