Soczysta szynka z piekarnika. Łatwy przepis na kruche mięso na ciepło i zimno

Szynka z piekarnika, którą przygotowujemy w domu wcale nie musi być twarda i sucha. Nasz przepis sprawi, że zakochasz się w tym kruchym i soczystym mięsie, które z pewnością zagości na Twoim stole o wiele częściej niż tylko w okresie świątecznym. Na przygotowanie mięsa trzeba poświęcić trochę czasu, ale naprawdę warto.

DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia w cieście - szybka i smaczna przekąska

Tych produktów potrzebujesz by przygotować idealną szynkę:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej
  • Sól
  • Pieprz
  • Majranek
  • 2 szklanki bulionu

DZISIAJ GRZEJE:  Greckie drobiowe kotleciki - przepis na pyszny obiad

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Dodatkowo do przygotowania marynaty potrzebne będą:

  • 3 łyżki soli
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • Przegotowana woda
  • 3 ziarna ziela angielskiego

DZISIAJ GRZEJE:  Kluski maślane z sosem kurkowo-borowikowym - pyszny i szybki obiad

Miłego popołudnia życzę wszystkim

Szynka z piekarnika – łatwy przepis na pyszne mięso krok po kroku:

Krok 1. Aby mięso osiągnęło swój niepowtarzalny smak musi dobrze przejść przyprawami, dlatego pamiętajmy aby zamarynować je dwa dni przed pieczeniem. W tym celu układamy mięso w naczyniu i zalewamy je przegotowaną wodą, następnie dodajemy wszystkie przyprawy: sól, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki, aby nabrało smaku przypraw.

Krok 2. Po dwóch dniach wyciągamy mięso z lodówki i myjemy z marynaty, potem przyprawiamy je solą, pieprzem i majrankiem.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciapkapustę - pyszny i pożywny dodatek do mięs

Krok 3. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i czekamy aż się nagrzeje, a następnie wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego i podlewamy troszeczkę bulionem. Na koniec umieszczamy naczynie w piekarniku.

Krok 4. Nasza szynka powinna piec się około 1,5 godziny, jednak warto od czasu do czasu zajrzeć do niej i podlać bulionem. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że będzie soczysta i krucha.

Szynka z piekarnika będzie wspaniale smakować zarówno na ciepło z warzywami, jak i na zimno jako dodatek do pieczywa lub przekąskę.

DZISIAJ GRZEJE:  Pyszne ciasto bez pieczenia - Lion. Koniecznie musisz zobaczyć przepis

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na rogaliki na śmietanie - zrobisz je w 15 minut. Są niewiarygodnie smaczne, zachwycą wszystkich

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Szarlotka z pianką i kruszonką - boski przepis na ciasto

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na rogaliki drożdżowe z marmoladą- niezawodny przepis

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Szarlotka jak z dawnych czasów. Poznaj super przepis

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych, o ile nie najpopularniejsze pieczone ciasto w naszym kraju....

Sok z kapusty i jego magiczne właściwości. Zobacz na...

Sok z kapusty należy do niesamowicie zdrowych rzeczy, jednak przez lwią część z nas...

Przepis na chinkali, czyli gruzińskie pierogi. W niczym nie...

Gruzińska kuchnia jest fantastyczna i każdy, kto jej spróbował, potwierdza tę teorię. Jednym z...

Legendarna zalewajka. Treściwa zupa, która zachwyci każdego

Zalewajka to legendarna już zupa, która może w swoim smaku oraz wyglądzie bardzo przypominać...

Przepis na hiszpańskie churros. Idealne na Tłusty Czwartek

Churros to tradycyjne hiszpańskie słodkie przekąski, które zyskały ogromną popularność dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi...

Kotlety francuskie, czyli pierś z kurczaka z wyrazistymi dodatkami

Kotlety francuskie to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka, które podaje się...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here