Te kruche ciastka robi się tak szybko, że aż dziw, że są one tak smaczne. Znikają z talerza nim do końca zdążą się wystudzić. Polecam ten przepis i zachęcam do jego udostępniania.
Składniki na expresowe kruche ciastka – przepis
Do przygotowania ciastek potrzebować będziemy następujących składników:
- około 800 g mąki
- 450 g masła
- 200 ml zimnej wody
- 1 jajko
- 6 łyżek cukru do posypania ciastek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka octu
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przygotowanie ciastek krok po kroku – przepis
Krok 1. W pierwszej kolejności należy wymieszać jajko ze solą. Następnie dodajemy ocet i wodę. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 2. Kolejno mąkę należy przesiać przez sito i wysypać na stolnicę. Dodajemy masło, które powinno być w temperaturze pokojowej. Całość siekamy przy pomocy noża.
Krok 3. Na środku mąki robimy wgniecenie i wlewamy płynną masę jajeczną.
Krok 4. Wyrabiamy ciasto na gładką masę.Cisto schładzamy w lodówce przez około 30 minut.
Krok 5. Kolejno ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i posypujemy połową cukru.
Krok 6. Ciasto składamy na pół i smarujemy wodą. Posypujemy cukrem i kroimy w paski.
Krok 7. Ciastka pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>