Przepyszny sernik podwójnie mleczny. Przepis na delikatne i puszyste ciasto

0
12525

W moim domu od zawsze wśród ciast królują serniki. Zarówno te z rodzynkami, brzoskwiniami, królewski czy na zimno, wszystkie znikają w oka mgnieniu. Jednak to przepis na sernik podwójnie mleczny nie ma sobie równych. Jest puszysty i delikatny, a każdy kęs rozpływa się w ustach.

Domowy przepis na sernik podwójnie mleczny sprawdzi się zarówno w okresie zbliżających się świąt, jak i na co dzień do kawy. Warto też podawać go na przyjęciach, ponieważ mamy pewność, że goście będą nim zachwyceni. Sekretem jego wyjątkowego smaku jest dodatek mleka w proszku, to dzięki niemu ciasto jest tak pyszne i delikatne.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na trójkąciki jogurtowe z konfiturą truskawkową i kruszonką. Najlepsze na świecie
DZISIAJ GRZEJE:  Szybka i pożywana sałatka z tortellini - przepis

Składniki na sernik podwójnie mleczny:

Zanim przystąpimy do przygotowania ciasta z naszego przepisu, pamiętajmy o wyjęciu wszystkich składników z lodówki – powinny być w temperaturze pokojowej. Oprócz tego przygotujmy blachę o wymiarach 30×25 cm oraz niewielkie naczynie żaroodporne.

  • 20-25 herbatników
  • 1 kilogram twarogu z wiaderka
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1,5 szklanki mleka
  • ¾ szklanki oleju
  • 1,5 niegranulowanego mleka w proszku
  • Cukier puder do posypania

*szklanka 250 ml

DZISIAJ GRZEJE:  Szarlotka sypana – wersja ekspresowa. Zmodyfikowany przepis na wyśmienite ciasto
DZISIAJ GRZEJE:  Jak przechowywać suszone grzyby by zachowały świeżość i aromat? 3 rzeczy, których musisz unikać

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Przepis na sernik podwójnie mleczny krok po kroku:

Krok 1. W pierwszej kolejności na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy warstwę herbatników. Ciastka układamy jedno obok drugiego, w razie potrzeby przycinamy.

Krok 2. Do miski wbijamy żółtka jajek, a następnie miksujemy na najwyższych obrotach wraz z cukrem oraz cukrem waniliowym przez około 5 minut.

Krok 3. Następnie, gdy nasza masa będzie puszysta i jasna, zmniejszamy obroty i stopniowo dodajemy do niej twaróg. Potem należy dodać również budynie, olej i mleko.

DZISIAJ GRZEJE:  Jagodowa chmurka – przepis na niebiańskie ciasto z bezą. Uzależnia od pierwszego kęsa

Krok 4. Gdy wszystkie powyższe składniki ładnie się połączą, na koniec dodajemy mleko w proszku. Następnie całość miksujemy na jednolitą masę.

Krok 5. W osobnym naczyniu ubijamy białka jaj na sztywną masę, potem delikatnie mieszamy z przygotowaną wcześniej masą na sernik podwójnie mleczny.

Krok 6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni na grzałce góra-dół, a następnie na najniższej półce kładziemy żaroodporne naczynie z wrzącą wodą.

Krok 7. Przelewamy naszą masę sernikową na blachę z herbatnikami i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Następnie pieczemy ciasto przez około godzinę. Jeśli góra zacznie się przypiekać, warto przykryć ją folią aluminiową.

Krok 8. Po upieczeniu sernik studzimy w zamkniętym piekarniku przez 30 minut, potem wyciągamy naczynie żaroodporne. Ciasto nadal pozostaje w piekarniku, tym razem z uchylonymi drzwiczkami.

Krok 9. Gdy sernik podwójnie mleczny ostygnie, posypujemy wierzch cukrem pudrem.

sernik podwójnie mleczny przepis

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na schab gotowany 10 minut. To prawdziwy hit
DZISIAJ GRZEJE:  Nietypowa sałatka Leśna Polana. Przepis, który zachwyci gości na przyjęciach

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na czosnek w miodzie. Prawdziwa bomba witaminowa
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na metrowiec. Ciasto, które rozpływa się w ustach

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here