Przepis na czekoladę to nie lada gratka dla każdego wielbiciela słodkości. Każdy z nas ma czasem dzień w którym nachodzi go ochota na coś słodkiego. Wystarczy kilka składników, abyś mógł cieszyć się rozpływającą się w ustach czekoladą mleczną.
Czekolada jest jednym z najbardziej popularnych słodyczy niemal na całym świecie. To dzięki niej często powstają smakowite ciastka, ciasta oraz polewy do lodów. Czekoladę można wykorzystać na wiele różnych sposobów jak również zjeść bez niczego. Jednak prawda jest taka, że większość tych sklepowych ma w swoim składzie dodatkowe, często niepotrzebne składniki. Właśnie dlatego przygotowaliśmy przepis na czekoladę, którą przyrządzisz we własnym domu.
Przepis na czekoladę – od czego zacząć?
W pierwszej kolejności należy przygotować składniki, dzięki którym stworzymy nasz smakołyk. Na szczęście do naszej wersji nie potrzeba ich zbyt wiele, a większość zapewne posiadasz w swoim domu. Na przygotowanie czekolady musisz poświęcić około 15 minut, nieco więcej czasu zajmuje jedynie oczekiwanie na to, aż całość się schłodzi. Przepis na czekoladę jest naprawdę łatwy i każdy może go zrobić.
Składniki:
- Mleko – 1 szklanka
- Masło – 100 g
- Cukier – ok. 2/3 szklanki
- Kakao – 3 łyżki
- Mleko w proszku – 200 g
Domowy przepis na czekoladę:
W pierwszej kolejności trzeba zagotować szklankę mleka w rondelku. Następnie należy dodać do niego masło i mieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia. Gdy masło już się rozpuści trzeba dodać cukier oraz kakao. Całość przelewamy do miski i dodajemy mleko w proszku. Na koniec należy włożyć masę do płaskiej foremki i wstawić na kilka godzin do lodówki. Jednak jeśli pragniemy by w naszej czekoladzie znalazły się dodatkowe składniki należy je dodać zanim przelejemy całość na formę. W zależności od upodobań możemy dorzucić rodzynki, orzechy, a nawet żurawinę.
Jak widać wykonanie nie jest skomplikowane i własną, domową czekoladę może wykonać niemal każdy. Przepis na czekoladę zapewnia, że będziemy mieli w swoim domu pyszny smakołyk. Ponadto, jest on o wiele zdrowszy niż jego sklepowe odpowiedniki. Smacznego!