W moim rodzinnym domu bardzo często robiło się smalec domowej roboty. Dziś podzielę się z Wami prostym przepisem, który z pewnością pokochacie. Domowej roboty smalczyk jest bardzo smaczny, sami możemy decydować o jego kaloryczności, dobierając odpowiednio składniki. Smacznego.
Zachęcamy również do polubienia naszej strony na – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Składniki na smalec domowej roboty – przepis
Do przygotowania smalczyku potrzebować będziemy następujących składników:
- 0,8 kg słoniny (można też użyć np. 0,5 kg słoniny i 0,3 kg boczku)
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 4 średniej wielkości cebule
- 4 ząbki czosnku
- przyprawy: lubczyk, sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie 1 twarde jabłko
Przygotowanie smalcu krok po kroku – przepis
Krok 1. Słoninę (lub słoninę i boczek) należy pokroić w drobną kostkę. Słoninę wrzucamy na patelnię i powoli ją wytapiamy.
Krok 2. Gdy powstaną skwarki dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Całość smażymy około 7 minut.
Krok 3. Po tym czasie na patelnię dodajemy mięso mielone i smażymy około 10 minut.
Krok 4. Gdy chcemy dodać jabłko, należy je zetrzeć na tarce i dodać na tym etapie smażenia. Wszystkie składniki podsmażamy jeszcze 3-5 minuty. Doprawiamy lubczykiem oraz pieprzem i solą.
Krok 5. Smalec przelewamy do słoiczków lub innych pojemników. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>