Szynka z piekarnika, którą przygotowujemy w domu wcale nie musi być twarda i sucha. Nasz przepis sprawi, że zakochasz się w tym kruchym i soczystym mięsie, które z pewnością zagości na Twoim stole o wiele częściej niż tylko w okresie świątecznym. Na przygotowanie mięsa trzeba poświęcić trochę czasu, ale naprawdę warto.
Tych produktów potrzebujesz by przygotować idealną szynkę:
- 1,5 kg szynki wieprzowej
- Sól
- Pieprz
- Majranek
- 2 szklanki bulionu
Dodatkowo do przygotowania marynaty potrzebne będą:
- 3 łyżki soli
- 4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- Przegotowana woda
- 3 ziarna ziela angielskiego
Szynka z piekarnika – łatwy przepis na pyszne mięso krok po kroku:
Krok 1. Aby mięso osiągnęło swój niepowtarzalny smak musi dobrze przejść przyprawami, dlatego pamiętajmy aby zamarynować je dwa dni przed pieczeniem. W tym celu układamy mięso w naczyniu i zalewamy je przegotowaną wodą, następnie dodajemy wszystkie przyprawy: sól, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki, aby nabrało smaku przypraw.
Krok 2. Po dwóch dniach wyciągamy mięso z lodówki i myjemy z marynaty, potem przyprawiamy je solą, pieprzem i majrankiem.
Krok 3. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i czekamy aż się nagrzeje, a następnie wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego i podlewamy troszeczkę bulionem. Na koniec umieszczamy naczynie w piekarniku.
Krok 4. Nasza szynka powinna piec się około 1,5 godziny, jednak warto od czasu do czasu zajrzeć do niej i podlać bulionem. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że będzie soczysta i krucha.
Szynka z piekarnika będzie wspaniale smakować zarówno na ciepło z warzywami, jak i na zimno jako dodatek do pieczywa lub przekąskę.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>