Przepis na czosnek w miodzie. Prawdziwa bomba witaminowa

0
67725

Jesień tuż tuż, a wraz z nim sezon chorobowy, którego większość z nas niestety doświadczy. Jednak mojej rodzinie w tym trudnym okresie bardzo pomaga czosnek w miodzie. Koniecznie wypróbuj ten prosty przepis na wsparcie organizmu podczas przeziębienia i poprawienie odporności.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na syrop z kwiatów nawłoci. Sprawdzony sposób na odporność

Wypróbowywałam już różne specyfiki z apteki, które miały poprawiać odporność. Niestety większość z nich się nie sprawdziła, dlatego jakiś czas temu postawiłam na naturalne wsparcie organizmu. Przepis na czosnek w miodzie to był strzał w 10! Szczególnie, że czosnek wykazuje działania przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne, przeciwmiażdżycowe, przeciwwirusowe, a także obniża ciśnienie krwi. Samo zdrowie!

DZISIAJ GRZEJE:  Czosnkowy syrop oczyszczający płuca. Pomaga w odtruwaniu organizmu i stawia na nogi podczas przeziębienia

Składniki na czosnek w miodzie:

Zarówno czosnek jak i miód mają ogromne właściwości prozdrowotne, a ich połączenie to istna bomba witaminowa. Dodatkowym atutem tego domowego przepisu jest fakt, że do przygotowania tego cuda nie potrzebujemy żadnych innych składników!

  • 2 główki czosnku
  • ½ szklanki płynnego miodu pszczelego

*Szklanka 250 ml

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na syrop z bananów na grypę i przeziębienie. Dzieci uwielbiają jego smak

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Czosnek w miodzie – przepis krok po kroku:

Krok 1. W pierwszej kolejności obieramy wszystkie ząbki czosnku. Możesz je delikatnie zmiażdżyć nożem dzięki czemu substancje w nich zawarte szybciej rozpuszczą się w miodzie, jednak w takim przypadku należy szybciej spożyć roztwór. Jeśli zdecydujesz się użyć całych ząbków, to substancje zdrowotne będą rozchodzić się wolniej, jednak będziesz mieć pewność, że czosnek zachowa swoją przydatność jeszcze przez wiele tygodni.

Krok 2. Następnie włóż ząbki czosnku do czystego, wyparzonego słoika i zalej miodem. Pamiętaj, że miód musi przykrywać cały czosnek, ale jednocześnie musimy pozostawić trochę miejsca od góry słoika.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowej roboty syrop z mięty - zwiększa odporność i skutecznie leczy przeziębienie

Krok 3. Zakręć pokrywką słoik i odłóż go na 2-4 dni w temperaturze pokojowej.

Krok 4. Po tym czasie czosnek w miodzie przechowuj w lodówce.

Na powierzchni miodu możesz zauważyć pęcherzyki gazu, jednak nie musisz się tym przejmować, jest to naturalny proces fermentacji. Czosnek można jeść już po kilku dniach, jednak zalecane jest by odczekać przynajmniej tydzień. Aby wzmocnić organizm na początek warto przyjmować około 5 sztuk dziennie, potem można zmniejszać ilość. Jednak w okresie jesiennym warto zjadać przynajmniej jeden na dzień.

DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia jak ananas do słoików. Przepis na słodką przekąskę na zimę
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na jabłka prażone do słoików na zimę. Idealne do szarlotki

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Wyśmienity przepis na brzoskwinie w syropie. O wiele lepsze niż te ze sklepu
DZISIAJ GRZEJE:  Gruszki w occie na słodko. Łatwy przepis na pyszną przekąskę do słoików

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here