Lato w pełni, więc w upalne dni spragnieni jesteśmy deserów, które nas ochłodzą. Przysmaki domowej roboty są znacznie smaczniejsze, dlatego też dziś przedstawiamy Wam przepis na truskawkowe lody domowej roboty. Z pewnością posmakują one całej rodzinie i niejednokrotnie będą serwowane w Twoim domu.
Lody truskawkowe domowej roboty – przepis
Domowe lody mają wielu zwolenników. Są nie tylko smaczną przekąską, ale także zdrowym sposobem na przemycenie owoców u małych niejadków. Dziś podajemy Wam przepis na lody truskawkowe, które można wykonać o dowolnej porze roku z mrożonych owoców. Tylko od Was zależy jakie w danym dniu lody zaserwujecie – malinowe, jagodowe czy orzeźwiające cytrynowe.
Składniki na lody truskawkowe – przepis
Lody truskawkowe są chyba najbardziej popularne wśród małych smakoszy. Ale i dorośli często nie odmawiają sobie tych smakołyków. Do przygotowania lodów potrzebne nam będą następujące składniki:
- 500 g świeżych lub mrożonych truskawek
- ¾ szklanki (150 g) cukru spożywczego
- ¾ szklanki (200ml) mleka spożywczego 2% tłuszczu
- 1 szklanka (240ml) śmietanki do deserów (tortowa/do ubijania) 30 – 36%
- sok z jednej cytryny
Przygotowanie domowych lodów krok po kroku
- Zaczynamy od dokładnego umycia truskawek i cytryny.
- Następnie wyciskamy sok z cytryny.
- Od truskawek odcinamy szypułki.
- Do dużej miski przesypujemy truskawki i wlewamy sok z cytryny. Całość dokładnie blendujemy na masę.
- Połowę śmietanki przelewamy do rondelka i dodajemy cukier. Całość podgrzewamy na małym lub średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Tak przygotowaną masę przelewamy do pojemnika, w którym będziesz mrozić lody.
- Do wstępnie przygotowanej śmietankowej masy dodaj mleko i resztę śmietanki. Całość dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj masę truskawkową i ponownie wymieszaj całość.
- Lody wkładamy do zamrażarki na 30 minut.
- Po upływie czasu wyjmujemy masę z zamrażalnika i blendujemy całość. Następnie schemat mrożenie – blendowanie powtarzaj regularnie co 30 minut, aż masa lodowa całkowicie się schłodzi. Zazwyczaj zajmuje to około 3 – 4 godzin.
- Lody podawaj z ulubionymi dodatkami – świeżymi owocami czy drobno pokrojoną czekoladą. Smacznego!
Zapraszamy do zobaczenia innych przepisów.