Smażone pieczarki w zalewie. Smakowity przepis na marynowane grzyby w słoikach. Smakują jak ryba!

0
4623
smażone pieczarki w zalewie, marynowane grzyby

Idealne jako przystawka na przyjęciu, dodatek do posiłku albo po prostu przekąska w ciągu dnia. Jeśli jesteś fanem grzybów to z pewnością smażone pieczarki w zalewie przypadną Ci do gustu. Przygotowanie ich wymaga trochę czasu, jednak zdecydowanie warto, ponieważ już po pierwszym kęsie nie będziesz mógł się im oprzeć!

DZISIAJ GRZEJE:  Kruche maślane ciasteczka w 20 minut - sprawdzony przepis na pyszne co nieco

Składniki na smażone pieczarki w zalewie:

  • 6 kg małych pieczarek
  • 8 cebul
  • 10 jajek
  • 1 kg mąki krupczatki
  • 2 szklanki octu
  • 4 l wody
  • 400 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki soli
  • 14 łyżek cukru
  • 15 ziaren pieprzu
  • Kilka liści laurowych
  • Olej do smażenia
  • Sól i pieprz
DZISIAJ GRZEJE:  Chrupiące i smakowite ogórki kanapkowe. Idealne do jedzenia już po dwóch dniach

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Przepis na smażone pieczarki w zalewie krok po kroku:

Krok 1. Aby przygotować marynowane grzyby w pierwszej kolejności należy dokładnie oczyścić pieczarki. Najlepszym sposobem będzie umycie ich pod bieżącą wodą, a potem jeśli będzie taka potrzeba powycinanie nożykiem bardziej zbrązowiałych miejsc.

Krok 2. Weź miskę i roztrzep w niej jajka z pieprzem i solą, następnie obtocz w nich pieczarki. Potem to samo zrób z nimi w mące krupczatce.

DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia po meksykańsku na zimę. Mój najlepszy przepis na zalewę

Krok 3. Pieczarki smaż na głębokim oleju, tak aby zarumieniły się na złoty kolor. Następnie wyłów je łyżką cedzakową i odcedź na ręczniku papierowym.

smażone pieczarki w zalewie

Krok 4. Przygotuj duży garnek i umieść w nim ocet, wodę, koncentrat pomidorowy, sól, cukier, pieprz i liście laurowe, następnie całość zagotuj.

DZISIAJ GRZEJE:  Pleśniak - pyszne domowe ciasto. Dobre do zrobienia na wiele okazji

Krok 5. Smażone pieczarki ułóż ciasno w czystych, wyparzonych słoikach, następnie dodaj do każdego z nich układamy parę piórek obranej i pokrojonej cebuli.

Krok 6. Na koniec zalewamy grzyby gorącą zalewą, następnie zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez około 30 minut.

Smażone pieczarki w zalewie będą dobre do jedzenia już po około 6 dniach, ale im dłużej poczekamy, tym ich smak będzie bardziej wyrazisty.

smażone pieczarki w zalewie

DZISIAJ GRZEJE:  Języki teściowej – genialny przepis na koreczki z ogórków lub cukinii do słoików
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy chleb wiejski z naczynia żaroodpornego. Idealny na drugie śniadanie

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Mizeria na zimę w słoikach. Ekspresowy przepis na pyszny dodatek do obiadu
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszne udka pieczone na kapuście - zobacz koniecznie i podziel się przepisem z innymi

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here