Rolada bezowa z kremem i owocami leśnymi – ekspresowe ciasto zachwyci wszystkich domowników

W dobie ciężkich czasów, gdzie większość z nas nie ma zbytnio czasu na spędzanie go w kuchni, taki przepis to skarb. Zrobienie rolady bezowej z śmietankowym kremem i owocami zajmie Ci zaledwie 20 minut. Po jego wypróbowaniu zapewne wrócisz do niego nie raz. Zachęcam do spróbowania.

Rolada bezowa Krok po kroku

 

Do sporządzenia naszej rolady bezowej potrzebować będziemy następujących składników:

  • 4 białka koniecznie w temperaturze pokojowej
  • 200 g drobnego cukru
  • Łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Wykonanie bezy zaczynamy od ubicia białek na sztywno z odrobiną soli. Następnie stopniowo po jednej łyżce, dodajemy cukier. Gdy cały cukier znajdzie się w misce miksujemy całość na najwyższych obrotach. Kiedy piana jest sztywna, gęsta i błyszcząca dodajemy łyżeczkę skrobi i mieszamy chwilę tylko do połączenia się składników.
 
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na roladę z cukinii z dodatkiem wędzonego łososia - koniecznie musisz jej spróbować
 
Szeroką blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i rozprowadzamy pianę tak by pozostawić wolny brzeg blachy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, góra dół 170 stopni na ok 20-22 min.
 
Roladę wyciągamy od razu po upieczeniu, czekamy kilka minut, aż delikatnie ostygnie. Następnie na przygotowaną wcześniej ściereczkę posypaną cukrem pudrem kładziemy naszą bezę papierem do góry i ostrożnie go zdejmujemy. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
 
Wersja biszkoptowa jest równie smaczna i szybka do wykonania
DZISIAJ GRZEJE:  Prosty przepis na pyszne roladki z kurczaka. Idealny pomysł na obiad

Śmietankowy krem do rolady bezowej – przepis

 
Krem do rolady robi się tak samo szybko jak samą roladę. Składniki potrzebne do jego wykonania to:
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 200g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Dodatkowo potrzebować będziemy około 1/2 kg. świeżych owoców np. malin czy borówek

Śmietankę 36% ubijamy do momentu, gdy zrobi się gęsta. Dodajemy do niej serek mascarpone oraz cukier. Następnie należy miksować na średnich obrotach do chwili uzyskania gęstego kremu. 3/4 kremu wykładamy równomiernie na całość bezy. Posypujemy ulubionymi owocami i zwijamy ciasno wzdłuż krótszego boku.

Wierzch dekorujemy pozostałym kremem i owocami. Rolada gotowa jest do podania po schłodzeniu. Smacznego! Zapraszamy do zobaczenia innych naszych przepisów.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sernik z wiaderka - szybki i niezawodny przepis. Zrobisz go w 15 minut

DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto schoko-bons bez pieczenia. Zrobisz je w 15 minut

DZISIAJ GRZEJE:  Nalewka z mięty - orzeźwiający powiew lata - przepis

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na muszle nadziewane pastą z tuńczyka – szybka...

Muszle nadziewane pastą z tuńczyka, to szybki sposób na przystawkę. Nawet, gdy zaskoczą Cię...

Przepis ma racuchy z białym serem – dobre na...

Racuchy uwielbiają nie tylko dzieci, ale i większość dorosłych. Są smaczne nie tylko według...

Przepis na sałatkę z kurczakiem i marchewką po koreańsku...

Sałatki dobre są nie tylko na śniadanie. Z powodzeniem mogą zastąpić nam nawet obiad....

Marchewka po koreańsku – świetny dodatek do różnych dań...

Z uwagi na fakt, iż marchewka po koreańsku jest często używana w naszej kuchni,...

Przepis na kartacze z mięsem – szybki i sycący...

Mam wrażenie, że im prostsze dania tym chętniej próbujemy nowych przepisów. Wszyscy bowiem lubimy,...

Mięsne kotlety waflowe – tego jeszcze nie jadłeś –...

Mięsne kotlety smażone w waflu, to niezbyt oczywiste danie. Nie wszyscy znają ten przepis,...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here