Przepis na domowy smalczyk ze skwarkami i mięsem mielonym – smak mojego dzieciństwa

W moim rodzinnym domu bardzo często robiło się smalec domowej roboty. Dziś podzielę się z Wami prostym przepisem, który z pewnością pokochacie. Domowej roboty smalczyk jest bardzo smaczny, sami możemy decydować o jego kaloryczności, dobierając odpowiednio składniki. Smacznego.

Zachęcamy również do polubienia naszej strony na “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

DZISIAJ GRZEJE:  Kiełbasa ze słoika - idealna na kanapki. Zobacz przepis

Składniki na smalec domowej roboty – przepis

Do przygotowania smalczyku potrzebować będziemy następujących składników:

  • 0,8 kg słoniny (można też użyć np. 0,5 kg słoniny i 0,3 kg boczku)
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 4 średniej wielkości cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • przyprawy: lubczyk, sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie 1 twarde jabłko

DZISIAJ GRZEJE:  Pasztet z mięsa rosołowego - idealny przepis na wykorzystanie pozostałości z rosołu, zawsze tak robię

Przygotowanie smalcu krok po kroku – przepis

Krok 1. Słoninę (lub słoninę i boczek) należy pokroić w drobną kostkę. Słoninę wrzucamy na patelnię i powoli ją wytapiamy.

Krok 2. Gdy powstaną skwarki dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Całość smażymy około 7 minut.

DZISIAJ GRZEJE:  Bigos z kiszonej kapusty - przepis mojej babci. Zobacz koniecznie

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy sok "Kubuś". Ten przepis to prawdziwy HIT

Krok 3. Po tym czasie na patelnię dodajemy mięso mielone i smażymy około 10 minut.

Krok 4. Gdy chcemy dodać jabłko, należy je zetrzeć na tarce i dodać na tym etapie smażenia. Wszystkie składniki podsmażamy jeszcze 3-5 minuty. Doprawiamy lubczykiem oraz pieprzem i solą.

Krok 5. Smalec przelewamy do słoiczków lub innych pojemników. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kapustę kiszoną w słoikach - doskonałe rozwiązanie

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy zakwas buraczany - sprawdzony przepis

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Domowe ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką. Jest pyszne...

Już niemal w każdym sklepie możemy zauważyć kuszące nas swoim czerwonym kolorem, pachnące, polskie...

Uprawa fasolki szparagowej w doniczce. Poznaj tajemnice hodowli warzyw...

Wydawało by się, że aby mieć własne, świeże warzywa potrzebna jest choć niewielka działka....

Przepis na najlepszy dżem truskawkowy na świecie. Właśnie taki...

Truskawki goszczą w coraz większej ilości sklepów i choć ich cena jeszcze nie należy...

Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu – naturalny...

Wiosna w Polsce raczy nas pięknymi i pachnącymi roślinami na każdym kroku, jednak warto...

Syrop z pędów sosny na przeziębienie i brak energii....

Dni robią się coraz dłuższe i cieplejsze, dzięki czemu powoli zapominamy o chorobach, które...

Lody w wafelku – przepis, który przypomni Ci błogi...

Pyszny, śmietankowy smak lodów zamkniętych pomiędzy dwoma kawałkami wafelka, to jest smak, który zdecydowanie...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here