Zbliżająca się Wielkanoc to idealny okres na wypróbowywanie nowych przepisów. Jeśli masz w planach przygotowanie biszkoptu, warto go nieco ulepszyć. Wystarczy dodać jeden składnik, dzięki któremu Twój biszkopt nie tylko pięknie wyrośnie, ale również będzie niesamowicie smaczny!
Biszkopt wielu osobom sprawia problem, ponieważ nie zawsze urośnie wysoki i mięciutki. Dlatego też w Japonii dodają do niego nieco miodu. Dzięki temu przepis zawsze wychodzi bezbłędny, a jego smak w połączeniu z zieloną herbatą to perfekcyjny, tradycyjny podwieczorek.
Składniki na biszkopt miodowy:
Warto zaznaczyć, że gdy do biszkoptu dodasz nieco miodu, jego konsystencja stanie się nieco bardziej zwarta i wilgotniejsza, dzięki czemu nie wymaga dodatkowego nasączania. Z pewnością świetnie sprawdzi się jako alternatywa bezy do ciast. Z całego serca polecam ten przepis, jestem pewna, że będzie hitem na Wielkanoc również w Twoim domu.
- 140 gram mąki pszennej (typ 650)
- 40 gram mąki ziemniaczanej
- 130 gram drobnego cukru
- 50 mililitrów mleka
- 5 jajek
- 2 łyżki płynnego miodu
Przepis na biszkopt z miodem krok po kroku:
Krok 1. Zanim przystąpimy do przygotowywania ciasta, na początek weź tortownicę o średnicy 24 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Następnie nagrzej piekarnik do 170 stopni.
Krok 2. Do niewielkiego rondelka wlej mleko i lekko je podgrzej, a potem dodaj do niego miód. Całość podgrzewaj do momentu, aż miód całkowicie się nie rozpuści.
Krok 3. W średniej misce umieść przesianą przez sitko mąkę pszenną oraz ziemniaczaną.
Krok 4. Kolejnym krokiem będzie oddzielenie białek od żółtek, potem utrzyj mikserem żółtka z połową cukru na wysokich obrotach. Miksuj, aż do uzyskania puszystej, jasnej konsystencji.
Krok 5. W osobnej misce ubij na wysokich obrotach pianę z białek, a następnie – pod koniec dodając stopniowo pozostałą ilość cukru.
Krok 6. Potem połącz ze sobą wszystkie składniki – masę z żółtek, z białek, mleko z miodem oraz z przesianą mąką. Wszystko delikatnie wymieszaj.
Krok 7. Tak przygotowaną masę na biszkopt przelej do tortownicy i ustaw na środkowym poziomie w piekarniku. Ciasto piecz przez około 30-40 minut.
Krok 8. Gdy biszkopt się upiecze odstaw go aby nieco przestygnął, a następnie oddziel je delikatnie nożem od formy i obróć na drugą stronę.
Krok 9. Na koniec owiń ciasto folią aluminiową i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Później wystarczy rozciąć ciasto na 2-3 blaty i przełożyć kremem. Pyszne ciasto na Wielkanoc gotowe!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>