Idealne jako przystawka na przyjęciu, dodatek do posiłku albo po prostu przekąska w ciągu dnia. Jeśli jesteś fanem grzybów to z pewnością smażone pieczarki w zalewie przypadną Ci do gustu. Przygotowanie ich wymaga trochę czasu, jednak zdecydowanie warto, ponieważ już po pierwszym kęsie nie będziesz mógł się im oprzeć!
Składniki na smażone pieczarki w zalewie:
- 6 kg małych pieczarek
- 8 cebul
- 10 jajek
- 1 kg mąki krupczatki
- 2 szklanki octu
- 4 l wody
- 400 g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki soli
- 14 łyżek cukru
- 15 ziaren pieprzu
- Kilka liści laurowych
- Olej do smażenia
- Sól i pieprz
Przepis na smażone pieczarki w zalewie krok po kroku:
Krok 1. Aby przygotować marynowane grzyby w pierwszej kolejności należy dokładnie oczyścić pieczarki. Najlepszym sposobem będzie umycie ich pod bieżącą wodą, a potem jeśli będzie taka potrzeba powycinanie nożykiem bardziej zbrązowiałych miejsc.
Krok 2. Weź miskę i roztrzep w niej jajka z pieprzem i solą, następnie obtocz w nich pieczarki. Potem to samo zrób z nimi w mące krupczatce.
Krok 3. Pieczarki smaż na głębokim oleju, tak aby zarumieniły się na złoty kolor. Następnie wyłów je łyżką cedzakową i odcedź na ręczniku papierowym.
Krok 4. Przygotuj duży garnek i umieść w nim ocet, wodę, koncentrat pomidorowy, sól, cukier, pieprz i liście laurowe, następnie całość zagotuj.
Krok 5. Smażone pieczarki ułóż ciasno w czystych, wyparzonych słoikach, następnie dodaj do każdego z nich układamy parę piórek obranej i pokrojonej cebuli.
Krok 6. Na koniec zalewamy grzyby gorącą zalewą, następnie zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez około 30 minut.
Smażone pieczarki w zalewie będą dobre do jedzenia już po około 6 dniach, ale im dłużej poczekamy, tym ich smak będzie bardziej wyrazisty.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>
Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.