Przepis na grzebyki krucho-drożdżowe. Pyszne i w sam raz do porannej kawy

0
9539

Grzebyki krucho-drożdżowe to pyszne ciasteczka, które smakują wszystkim. Robi się je naprawdę szybko, a minimum składników sprawia, że chętnie będziecie wracać do tego przepisu – mam taką nadzieję 😉

DZISIAJ GRZEJE:  Oponki, szybki i niezawodny przepis - sprawdź koniecznie

Składniki na grzebyki krucho-drożdżowe – przepis

Do przygotowania grzebyków krucho-drożdżowych potrzebujemy bardzo mało składników, takich jak:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 40 dag masła
  • 2 jajka średniej wielkości
  • 4 – 5 łyżek śmietany 18%
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 4 dag świeżych drożdży
  • twarda marmolada do nadzienia
  • cukier waniliowy do posypania grzebyków
DZISIAJ GRZEJE:  Kokosanki - szybki i prosty sposób na pyszne ciasteczka
DZISIAJ GRZEJE:  Mini serowe pączki bez drożdży - szybki i niezawodny przepis

Przygotowanie grzebyków krok po kroku – przepis

Krok 1. Mąkę przesiewamy przez sitko. Dodajemy do niej masło, 2 żółtka, śmietanę, cukier waniliowy i pokruszone drożdże.

Krok 2. Z podanych składników zagniatany jednolite ciasto. Przykrywamy je ściereczkę i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na rogaliki na śmietanie - zrobisz je w 15 minut. Są niewiarygodnie smaczne, zachwycą wszystkich
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na chatkę Baby Jagi - prosty i pyszny sernik bez pieczenia

Krok 3. Ciasto należy rozwałkować na grubość 4 mm, starając się uformować go w kształt prostokąta. Na brzeg ciasta nakładamy paskami marmoladę i zawijamy w rulonik dwa razy, odcinamy od reszty ciasta. Powtarzamy czynność do wyczerpania ciasta. 

Krok 4. Zawinięte ruloniki smarujemy roztrzepanym białkiem i kroimy na około 8 cm kawałki, które z jednej strony w równych odstępach nacinamy do 1/3 wysokości. Grzebyki posypujemy po wierzchu cukrem waniliowym lub zwykłym.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na hiszpańskie pączki - są przepyszne
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na eklerki z waniliowym, delikatnym nadzieniem - rozpływają się w ustach! Mega smaczne

Krok 5. Grzebyki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko wyginać je w łuk. Pieczemy na złoty kolor ok. 20-25min w temperaturze 180 stopni. Smacznego!

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Andrut - przepis na genialną, niezawodną masę, która posmakuje każdemu
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszne ciasto jogurtowe w pięć minut - zaskocz nim znajomych i rodzinę

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here