Lany chrust to szybka i niezwykle pyszna przekąska. Przygotujesz ją bardzo szybko, wystarczy zaledwie kilka minut. Najlepiej smakuje z cukrem pudrem i pyszną kawą. Smacznego!
Składniki na lany chrust – przepis
Do przygotowania lanego chrustu potrzebować będziemy następujących składników:
- 130 g mąki
- 100 g jasnego piwa
- 2 jajka
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka spirytusu/octu
- olej do smażenia
- potrzebujemy również papier do odsączenia chrustu
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przygotowanie lanego chrustu krok po kroku – przepis
Przygotowanie lanego chrustu jest niezwykle proste. Wystarczy połączyć wszystkie składniki w odpowiedniej kolejności i usmażyć chrust na rozgrzanym oleju. Do dzieła… smacznego!
Krok 1. Do miski należy wbić całe jajka, dodać piwo, spirytus lub ocet. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą na jednolitą masę.
Krok 2. Kolejno dodajemy sól, proszek do pieczenia oraz przesianą przez sito mąkę. Całość ponownie mieszamy do dokładnego połączenia się składników.Masa na chrust powinna być lejąca.
Krok 3. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Jeśli go nie macie idealnie nada się również do tego woreczek strunowy, na końcu którego należy odciąć bardzo mały otwór.
Krok 4. Olej rozgrzewamy, gdy ciasto po włożeniu do oleju do razu wypływa, wtedy olej jest gotowy do smażenia. Za pomocą woreczka wyciskamy ciasto na olej, tworząc niewielkie gniazdka. Smażymy z obu stron po kilka sekund, do uzyskania złotego koloru. Gotowy chrust odsączamy na ręczniku papierowym. Przestudzony chrust posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!
Zapraszamy na stronę twojekarteczki.pl
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>