Przepyszne ciasto drożdżowe z jagodami. Przepis, który zawsze się udaje

Ciasto drożdżowe to jedno z najpopularniejszych wypieków, co nie jest wcale zaskakujące, ponieważ niezależnie od tego jakich owoców użyjemy do jego wykonania zawsze wychodzi przepyszne. Dziś zaprezentuję przepis, który wyjątkowo zasmakował w gronie mojej rodziny i znajomych, bowiem ciasto drożdżowe nie wychodzi ani za słodkie ani za kwaśne. Jest po prostu idealne!

DZISIAJ GRZEJE:  Czekoladowa rolada - przepis na pyszne, szybkie ciasto

Składniki na ciasto drożdżowe z jagodami:

  • 25 dag mąki pszennej tortowej typ 450
  • 5 dag miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • 5 dag cukru
  • ¼ szklanki mleka (250ml)
  • Szczypta soli
  • 25 dag jagód

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na genialne kotlety z kalafiora - nie tylko dzieci je pokochają

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Rozczyn:

  • ¼ szklanki mleka
  • 1 łyżka mąki
  • 2,5 dag drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy smalczyk ze skwarkami i mięsem mielonym - smak mojego dzieciństwa

Kruszonka:

  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 6 dag masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ½ szklanki mąki pszennej

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy sok "Kubuś". Ten przepis to prawdziwy HIT

Miłego popołudnia życzę wszystkim

Ciasto drożdżowe z owocami – sposób przygotowania krok po kroku

Krok 1. W szklance lub kubku przygotuj rozczyn, aby to zrobić w pierwszej kolejności wkrusz do niego drożdże. Następnie dodaj cukier, mąkę i lekko ciepłe mleko, całość wymieszaj i odstaw na 15 minut.

Krok 2. Do dużej miski wsyp mąkę przesianą przez sitko, a potem dodaj cukier, szczyptę soli, żółtka, masło i przygotowany wcześniej rozczyn. Całość wyrabiaj aż do uzyskania ładnej, jednolitej i zbitej masy, jednocześnie cały czas podlewając letnim mlekiem. Na koniec ciasto drożdżowe przykryj ściereczką i odłóż do wyrośnięcia na około 2 godziny.

DZISIAJ GRZEJE:  Kapusta z buraczkami - przepis na pyszną zimową sałatkę

Krok 3. Gdy nasze ciasto będzie rosnąć, możemy przygotować pozostałe składniki. Zacznij od umycia i osuszenia owoców. Następnie tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.

Krok 4. Nadszedł moment aby przygotować kruszonkę, w tym celu należy roztopić masło i ostudzić. W misce mieszamy mąkę, brązowy cukier i cukier waniliowy, a gdy masło nie będzie już gorące, je również dolewamy do miski. Wszystkie składniki wyrabiamy palcami, tak aby powstała idealna kruszonka do naszego ciasta drożdżowego.

DZISIAJ GRZEJE:  Ekler na herbatnikach - przepis na pyszne ciasto bez pieczenia

Krok 5. Gdy ciasto już wyrośnie należy zagnieść je jeszcze raz i ułożyć w tortownicy, następnie przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy jeszcze na 15 minut. Potem obsypujemy ciasto jagodami, a na owoce kładziemy przygotowaną kruszonkę.

Krok 6. Ciasto drożdżowe z jagodami wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy przez około 40 minut, jednak ze względu na różne moce piekarników warto kontrolować ciasto i przeprowadzić test “suchego patyczka”. Gdy wyjmiemy nasze ciasto należy je ostudzić, a na koniec możemy posypać je cukrem pudrem.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na leczo do słoików - sprawdzony przepis cioci Jadzi

DZISIAJ GRZEJE:  Racuszki bananowe - szybki sposób na pyszne danie

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Słodziutkie poduszeczki do kawy lub herbaty - zobacz przepis

DZISIAJ GRZEJE:  Kruche maślane ciasteczka w 20 minut - sprawdzony przepis na pyszne co nieco

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Domowe ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką. Jest pyszne...

Już niemal w każdym sklepie możemy zauważyć kuszące nas swoim czerwonym kolorem, pachnące, polskie...

Uprawa fasolki szparagowej w doniczce. Poznaj tajemnice hodowli warzyw...

Wydawało by się, że aby mieć własne, świeże warzywa potrzebna jest choć niewielka działka....

Przepis na najlepszy dżem truskawkowy na świecie. Właśnie taki...

Truskawki goszczą w coraz większej ilości sklepów i choć ich cena jeszcze nie należy...

Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu – naturalny...

Wiosna w Polsce raczy nas pięknymi i pachnącymi roślinami na każdym kroku, jednak warto...

Syrop z pędów sosny na przeziębienie i brak energii....

Dni robią się coraz dłuższe i cieplejsze, dzięki czemu powoli zapominamy o chorobach, które...

Lody w wafelku – przepis, który przypomni Ci błogi...

Pyszny, śmietankowy smak lodów zamkniętych pomiędzy dwoma kawałkami wafelka, to jest smak, który zdecydowanie...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here