Soczysta szynka z piekarnika. Łatwy przepis na kruche mięso na ciepło i zimno

0
5581
szynka z piekarnika przepis

Szynka z piekarnika, którą przygotowujemy w domu wcale nie musi być twarda i sucha. Nasz przepis sprawi, że zakochasz się w tym kruchym i soczystym mięsie, które z pewnością zagości na Twoim stole o wiele częściej niż tylko w okresie świątecznym. Na przygotowanie mięsa trzeba poświęcić trochę czasu, ale naprawdę warto.

DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia w cieście - szybka i smaczna przekąska

Tych produktów potrzebujesz by przygotować idealną szynkę:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej
  • Sól
  • Pieprz
  • Majranek
  • 2 szklanki bulionu
DZISIAJ GRZEJE:  Greckie drobiowe kotleciki - przepis na pyszny obiad

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Dodatkowo do przygotowania marynaty potrzebne będą:

  • 3 łyżki soli
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • Przegotowana woda
  • 3 ziarna ziela angielskiego
DZISIAJ GRZEJE:  Kluski maślane z sosem kurkowo-borowikowym - pyszny i szybki obiad

Miłego popołudnia życzę wszystkim

Szynka z piekarnika – łatwy przepis na pyszne mięso krok po kroku:

Krok 1. Aby mięso osiągnęło swój niepowtarzalny smak musi dobrze przejść przyprawami, dlatego pamiętajmy aby zamarynować je dwa dni przed pieczeniem. W tym celu układamy mięso w naczyniu i zalewamy je przegotowaną wodą, następnie dodajemy wszystkie przyprawy: sól, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki, aby nabrało smaku przypraw.

Krok 2. Po dwóch dniach wyciągamy mięso z lodówki i myjemy z marynaty, potem przyprawiamy je solą, pieprzem i majrankiem.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciapkapustę - pyszny i pożywny dodatek do mięs

Krok 3. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i czekamy aż się nagrzeje, a następnie wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego i podlewamy troszeczkę bulionem. Na koniec umieszczamy naczynie w piekarniku.

Krok 4. Nasza szynka powinna piec się około 1,5 godziny, jednak warto od czasu do czasu zajrzeć do niej i podlać bulionem. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że będzie soczysta i krucha.

Szynka z piekarnika będzie wspaniale smakować zarówno na ciepło z warzywami, jak i na zimno jako dodatek do pieczywa lub przekąskę.

DZISIAJ GRZEJE:  Pyszne ciasto bez pieczenia - Lion. Koniecznie musisz zobaczyć przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na rogaliki na śmietanie - zrobisz je w 15 minut. Są niewiarygodnie smaczne, zachwycą wszystkich

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Szarlotka z pianką i kruszonką - boski przepis na ciasto
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na rogaliki drożdżowe z marmoladą- niezawodny przepis

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here