Pijana zakonnica – przepis na intrygujące ciasto. Koniecznie sprawdź przepis

0
82897

Pijana zakonnica – to przepis na pyszne i łatwe w zrobieniu ciasto. Nazwa placka jest dość zaskakująca i kontrowersyjna, w zasadzie to nie do końca wiem dlaczego tak też się nazywa, ale z pewnością muszę stwierdzić, że jest bardzo smaczne. 

Przepis na biszkopt do „Pijanej zakonnicy”

Do upieczenia biszkoptu potrzebować będziemy:

  1. 7 jaj
  2. 7 łyżek cukru
  3. 3 łyżki mąki tortowej
  4. 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  5. 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  6. 1 łyżeczka octu winnego
DZISIAJ GRZEJE:  Pyszne ciasto bez pieczenia - Lion. Koniecznie musisz zobaczyć przepis

Wykonanie

  1. Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier, żółtka, mąkę wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ocet.
  2. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w brytfannie o wymiarach 20 x 36, przez ok 45 minut, bez termoobiegu w temperaturze 180 stopni.
  3. Potem, gdy ciasto lekko przestygnie końcówką łyżki drewnianej robimy w nim otwory na około połowę wysokości.
DZISIAJ GRZEJE:  Kinder country - przepis na pyszne ciasto bez pieczenia

Przepis na krem

Składniki potrzebne do wykonania kremu to:

  • szklanka wody
  • pół kostki margaryny (można zamienić na masło)
  • 2 łyżki kakao
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • szklanka  cukru
  • ok 100-200 ml wódki
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na jagodzianki z kruszonką - idealne do popołudniowej kawy

Wykonanie:

  1. Krem należy wykonać sposobem na parze, czyli do garnka wlewamy ok. pół szklanki wody i gotujemy na wolnym ogniu. Następnie margarynę, wodę, kakao, czekoladę i cukier przekładamy do metalowej miski i umieszczamy ją na garnku.
  2. W ten sposób rozpuścimy składniki na parzę i unikniemy przypalenia. Następnie, gdy wszystko się rozpuści wlewamy wódkę. Całość mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
  3. Letni krem przelewamy na biszkopt, tak aby zakrył otwory.

Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Składniki i wykonanie wierzchu ciasta

Składniki:

  • 0,75 litra śmietanki kremówki
  • 1 fix do śmietany lub dwie łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości gorącej wody
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • + dwa batoniki typu princessa o dowolnym ulubionym smaku
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na rogaliki na śmietanie - zrobisz je w 15 minut. Są niewiarygodnie smaczne, zachwycą wszystkich

Wykonanie:

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i fixem. Masę wykładamy na wierzch naszego ciasta i delikatnie wyrównujemy wierzch. Na koniec posypujemy ciasto startym batonikiem i pozostawiamy przez kilka godzin w lodówce do schłodzenia. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sernik z wiaderka - szybki i niezawodny przepis. Zrobisz go w 15 minut

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here