Truskawkowa delicja z pianką to kolejny przepis na wyśmienity deser na przyjęcie lub na co dzień. Jest nie tylko pyszna w smaku, ale dzięki 4 kolorowym warstwom, również prezentuje się okazale. Wypróbuj sam i zachwyć swoich przyjaciół i rodzinę, prostym, ale niesamowicie smakowitym plackiem.
Sezon truskawkowy trzeba wykorzystać w pełni, więc szkoda byłoby skupiać się tylko na koktajlach. Truskawkowa delicja z pianką jest szybka i łatwa w wykonaniu, więc idealnie sprawdzi się nie tylko w niedzielę. Mięciutkie ciasto, masa budyniowa, pianka i galaretka z truskawkami to połączenie, które z pewnością pokochasz!
Truskawkowa delicja z pianką – składniki:
Do upieczenia ciasta z poniższych składników wykorzystuję blaszkę 25 centymetrów. Natomiast składniki odmierzam szklanką o pojemności 250 mililitrów. Placek składa się z 4 warstw, dzięki czemu jest naprawdę wysoki i prezentuje się niczym z najlepszej cukierni!
Ciasto:
- ¾ szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru
- 4 jajka
Krem:
- 1 litr mleka
- 3 budynie śmietankowe
- 2 cukry waniliowe
- ¾ szklanki cukru
- 200 gram margaryny lub masła
Pianka z truskawek:
- 400 gram truskawek
- ½ szklanki cukru
- 500 mililitrów śmietanki 36%
- 3 łyżki żelatyny
- 124 mililitrów wrzątku
Pozostałe składniki:
- 2 galaretki truskawkowe
- 750 mililitrów wrzątku
- Truskawki
Przepis na ciasto Truskawkowa delicja z pianką krok po kroku:
Krok 1. Przygotowanie ciasta rozpoczniemy od upieczenia biszkoptowego spodu. W tym celu oddziel białka od żółtek, a następnie ubij je na puszystą pianę.
Krok 2. Potem dodaj stopniowo cukier i żółtka, całość zmiksuj. Kolejnym krokiem będzie połączenie wilgotnych składników z suchymi, w tym celu dodaj do miski mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Następnie wszystkie składniki ponownie wymieszaj.
Krok 3. Ciasto przelej na blaszkę (25cm x 33cm), potem piecz je w 180 stopniach przez około 30 minut.
Krok 4. Aby truskawkowa delicja z pianką była tak delikatna i pyszna, nie można pominąć w niej przygotowania masy budyniowej. Do mleka wsyp budynie śmietankowe i cukier, całość wymieszaj i gotuj aż do zgęstnienia. Następnie odstaw budyń do wystudzenia.
Krok 5. Gdy krem budyniowy ostygnie możesz rozpocząć przygotowanie masy. Do wcześniej utartego na puch masła dodawaj ciągle miksując małe porcje budyniu. Nie przestawaj miksować, aż do uzyskania gładkiej masy. Wylej krem na upieczone ciasto, a potem wstaw je do lodówki.
Krok 6. W celu przygotowania pianki w wysokim naczyniu zblenduj truskawki z cukrem. Następnie rozpuść żelatynę w gorącej wodzie, dokładnie mieszając. Odstaw do wystudzenia.
Krok 7. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, a potem dodaj do niej zblendowane truskawki. Piankę wylej na ciasto z kremem i umieść w lodówce.
Krok 8. Przygotuj galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu, następnie odstaw do przestudzenia.
Krok 9. Na wierzchu ciasta umieść kawałki truskawek, a potem zalej je lekko stężałą galaretką. Potem całość ponownie wstaw do lodówki na minimum pół godziny. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>