Lany chrust – przepis na pyszną chrupiącą przekąskę

Lany chrust to szybka i niezwykle pyszna przekąska. Przygotujesz ją bardzo szybko, wystarczy zaledwie kilka minut. Najlepiej smakuje z cukrem pudrem i pyszną kawą. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Oponki, szybki i niezawodny przepis - sprawdź koniecznie

Składniki na lany chrust – przepis

Do przygotowania lanego chrustu potrzebować będziemy następujących składników:

  • 130 g mąki
  • 100 g jasnego piwa
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu/octu 
  • olej do smażenia
  • potrzebujemy również papier do odsączenia chrustu

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na hiszpańskie pączki - są przepyszne

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Przygotowanie lanego chrustu krok po kroku – przepis

Przygotowanie lanego chrustu jest niezwykle proste. Wystarczy połączyć wszystkie składniki w odpowiedniej kolejności i usmażyć chrust na rozgrzanym oleju. Do dzieła… smacznego!

Krok 1. Do miski należy wbić całe jajka, dodać piwo, spirytus lub ocet. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą na jednolitą masę. 

DZISIAJ GRZEJE:  Andrut - przepis na genialną, niezawodną masę, która posmakuje każdemu

Krok 2. Kolejno dodajemy sól, proszek do pieczenia oraz przesianą przez sito mąkę. Całość ponownie mieszamy do dokładnego połączenia się składników.Masa na chrust powinna być lejąca.

Krok 3. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Jeśli go nie macie idealnie nada się również do tego woreczek strunowy, na końcu którego należy odciąć bardzo mały otwór.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowe kruche ciasteczka z cukrem - do zrobienia w pięć minut. Zobacz przepis

Krok 4. Olej rozgrzewamy, gdy ciasto po włożeniu do oleju do razu wypływa, wtedy olej jest gotowy do smażenia. Za pomocą woreczka wyciskamy ciasto na olej, tworząc niewielkie gniazdka. Smażymy z obu stron po kilka sekund, do uzyskania złotego koloru. Gotowy chrust odsączamy na ręczniku papierowym. Przestudzony chrust posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!

Zapraszamy na stronę twojekarteczki.pl

DZISIAJ GRZEJE:  Makowa panienka - przepis na ciasto idealne

DZISIAJ GRZEJE:  Pijana zakonnica - przepis na intrygujące ciasto. Koniecznie sprawdź przepis

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Szarlotka jak z dawnych czasów. Poznaj super przepis

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych, o ile nie najpopularniejsze pieczone ciasto w naszym kraju....

Sok z kapusty i jego magiczne właściwości. Zobacz na...

Sok z kapusty należy do niesamowicie zdrowych rzeczy, jednak przez lwią część z nas...

Przepis na chinkali, czyli gruzińskie pierogi. W niczym nie...

Gruzińska kuchnia jest fantastyczna i każdy, kto jej spróbował, potwierdza tę teorię. Jednym z...

Legendarna zalewajka. Treściwa zupa, która zachwyci każdego

Zalewajka to legendarna już zupa, która może w swoim smaku oraz wyglądzie bardzo przypominać...

Przepis na hiszpańskie churros. Idealne na Tłusty Czwartek

Churros to tradycyjne hiszpańskie słodkie przekąski, które zyskały ogromną popularność dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi...

Kotlety francuskie, czyli pierś z kurczaka z wyrazistymi dodatkami

Kotlety francuskie to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka, które podaje się...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here