Domowe lody truskawkowe – szybki i niezawodny przepis

Lato w pełni, więc w upalne dni spragnieni jesteśmy deserów, które nas ochłodzą. Przysmaki domowej roboty są znacznie smaczniejsze, dlatego też dziś przedstawiamy Wam przepis na truskawkowe lody domowej roboty. Z pewnością posmakują one całej rodzinie i niejednokrotnie będą serwowane w Twoim domu.

Lody truskawkowe domowej roboty – przepis

Domowe lody mają wielu zwolenników. Są nie tylko smaczną przekąską, ale także zdrowym sposobem na przemycenie owoców u małych niejadków. Dziś podajemy Wam przepis na lody truskawkowe, które można wykonać o dowolnej porze roku z mrożonych owoców. Tylko od Was zależy jakie w danym dniu lody zaserwujecie – malinowe, jagodowe czy orzeźwiające cytrynowe. 

DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto schoko-bons bez pieczenia. Zrobisz je w 15 minut

Składniki na lody truskawkowe – przepis

Lody truskawkowe są chyba najbardziej popularne wśród małych smakoszy. Ale i dorośli często nie odmawiają sobie tych smakołyków. Do przygotowania lodów potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 500 g świeżych lub mrożonych truskawek
  • ¾ szklanki (150 g) cukru spożywczego
  • ¾ szklanki (200ml) mleka spożywczego 2% tłuszczu
  • 1 szklanka (240ml) śmietanki do deserów (tortowa/do ubijania) 30 – 36%
  • sok z jednej cytryny

DZISIAJ GRZEJE:  Lody o smaku snickers dla osób na diecie. Anna Lewandowska wyjawiła fantastyczny przepis

Przygotowanie domowych lodów krok po kroku

  1. Zaczynamy od dokładnego umycia truskawek i cytryny.
  2. Następnie wyciskamy sok z cytryny.
  3. Od truskawek odcinamy szypułki.
  4. Do dużej miski przesypujemy truskawki i wlewamy sok z cytryny. Całość dokładnie blendujemy na masę.
  5. Połowę śmietanki przelewamy do rondelka i dodajemy cukier. Całość podgrzewamy na małym lub średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Tak przygotowaną masę przelewamy do pojemnika, w którym będziesz mrozić lody.
  6. Do wstępnie przygotowanej śmietankowej masy dodaj mleko i resztę śmietanki. Całość dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj masę truskawkową i ponownie wymieszaj całość.
  7. Lody wkładamy do zamrażarki na 30 minut.
  8. Po upływie czasu wyjmujemy masę z zamrażalnika i blendujemy całość. Następnie schemat mrożenie – blendowanie powtarzaj regularnie co 30 minut, aż masa lodowa całkowicie się schłodzi. Zazwyczaj zajmuje to około 3 – 4 godzin.
  9. Lody podawaj z ulubionymi dodatkami – świeżymi owocami czy drobno pokrojoną czekoladą. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na szybkie ciasto kakaowe. Idealny pomysł na smaczny deser

DZISIAJ GRZEJE:  Szakszuka to danie, które musisz spróbować - przepis

Zapraszamy do zobaczenia innych przepisów.

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Szarlotka jak z dawnych czasów. Poznaj super przepis

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych, o ile nie najpopularniejsze pieczone ciasto w naszym kraju....

Sok z kapusty i jego magiczne właściwości. Zobacz na...

Sok z kapusty należy do niesamowicie zdrowych rzeczy, jednak przez lwią część z nas...

Przepis na chinkali, czyli gruzińskie pierogi. W niczym nie...

Gruzińska kuchnia jest fantastyczna i każdy, kto jej spróbował, potwierdza tę teorię. Jednym z...

Legendarna zalewajka. Treściwa zupa, która zachwyci każdego

Zalewajka to legendarna już zupa, która może w swoim smaku oraz wyglądzie bardzo przypominać...

Przepis na hiszpańskie churros. Idealne na Tłusty Czwartek

Churros to tradycyjne hiszpańskie słodkie przekąski, które zyskały ogromną popularność dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi...

Kotlety francuskie, czyli pierś z kurczaka z wyrazistymi dodatkami

Kotlety francuskie to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka, które podaje się...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here