Udziec z indyka do słoików. Idealny przepis na smakowity obiad lub mięso na kanapki

0
9396

Udziec z indyka do słoików to jeden z tych przetworów, które robiła moja babcia. Jest pysznym i szybkim rozwiązaniem na rodzinny obiad, bowiem można go przygotować w sosie własnym. Babcia często też wkładała udziec do galarety i w ten sposób serwowała nam wyjątkową kolację. Warto wypróbować ten przepis, bo dzięki niemu będziesz mieć mięsko zawsze pod ręką!

Warto zaznaczyć, że aby przygotować udziec z indyka do słoików potrzeba trochę czasu. Samo przygotowanie mięsa nie jest zbyt wymagające, ale późniejsza tyndelizacja wymaga już nieco cierpliwości. Zgodnie z domowym przepisem mojej babci, konieczne jest aby mięso najpierw przeleżało dobę lub dwie, a następnie trzeba je zapasteryzować aż 3 razy. Jednak zdecydowanie warto czekać na efekty, mięsko jest przepyszne.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na gołąbki z boczkiem i ziemniakami. Idealne na rodzinne spotkania

Składniki na udziec z indyka do słoików – przepis 

W pierwszej kolejności przygotuj kilka czystych słoików. Przed wkładaniem do nich mięsa dobrze byłoby je wyparzyć, aby mieć pewność, że są idealnie czyste. Dzięki temu indyk z naszego przepisu będzie dobry przez wiele miesięcy.

  • 5 kilogramów udek indyczych (waga już po obraniu z kości i oskórowaniu)
  • 85 gram soli
  • 1 łyżeczka czosnku mielonego
  • 3 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka cukru
  • ok. 500 ml rosołu (ugotowanego ze skór i kości indyczych)
DZISIAJ GRZEJE:  Łazanki z kapustą i boczkiem do słoików. Pyszny obiad w kilka minut
DZISIAJ GRZEJE:  Jak przechowywać suszone grzyby by zachowały świeżość i aromat? 3 rzeczy, których musisz unikać

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Przepis na udziec z indyka do słoików krok po kroku:

Krok 1. Na początek musimy przygotować odpowiednio mięso, to znaczy usunąć z niego kości, skóry, a także ścięgna. Następnie kroimy indyka na mniejsze kawałki.

Krok 2. Teraz nadszedł czas na odpowiednie przyprawy – w rzeczywistości możesz samodzielnie je dobrać, jednak ja stosuję właśnie sól, cukier, pieprz i czosnek.

Krok 3. Z pozostałych po mięsie kości i skór należy ugotować rosół, którym w późniejszym czasie zalejemy naszego indyka.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na czosnek marynowany z miodem. Potężna dawka witamin o pysznym smaku
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na jabłka prażone do słoików na zimę. Idealne do szarlotki

Krok 4. Przyprawione mięso mieszam i chowam do lodówki na co najmniej 24 godziny, a najlepiej na 48. Udziec z indyka do słoików warto przemieszać przynajmniej 2 razy na dzień.

Krok 5. Po tym czasie należy mięso włożyć do słoików i zalać przygotowanym wcześniej rosołem, tak aby indyk był całkowicie przykryty.

Krok 6. Ostatnim etapem jest tyndalizacja, czyli trzykrotna pasteryzacja w odstępach 24 godzinnych. W pierwszy dzień pasteryzujemy słoiki przez 2 godziny, następnie w kolejne dwa dni po godzinie. Przetwory przechowujemy w chłodnym i zacienionym miejscu.

udziec z indyka do słoików

DZISIAJ GRZEJE:  Kapuśniak z młodej kapusty - ekspresowy przepis na pyszny, domowy obiad
DZISIAJ GRZEJE:  Salceson z butelki - genialny przepis na domową wędlinę. Sprawdź koniecznie

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

Witam serdecznie we wtorek

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na schab gotowany 10 minut. To prawdziwy hit
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na tradycyjne gołąbki - niezawodny sposób na pyszny obiad

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here