W dobie ciężkich czasów, gdzie większość z nas nie ma zbytnio czasu na spędzanie go w kuchni, taki przepis to skarb. Zrobienie rolady bezowej z śmietankowym kremem i owocami zajmie Ci zaledwie 20 minut. Po jego wypróbowaniu zapewne wrócisz do niego nie raz. Zachęcam do spróbowania.
Rolada bezowa Krok po kroku
Do sporządzenia naszej rolady bezowej potrzebować będziemy następujących składników:
- 4 białka koniecznie w temperaturze pokojowej
- 200 g drobnego cukru
- Łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Wykonanie bezy zaczynamy od ubicia białek na sztywno z odrobiną soli. Następnie stopniowo po jednej łyżce, dodajemy cukier. Gdy cały cukier znajdzie się w misce miksujemy całość na najwyższych obrotach. Kiedy piana jest sztywna, gęsta i błyszcząca dodajemy łyżeczkę skrobi i mieszamy chwilę tylko do połączenia się składników.
Szeroką blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i rozprowadzamy pianę tak by pozostawić wolny brzeg blachy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, góra dół 170 stopni na ok 20-22 min.
Roladę wyciągamy od razu po upieczeniu, czekamy kilka minut, aż delikatnie ostygnie. Następnie na przygotowaną wcześniej ściereczkę posypaną cukrem pudrem kładziemy naszą bezę papierem do góry i ostrożnie go zdejmujemy. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Wersja biszkoptowa jest równie smaczna i szybka do wykonania

Śmietankowy krem do rolady bezowej – przepis
Krem do rolady robi się tak samo szybko jak samą roladę. Składniki potrzebne do jego wykonania to:
- 200 ml śmietanki 36%
- 200g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- Dodatkowo potrzebować będziemy około 1/2 kg. świeżych owoców np. malin czy borówek
Śmietankę 36% ubijamy do momentu, gdy zrobi się gęsta. Dodajemy do niej serek mascarpone oraz cukier. Następnie należy miksować na średnich obrotach do chwili uzyskania gęstego kremu. 3/4 kremu wykładamy równomiernie na całość bezy. Posypujemy ulubionymi owocami i zwijamy ciasno wzdłuż krótszego boku.
Wierzch dekorujemy pozostałym kremem i owocami. Rolada gotowa jest do podania po schłodzeniu. Smacznego! Zapraszamy do zobaczenia innych naszych przepisów.