Tartaletki z owocami to jeden z tych przysmaków, który zawsze mnie kusi zza szybek w cukierniach. Zawsze wyglądają smakowicie i jeszcze lepiej smakują. Kruche ciasto, słodki budyń i orzeźwiające owoce to połączenie, które uwielbiam! Dlatego dziś dzielę się z Wami przepisem na domowy deser, który z pewnością zachwyci gości na każdym przyjęciu.
Tartaletki ze świeżymi, polskimi owocami zawsze smakują najlepiej, dlatego właśnie teraz jest idealny moment by cieszyć się tym smakiem. Czasem wykorzystuję do przygotowania tart również mrożone owoce, jednak to nie jest ten sam smak. Wypróbuj sam przepis na ten deser i daj mi znać czy również pokochałeś te mini tarty, tak samo jak ja.
Tartaletki z owocami – składniki:
Do upieczenia tartaletek wykorzystuję metalowe foremki o średnicy 7,5 centymetra u podstawy i wysokości 2 centymetrów. Góra foremek jest szersza i ich średnica ma 10,5 centymetra. Z podanych w przepisie składników wychodzi około 10 mini tart.
Kruche ciasto:
- 280 gram mąki pszennej
- 150 gram zimnego masła
- 1 schłodzone jajko
- 80 gram cukru pudru
- Szczypta soli
Budyń:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40 gram)
- 380 mililitrów mleka
- 50 gram masła
- 30 gram cukru drobnego
Pozostałe składniki:
- 50 gram truskawek
- 100 gram borówek
- 50 gram malin
- Listki mięty do dekoracji
Przepis na tartaleki z owocami krok po kroku:
Krok 1. Na początek zimne masło pokrój w kostkę i wrzuć do miski, następnie dodaj do niej pozostałe składniki na kruche ciasto. Całość zagnieć aż do powstania jednolitej masy, a potem owiń ciasto folią spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
Krok 2. Foremki do pieczenia wysmaruj wewnątrz dużą ilością masła, a potem włóż je do lodówki na czas rozwałkowywania ciasta.
Krok 3. Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki i podziel na 10 równych kawałków, następnie każdy z nich rozwałkuj na grubość około 3 milimetrów. Podczas wałkowania możemy delikatnie podsypać mąką ciasto.
Krok 4. Rozwałkowane placki umieść w foremkach tak, aby dokładnie wypełnić ich wnętrze. Potem ponakłuwaj każde z nich widelcem i włóż do lodówki na minimum 15 minut.
Krok 5. W czasie gdy tartaletki się chłodzą nagrzej piekarnik do 200 stopni, następnie umieść ciastka w środku i piecz przez 1-2 minuty. Potem zredukuj moc piekarnika do 180 stopni i piecz przez kolejne 12-15 minut.
Krok 6. Upieczone tartaletki powinny myć rumiane, wtedy możesz wyłączyć piekarnik, a potem wyjąć je ze środka. Pamiętaj by odczekać kilka minut zanim wyjmiesz ciasto z foremek.
Krok 7. Czas na przygotowanie słodkiego wnętrza naszego przysmaku. Do garnka wlej 250 mililitrów mleka, a następnie dodaj 50 gram masła – całość doprowadź do wrzenia.
Krok 8. W osobnym naczyniu połącz ze sobą pozostałą ilość mleka oraz opakowanie budyniu i drobny cukier. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, a następnie dolej je do zagotowanego mleka. Gotuj całość jeszcze chwilę na małym ogniu, tak aby budyń nieco zgęstniał.
Krok 9. Wciąż gorący budyń nałóż równomiernie do wszystkich tartaletek, a następnie ich wierzch udekoruj umytymi owocami i listkami mięty.
Krok 10. Przed podaniem tartaletki z owocami schładzaj w lodówce przez minimum 30 minut. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>