Pijana zakonnica – to przepis na pyszne i łatwe w zrobieniu ciasto. Nazwa placka jest dość zaskakująca i kontrowersyjna, w zasadzie to nie do końca wiem dlaczego tak też się nazywa, ale z pewnością muszę stwierdzić, że jest bardzo smaczne.
Przepis na biszkopt do „Pijanej zakonnicy”
Do upieczenia biszkoptu potrzebować będziemy:
- 7 jaj
- 7 łyżek cukru
- 3 łyżki mąki tortowej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu winnego
Wykonanie
- Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier, żółtka, mąkę wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ocet.
- Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w brytfannie o wymiarach 20 x 36, przez ok 45 minut, bez termoobiegu w temperaturze 180 stopni.
- Potem, gdy ciasto lekko przestygnie końcówką łyżki drewnianej robimy w nim otwory na około połowę wysokości.
Przepis na krem
Składniki potrzebne do wykonania kremu to:
- szklanka wody
- pół kostki margaryny (można zamienić na masło)
- 2 łyżki kakao
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- szklanka cukru
- ok 100-200 ml wódki
Wykonanie:
- Krem należy wykonać sposobem na parze, czyli do garnka wlewamy ok. pół szklanki wody i gotujemy na wolnym ogniu. Następnie margarynę, wodę, kakao, czekoladę i cukier przekładamy do metalowej miski i umieszczamy ją na garnku.
- W ten sposób rozpuścimy składniki na parzę i unikniemy przypalenia. Następnie, gdy wszystko się rozpuści wlewamy wódkę. Całość mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
- Letni krem przelewamy na biszkopt, tak aby zakrył otwory.
Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Składniki i wykonanie wierzchu ciasta
Składniki:
- 0,75 litra śmietanki kremówki
- 1 fix do śmietany lub dwie łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości gorącej wody
- 1 czubata łyżka cukru pudru
- + dwa batoniki typu princessa o dowolnym ulubionym smaku
Wykonanie:
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i fixem. Masę wykładamy na wierzch naszego ciasta i delikatnie wyrównujemy wierzch. Na koniec posypujemy ciasto startym batonikiem i pozostawiamy przez kilka godzin w lodówce do schłodzenia. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>