Przepis na domowy smalczyk ze skwarkami i mięsem mielonym – smak mojego dzieciństwa

W moim rodzinnym domu bardzo często robiło się smalec domowej roboty. Dziś podzielę się z Wami prostym przepisem, który z pewnością pokochacie. Domowej roboty smalczyk jest bardzo smaczny, sami możemy decydować o jego kaloryczności, dobierając odpowiednio składniki. Smacznego.

Zachęcamy również do polubienia naszej strony na “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

DZISIAJ GRZEJE:  Kiełbasa ze słoika - idealna na kanapki. Zobacz przepis

Składniki na smalec domowej roboty – przepis

Do przygotowania smalczyku potrzebować będziemy następujących składników:

  • 0,8 kg słoniny (można też użyć np. 0,5 kg słoniny i 0,3 kg boczku)
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 4 średniej wielkości cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • przyprawy: lubczyk, sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie 1 twarde jabłko

DZISIAJ GRZEJE:  Pasztet z mięsa rosołowego - idealny przepis na wykorzystanie pozostałości z rosołu, zawsze tak robię

Przygotowanie smalcu krok po kroku – przepis

Krok 1. Słoninę (lub słoninę i boczek) należy pokroić w drobną kostkę. Słoninę wrzucamy na patelnię i powoli ją wytapiamy.

Krok 2. Gdy powstaną skwarki dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Całość smażymy około 7 minut.

DZISIAJ GRZEJE:  Bigos z kiszonej kapusty - przepis mojej babci. Zobacz koniecznie

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy sok "Kubuś". Ten przepis to prawdziwy HIT

Krok 3. Po tym czasie na patelnię dodajemy mięso mielone i smażymy około 10 minut.

Krok 4. Gdy chcemy dodać jabłko, należy je zetrzeć na tarce i dodać na tym etapie smażenia. Wszystkie składniki podsmażamy jeszcze 3-5 minuty. Doprawiamy lubczykiem oraz pieprzem i solą.

Krok 5. Smalec przelewamy do słoiczków lub innych pojemników. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kapustę kiszoną w słoikach - doskonałe rozwiązanie

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy zakwas buraczany - sprawdzony przepis

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Szarlotka jak z dawnych czasów. Poznaj super przepis

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych, o ile nie najpopularniejsze pieczone ciasto w naszym kraju....

Sok z kapusty i jego magiczne właściwości. Zobacz na...

Sok z kapusty należy do niesamowicie zdrowych rzeczy, jednak przez lwią część z nas...

Przepis na chinkali, czyli gruzińskie pierogi. W niczym nie...

Gruzińska kuchnia jest fantastyczna i każdy, kto jej spróbował, potwierdza tę teorię. Jednym z...

Legendarna zalewajka. Treściwa zupa, która zachwyci każdego

Zalewajka to legendarna już zupa, która może w swoim smaku oraz wyglądzie bardzo przypominać...

Przepis na hiszpańskie churros. Idealne na Tłusty Czwartek

Churros to tradycyjne hiszpańskie słodkie przekąski, które zyskały ogromną popularność dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi...

Kotlety francuskie, czyli pierś z kurczaka z wyrazistymi dodatkami

Kotlety francuskie to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka, które podaje się...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here