Mamy dla Wam przepis na genialne ciasto malinowe bez pieczenia. Szybciutkie wykonanie to niewątpliwie zaleta wszystkich przepisów na ciasta bez pieczenia. Aksamitna śmietankowa masa połączona z herbatnikami i malinami to coś czego musicie skosztować. Zapraszamy do udostępniania przepisu innym.
Składniki na malinowe ciasto bez pieczenia – przepis
Do przygotowania ciasta na blaszce o wymiarach około 20cm x 30cm, potrzebować będziemy następujących składników:
- około 800 ml śmietany 30% lub 36%
- 0,5 kg serka mascarpone
- opakowanie kakaowych herbatników
- 7 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki kakao
Masa malinowa:
- około 250g malin
- 2 galaretki malinowe
- 0,5 gorącej wody
Sposób przygotowania ciasta malinowego krok po kroku
Krok 1. Do miski wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę i ubijamy. Gdy śmietanka zaczyna gęstnieć dodajemy cukier puder. Miksujemy do momentu ubicia śmietanki na sztywno.
Krok 2. Do ubitej śmietanki dodajemy partiami serek mascarpone i miksujemy do uzyskania gęstego kremu.
Krok 3. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao i dokładnie miksujemy.
Krok 4. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do delikatnego stężenia.
Krok 5. Dno blaszki wykładamy herbatnikami, a na ich wierzch wykładamy jasną masę.
Krok 6. Kolejno układamy następną warstwę herbatników, a niej warstwę kakaową i znów herbatniki.
Krok 7. Na górnej warstwie herbatników układamy maliny i zawalamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki na około 2-3 godzin, aby porządnie stężało. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>