Warto wypróbować przepis na smaczne poduszeczki. Są idealnym dodatkiem do porannej kawy czy herbaty. Robi się je dość szybko, dzięki czemu można je przygotować wręcz codziennie. Smacznego!
Składniki na poduszeczki – przepis
Do przygotowanie poduszeczek potrzebować będziemy następujących składników:
- 200 g mąki pszennej np. tortowej
- 50 g masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- łyżka śmietany 18%
- 2 łyżki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 1 jajko
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przygotowanie poduszeczek krok po kroku – przepis
Krok 1. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Następnie dodajemy do niej skórkę z cytryny oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
Krok 2. Do drugiej miski przekładamy miękkie masło i śmietanę. Następnie dodajemy 1 jajko, cukier oraz cukier waniliowy. Składniki mieszamy ze sobą do momentu uzyskania gładkiej masy.
Krok 3. Do ciasta dodajemy mąkę. Wsypujemy ją małymi porcjami ciągle mieszając ciasto.Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie.
Krok 4. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 15-20 minut.
Krok 5. Następnie ciasto należy rozwałkować na grubość 5-7 mm i pokroić na kwadratowe kawałki (ok. 2 cm).
Krok 6. Olej rozgrzewamy na patelni i smażymy kawałki ciasta z obu stron, na złoty kolor.
Krok 7. Gotowe ciasteczka przekładamy na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar oleju. Chłodne poduszeczki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>