Jesień tuż tuż, a wraz z nim sezon chorobowy, którego większość z nas niestety doświadczy. Jednak mojej rodzinie w tym trudnym okresie bardzo pomaga czosnek w miodzie. Koniecznie wypróbuj ten prosty przepis na wsparcie organizmu podczas przeziębienia i poprawienie odporności.
Wypróbowywałam już różne specyfiki z apteki, które miały poprawiać odporność. Niestety większość z nich się nie sprawdziła, dlatego jakiś czas temu postawiłam na naturalne wsparcie organizmu. Przepis na czosnek w miodzie to był strzał w 10! Szczególnie, że czosnek wykazuje działania przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne, przeciwmiażdżycowe, przeciwwirusowe, a także obniża ciśnienie krwi. Samo zdrowie!
Składniki na czosnek w miodzie:
Zarówno czosnek jak i miód mają ogromne właściwości prozdrowotne, a ich połączenie to istna bomba witaminowa. Dodatkowym atutem tego domowego przepisu jest fakt, że do przygotowania tego cuda nie potrzebujemy żadnych innych składników!
- 2 główki czosnku
- ½ szklanki płynnego miodu pszczelego
*Szklanka 250 ml
Czosnek w miodzie – przepis krok po kroku:
Krok 1. W pierwszej kolejności obieramy wszystkie ząbki czosnku. Możesz je delikatnie zmiażdżyć nożem dzięki czemu substancje w nich zawarte szybciej rozpuszczą się w miodzie, jednak w takim przypadku należy szybciej spożyć roztwór. Jeśli zdecydujesz się użyć całych ząbków, to substancje zdrowotne będą rozchodzić się wolniej, jednak będziesz mieć pewność, że czosnek zachowa swoją przydatność jeszcze przez wiele tygodni.
Krok 2. Następnie włóż ząbki czosnku do czystego, wyparzonego słoika i zalej miodem. Pamiętaj, że miód musi przykrywać cały czosnek, ale jednocześnie musimy pozostawić trochę miejsca od góry słoika.
Krok 3. Zakręć pokrywką słoik i odłóż go na 2-4 dni w temperaturze pokojowej.
Krok 4. Po tym czasie czosnek w miodzie przechowuj w lodówce.
Na powierzchni miodu możesz zauważyć pęcherzyki gazu, jednak nie musisz się tym przejmować, jest to naturalny proces fermentacji. Czosnek można jeść już po kilku dniach, jednak zalecane jest by odczekać przynajmniej tydzień. Aby wzmocnić organizm na początek warto przyjmować około 5 sztuk dziennie, potem można zmniejszać ilość. Jednak w okresie jesiennym warto zjadać przynajmniej jeden na dzień.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>