W moim domu od zawsze wśród ciast królują serniki. Zarówno te z rodzynkami, brzoskwiniami, królewski czy na zimno, wszystkie znikają w oka mgnieniu. Jednak to przepis na sernik podwójnie mleczny nie ma sobie równych. Jest puszysty i delikatny, a każdy kęs rozpływa się w ustach.
Domowy przepis na sernik podwójnie mleczny sprawdzi się zarówno w okresie zbliżających się świąt, jak i na co dzień do kawy. Warto też podawać go na przyjęciach, ponieważ mamy pewność, że goście będą nim zachwyceni. Sekretem jego wyjątkowego smaku jest dodatek mleka w proszku, to dzięki niemu ciasto jest tak pyszne i delikatne.
Składniki na sernik podwójnie mleczny:
Zanim przystąpimy do przygotowania ciasta z naszego przepisu, pamiętajmy o wyjęciu wszystkich składników z lodówki – powinny być w temperaturze pokojowej. Oprócz tego przygotujmy blachę o wymiarach 30×25 cm oraz niewielkie naczynie żaroodporne.
- 20-25 herbatników
- 1 kilogram twarogu z wiaderka
- 1 szklanka cukru
- 6 jajek
- 1 cukier waniliowy
- 2 budynie śmietankowe
- 1,5 szklanki mleka
- ¾ szklanki oleju
- 1,5 niegranulowanego mleka w proszku
- Cukier puder do posypania
*szklanka 250 ml
Przepis na sernik podwójnie mleczny krok po kroku:
Krok 1. W pierwszej kolejności na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy warstwę herbatników. Ciastka układamy jedno obok drugiego, w razie potrzeby przycinamy.
Krok 2. Do miski wbijamy żółtka jajek, a następnie miksujemy na najwyższych obrotach wraz z cukrem oraz cukrem waniliowym przez około 5 minut.
Krok 3. Następnie, gdy nasza masa będzie puszysta i jasna, zmniejszamy obroty i stopniowo dodajemy do niej twaróg. Potem należy dodać również budynie, olej i mleko.
Krok 4. Gdy wszystkie powyższe składniki ładnie się połączą, na koniec dodajemy mleko w proszku. Następnie całość miksujemy na jednolitą masę.
Krok 5. W osobnym naczyniu ubijamy białka jaj na sztywną masę, potem delikatnie mieszamy z przygotowaną wcześniej masą na sernik podwójnie mleczny.
Krok 6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni na grzałce góra-dół, a następnie na najniższej półce kładziemy żaroodporne naczynie z wrzącą wodą.
Krok 7. Przelewamy naszą masę sernikową na blachę z herbatnikami i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Następnie pieczemy ciasto przez około godzinę. Jeśli góra zacznie się przypiekać, warto przykryć ją folią aluminiową.
Krok 8. Po upieczeniu sernik studzimy w zamkniętym piekarniku przez 30 minut, potem wyciągamy naczynie żaroodporne. Ciasto nadal pozostaje w piekarniku, tym razem z uchylonymi drzwiczkami.
Krok 9. Gdy sernik podwójnie mleczny ostygnie, posypujemy wierzch cukrem pudrem.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>