Przepis na grzebyki krucho-drożdżowe. Pyszne i w sam raz do porannej kawy

Grzebyki krucho-drożdżowe to pyszne ciasteczka, które smakują wszystkim. Robi się je naprawdę szybko, a minimum składników sprawia, że chętnie będziecie wracać do tego przepisu – mam taką nadzieję 😉

DZISIAJ GRZEJE:  Oponki, szybki i niezawodny przepis - sprawdź koniecznie

Składniki na grzebyki krucho-drożdżowe – przepis

Do przygotowania grzebyków krucho-drożdżowych potrzebujemy bardzo mało składników, takich jak:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 40 dag masła
  • 2 jajka średniej wielkości
  • 4 – 5 łyżek śmietany 18%
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 4 dag świeżych drożdży
  • twarda marmolada do nadzienia
  • cukier waniliowy do posypania grzebyków

DZISIAJ GRZEJE:  Kokosanki - szybki i prosty sposób na pyszne ciasteczka

DZISIAJ GRZEJE:  Mini serowe pączki bez drożdży - szybki i niezawodny przepis

Przygotowanie grzebyków krok po kroku – przepis

Krok 1. Mąkę przesiewamy przez sitko. Dodajemy do niej masło, 2 żółtka, śmietanę, cukier waniliowy i pokruszone drożdże.

Krok 2. Z podanych składników zagniatany jednolite ciasto. Przykrywamy je ściereczkę i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na rogaliki na śmietanie - zrobisz je w 15 minut. Są niewiarygodnie smaczne, zachwycą wszystkich

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na chatkę Baby Jagi - prosty i pyszny sernik bez pieczenia

Krok 3. Ciasto należy rozwałkować na grubość 4 mm, starając się uformować go w kształt prostokąta. Na brzeg ciasta nakładamy paskami marmoladę i zawijamy w rulonik dwa razy, odcinamy od reszty ciasta. Powtarzamy czynność do wyczerpania ciasta. 

Krok 4. Zawinięte ruloniki smarujemy roztrzepanym białkiem i kroimy na około 8 cm kawałki, które z jednej strony w równych odstępach nacinamy do 1/3 wysokości. Grzebyki posypujemy po wierzchu cukrem waniliowym lub zwykłym.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na hiszpańskie pączki - są przepyszne

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na eklerki z waniliowym, delikatnym nadzieniem - rozpływają się w ustach! Mega smaczne

Krok 5. Grzebyki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko wyginać je w łuk. Pieczemy na złoty kolor ok. 20-25min w temperaturze 180 stopni. Smacznego!

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Andrut - przepis na genialną, niezawodną masę, która posmakuje każdemu

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszne ciasto jogurtowe w pięć minut - zaskocz nim znajomych i rodzinę

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Szarlotka jak z dawnych czasów. Poznaj super przepis

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych, o ile nie najpopularniejsze pieczone ciasto w naszym kraju....

Sok z kapusty i jego magiczne właściwości. Zobacz na...

Sok z kapusty należy do niesamowicie zdrowych rzeczy, jednak przez lwią część z nas...

Przepis na chinkali, czyli gruzińskie pierogi. W niczym nie...

Gruzińska kuchnia jest fantastyczna i każdy, kto jej spróbował, potwierdza tę teorię. Jednym z...

Legendarna zalewajka. Treściwa zupa, która zachwyci każdego

Zalewajka to legendarna już zupa, która może w swoim smaku oraz wyglądzie bardzo przypominać...

Przepis na hiszpańskie churros. Idealne na Tłusty Czwartek

Churros to tradycyjne hiszpańskie słodkie przekąski, które zyskały ogromną popularność dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi...

Kotlety francuskie, czyli pierś z kurczaka z wyrazistymi dodatkami

Kotlety francuskie to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka, które podaje się...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here