Przepyszne ciasto drożdżowe z jagodami. Przepis, który zawsze się udaje

0
5287
ciasto drożdżowe z jagodami przepis

Ciasto drożdżowe to jedno z najpopularniejszych wypieków, co nie jest wcale zaskakujące, ponieważ niezależnie od tego jakich owoców użyjemy do jego wykonania zawsze wychodzi przepyszne. Dziś zaprezentuję przepis, który wyjątkowo zasmakował w gronie mojej rodziny i znajomych, bowiem ciasto drożdżowe nie wychodzi ani za słodkie ani za kwaśne. Jest po prostu idealne!

DZISIAJ GRZEJE:  Czekoladowa rolada - przepis na pyszne, szybkie ciasto

Składniki na ciasto drożdżowe z jagodami:

  • 25 dag mąki pszennej tortowej typ 450
  • 5 dag miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • 5 dag cukru
  • ¼ szklanki mleka (250ml)
  • Szczypta soli
  • 25 dag jagód
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na genialne kotlety z kalafiora - nie tylko dzieci je pokochają

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Rozczyn:

  • ¼ szklanki mleka
  • 1 łyżka mąki
  • 2,5 dag drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy smalczyk ze skwarkami i mięsem mielonym - smak mojego dzieciństwa

Kruszonka:

  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 6 dag masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ½ szklanki mąki pszennej
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy sok "Kubuś". Ten przepis to prawdziwy HIT

Miłego popołudnia życzę wszystkim

Ciasto drożdżowe z owocami – sposób przygotowania krok po kroku

Krok 1. W szklance lub kubku przygotuj rozczyn, aby to zrobić w pierwszej kolejności wkrusz do niego drożdże. Następnie dodaj cukier, mąkę i lekko ciepłe mleko, całość wymieszaj i odstaw na 15 minut.

Krok 2. Do dużej miski wsyp mąkę przesianą przez sitko, a potem dodaj cukier, szczyptę soli, żółtka, masło i przygotowany wcześniej rozczyn. Całość wyrabiaj aż do uzyskania ładnej, jednolitej i zbitej masy, jednocześnie cały czas podlewając letnim mlekiem. Na koniec ciasto drożdżowe przykryj ściereczką i odłóż do wyrośnięcia na około 2 godziny.

DZISIAJ GRZEJE:  Kapusta z buraczkami - przepis na pyszną zimową sałatkę

Krok 3. Gdy nasze ciasto będzie rosnąć, możemy przygotować pozostałe składniki. Zacznij od umycia i osuszenia owoców. Następnie tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.

Krok 4. Nadszedł moment aby przygotować kruszonkę, w tym celu należy roztopić masło i ostudzić. W misce mieszamy mąkę, brązowy cukier i cukier waniliowy, a gdy masło nie będzie już gorące, je również dolewamy do miski. Wszystkie składniki wyrabiamy palcami, tak aby powstała idealna kruszonka do naszego ciasta drożdżowego.

DZISIAJ GRZEJE:  Ekler na herbatnikach - przepis na pyszne ciasto bez pieczenia

Krok 5. Gdy ciasto już wyrośnie należy zagnieść je jeszcze raz i ułożyć w tortownicy, następnie przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy jeszcze na 15 minut. Potem obsypujemy ciasto jagodami, a na owoce kładziemy przygotowaną kruszonkę.

Krok 6. Ciasto drożdżowe z jagodami wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy przez około 40 minut, jednak ze względu na różne moce piekarników warto kontrolować ciasto i przeprowadzić test „suchego patyczka”. Gdy wyjmiemy nasze ciasto należy je ostudzić, a na koniec możemy posypać je cukrem pudrem.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na leczo do słoików - sprawdzony przepis cioci Jadzi
DZISIAJ GRZEJE:  Racuszki bananowe - szybki sposób na pyszne danie

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Słodziutkie poduszeczki do kawy lub herbaty - zobacz przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Kruche maślane ciasteczka w 20 minut - sprawdzony przepis na pyszne co nieco

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here