Mięsne kotlety smażone w waflu, to niezbyt oczywiste danie. Nie wszyscy znają ten przepis, a mięsne kotlety kojarzą nam się z najzwyklejszym tzw. „mielonym”. Jednak ile można jeść wciąż to samo. Nasza dzisiejsza propozycja to coś, co zaskoczy wszystkich domowników.
Przygotowanie kotletów nie jest skomplikowane. Smażenie w waflu pozwala dodać do mięsa również grzyby i warzywa, także kombinacji na danie jest naprawdę sporo. Zachęcamy do wypróbowania przepisu i do jego udostępniania.
Składniki potrzebne do mięsnych koletów w waflu
Do przygotowania kotletów w waflu potrzebować będziemy:
- 4 zwykłych suchych wafli kwadratowych lub okrągłych
- około 0,5 kg dowolnego mielonego mięsa
- 3 ząbki czosnku
- mała cebula
- 1 jajko do masy mięsnej
- 2 jajka do panierki
- sól i pieprz
- przyprawy: pieprz ziołowy, papryka słodka lub wędzona, czosnek granulowany, przyprawa do mielonego według uznania
- bułka tarta do panierki
- tłuszcz do smażenia
Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przygotowanie kotletów mięsnych w waflu krok po kroku
Krok 1. Mięso przekładamy do miski. Dodajemy jajko i przyprawy. Wyrabiamy masę mięsną do idealnego połączenia się składników.
Krok 2. Na waflu rozkładamy równą warstwę mięsa, przykrywamy drugim waflem, lekko dociskamy np. deską i stawiamy na nich coś ciężkiego np. miskę z wodą. Pozostawić tak na 20 minut.
Krok 3. Wafle kroimy na kwadraty, każdy kwadrat należy przekroić po przekątnej na trójkąty.
Krok 4. Kotlety panierujemy w rozmąconych z wodą jajkach i bułce tartej. Smażymy na gorącym tłuszczu do zrumienienia z obu stron. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>