Każdego roku wypróbowuję różne przepisy na wielkanocne dania, dzięki temu nasz stół jest zawsze pełen kolorowych przysmaków. Na zeszłoroczną Wielkanoc po raz pierwszy zrobiłam różowe faszerowane jajka i rodzina była nimi absolutnie zachwycona. Szczególnie dzieci chętnie po nie sięgają – z pewnością ma w tym swój udział wyjątkowy kolor jajek.
Dań z udziałem jajek jest naprawdę mnóstwo, możemy przygotować pyszną sałatkę, kanapki, zjeść je z samym majonezem lub nadziać je farszem. Ja coraz częściej skłaniam się ku przepisom na to ostatnie, dlatego właśnie chcę podzielić się z Wami moim sposobem na przygotowanie farszu. Różowe faszerowane jajka nadziewam kremową masą, którą robię z chrzanu, serka naturalnego i curry. Dzięki takiej mieszance jajka są po prostu obłędne w smaku, a ponadto świetnie prezentują się na świątecznym stole.
Składniki na różowe faszerowane jajka wielkanocne
Do przygotowania kolorowych jajek nie używam żadnych sztucznych barwników. W celu uzyskania tego wyjątkowego koloru należy przygotować specjalną marynatę. Mój przepis na nią zawiera buraki, ocet jabłkowy oraz przyprawy.
- 6 jajek
Różowa marynata:
- 3 średnie buraki
- 200 mililitrów octu jabłkowego
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna pieprzu
Farsz:
- 1 łyżka chrzanu
- 1 łyżka serka naturalnego (kremowego)
- Pół łyżeczki przyprawy curry
- Szczypiorek
Przepis na różowe faszerowane jajka wielkanocne krok po kroku:
Krok 1. Do garnka włóż obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki buraka, następnie zalej go 300 ml wody i octem. Potem dodaj liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Całość gotuj przez około 40 minut.
Krok 2. W czasie gdy buraki się gotują, ugotuj również jajka na twardo. Następnie obierz je ze skorupek.
Krok 3. Gdy marynata będzie już gotowa włóż do niej jajka – zwróć uwagę na to, by były całkowicie zanurzone. Optymalny czas na zabarwienie to około godziny, jednak jeżeli chcemy uzyskać bardziej intensywny kolor warto pozostawić je w marynacie trochę dłużej.
Krok 4. Po tym czasie wyciągnij jajka z naturalnego barwnika, potem przekrój na pół i wyjmij ze środka żółtka.
Krok 5. Do średniej miski włóż żółtka, chrzan, serek oraz przyprawę curry, następnie całość miksuj, aż do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji.
Krok 6. Przygotowany farsz przełóż do szprycy, a potem wciśnij do jajek w otwory po żółtkach.
Krok 7. Szczypiorek umyj i drobno posiekaj, potem posyp nim różowe faszerowane jajka wielkanocne.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>