Ucierane ciasto z jagodami to chyba najprostszy przepis jaki tylko istnieje. Nawet laik w kwestii pieczenia z łatwością sobie z nim poradzi.Ciasto wychodzi delikatne i mięciutkie, takie jak każdy z nas lubi.
Do dekoracji ciasta możemy użyć naszych ulubionych sezonowych owoców (malin, borówek, wiśni). Słodyczy doda także polanie placka lukrem lub rozpuszczoną czekoladą. Autorką przepisu jest Pani Joanna, na której profil zapraszamy.
Zapraszamy również do zobaczenia naszej strony na Facebooku – „Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Składniki potrzebne do ciasta ucieranego
Do sporządzenia naszego ciasta potrzebować będziemy:
- 200 g maki orkiszowej jasnej lub pszennej
- kostka masła 200g
- 150 g cukru
- 4 całe jajka
- 40 g mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wykonanie ciasta ucieranego z jagodami krok po kroku – przepis
Zaznaczamy, że wszystkie składniki do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.
Krok 1. Suche składniki (mąki, proszek do pieczenia i sól) mieszamy ze sobą.
Krok 2. Miękkie masło ucieramy dodając stopniowo cukier. Gdy masa jest już jasna i puszysta, ciągle miksując dodajemy stopniowo jajka.
Krok 3. Gdy masa jest już ubita dodajemy stopniowo suche składniki i ubijamy.
Krok 4. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm i układamy na nim borówki.
Krok 5. Pieczemy przez 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>