Ciasto drożdżowe to jedno z najpopularniejszych wypieków, co nie jest wcale zaskakujące, ponieważ niezależnie od tego jakich owoców użyjemy do jego wykonania zawsze wychodzi przepyszne. Dziś zaprezentuję przepis, który wyjątkowo zasmakował w gronie mojej rodziny i znajomych, bowiem ciasto drożdżowe nie wychodzi ani za słodkie ani za kwaśne. Jest po prostu idealne!
Składniki na ciasto drożdżowe z jagodami:
- 25 dag mąki pszennej tortowej typ 450
- 5 dag miękkiego masła
- 2 żółtka
- 5 dag cukru
- ¼ szklanki mleka (250ml)
- Szczypta soli
- 25 dag jagód
Rozczyn:
- ¼ szklanki mleka
- 1 łyżka mąki
- 2,5 dag drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
Kruszonka:
- 5 łyżek brązowego cukru
- 6 dag masła
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- ½ szklanki mąki pszennej
Ciasto drożdżowe z owocami – sposób przygotowania krok po kroku
Krok 1. W szklance lub kubku przygotuj rozczyn, aby to zrobić w pierwszej kolejności wkrusz do niego drożdże. Następnie dodaj cukier, mąkę i lekko ciepłe mleko, całość wymieszaj i odstaw na 15 minut.
Krok 2. Do dużej miski wsyp mąkę przesianą przez sitko, a potem dodaj cukier, szczyptę soli, żółtka, masło i przygotowany wcześniej rozczyn. Całość wyrabiaj aż do uzyskania ładnej, jednolitej i zbitej masy, jednocześnie cały czas podlewając letnim mlekiem. Na koniec ciasto drożdżowe przykryj ściereczką i odłóż do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Krok 3. Gdy nasze ciasto będzie rosnąć, możemy przygotować pozostałe składniki. Zacznij od umycia i osuszenia owoców. Następnie tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
Krok 4. Nadszedł moment aby przygotować kruszonkę, w tym celu należy roztopić masło i ostudzić. W misce mieszamy mąkę, brązowy cukier i cukier waniliowy, a gdy masło nie będzie już gorące, je również dolewamy do miski. Wszystkie składniki wyrabiamy palcami, tak aby powstała idealna kruszonka do naszego ciasta drożdżowego.
Krok 5. Gdy ciasto już wyrośnie należy zagnieść je jeszcze raz i ułożyć w tortownicy, następnie przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy jeszcze na 15 minut. Potem obsypujemy ciasto jagodami, a na owoce kładziemy przygotowaną kruszonkę.
Krok 6. Ciasto drożdżowe z jagodami wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy przez około 40 minut, jednak ze względu na różne moce piekarników warto kontrolować ciasto i przeprowadzić test „suchego patyczka”. Gdy wyjmiemy nasze ciasto należy je ostudzić, a na koniec możemy posypać je cukrem pudrem.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>