Domowe lody truskawkowe – szybki i niezawodny przepis

Lato w pełni, więc w upalne dni spragnieni jesteśmy deserów, które nas ochłodzą. Przysmaki domowej roboty są znacznie smaczniejsze, dlatego też dziś przedstawiamy Wam przepis na truskawkowe lody domowej roboty. Z pewnością posmakują one całej rodzinie i niejednokrotnie będą serwowane w Twoim domu.

Lody truskawkowe domowej roboty – przepis

Domowe lody mają wielu zwolenników. Są nie tylko smaczną przekąską, ale także zdrowym sposobem na przemycenie owoców u małych niejadków. Dziś podajemy Wam przepis na lody truskawkowe, które można wykonać o dowolnej porze roku z mrożonych owoców. Tylko od Was zależy jakie w danym dniu lody zaserwujecie – malinowe, jagodowe czy orzeźwiające cytrynowe. 

DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto schoko-bons bez pieczenia. Zrobisz je w 15 minut

Składniki na lody truskawkowe – przepis

Lody truskawkowe są chyba najbardziej popularne wśród małych smakoszy. Ale i dorośli często nie odmawiają sobie tych smakołyków. Do przygotowania lodów potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 500 g świeżych lub mrożonych truskawek
  • ¾ szklanki (150 g) cukru spożywczego
  • ¾ szklanki (200ml) mleka spożywczego 2% tłuszczu
  • 1 szklanka (240ml) śmietanki do deserów (tortowa/do ubijania) 30 – 36%
  • sok z jednej cytryny

DZISIAJ GRZEJE:  Lody o smaku snickers dla osób na diecie. Anna Lewandowska wyjawiła fantastyczny przepis

Przygotowanie domowych lodów krok po kroku

  1. Zaczynamy od dokładnego umycia truskawek i cytryny.
  2. Następnie wyciskamy sok z cytryny.
  3. Od truskawek odcinamy szypułki.
  4. Do dużej miski przesypujemy truskawki i wlewamy sok z cytryny. Całość dokładnie blendujemy na masę.
  5. Połowę śmietanki przelewamy do rondelka i dodajemy cukier. Całość podgrzewamy na małym lub średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Tak przygotowaną masę przelewamy do pojemnika, w którym będziesz mrozić lody.
  6. Do wstępnie przygotowanej śmietankowej masy dodaj mleko i resztę śmietanki. Całość dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj masę truskawkową i ponownie wymieszaj całość.
  7. Lody wkładamy do zamrażarki na 30 minut.
  8. Po upływie czasu wyjmujemy masę z zamrażalnika i blendujemy całość. Następnie schemat mrożenie – blendowanie powtarzaj regularnie co 30 minut, aż masa lodowa całkowicie się schłodzi. Zazwyczaj zajmuje to około 3 – 4 godzin.
  9. Lody podawaj z ulubionymi dodatkami – świeżymi owocami czy drobno pokrojoną czekoladą. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na szybkie ciasto kakaowe. Idealny pomysł na smaczny deser

DZISIAJ GRZEJE:  Szakszuka to danie, które musisz spróbować - przepis

Zapraszamy do zobaczenia innych przepisów.

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na muszle nadziewane pastą z tuńczyka – szybka...

Muszle nadziewane pastą z tuńczyka, to szybki sposób na przystawkę. Nawet, gdy zaskoczą Cię...

Przepis ma racuchy z białym serem – dobre na...

Racuchy uwielbiają nie tylko dzieci, ale i większość dorosłych. Są smaczne nie tylko według...

Przepis na sałatkę z kurczakiem i marchewką po koreańsku...

Sałatki dobre są nie tylko na śniadanie. Z powodzeniem mogą zastąpić nam nawet obiad....

Marchewka po koreańsku – świetny dodatek do różnych dań...

Z uwagi na fakt, iż marchewka po koreańsku jest często używana w naszej kuchni,...

Przepis na kartacze z mięsem – szybki i sycący...

Mam wrażenie, że im prostsze dania tym chętniej próbujemy nowych przepisów. Wszyscy bowiem lubimy,...

Mięsne kotlety waflowe – tego jeszcze nie jadłeś –...

Mięsne kotlety smażone w waflu, to niezbyt oczywiste danie. Nie wszyscy znają ten przepis,...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here