Sprawdzone przepisy na szybkie, łatwe w wykonaniu i bardzo efektowne ciasta nie wymagające pieczenia, mają wiele zalet. Są idealne na upalne dni, kiedy nie chcemy włączać piekarnika, a potrzebujemy lekkiego, smacznego deseru. Ciasta bez pieczenia są doskonałym rozwiązaniem dla osób, które dużo pracują i zwyczajnie nie mają czasu na pieczenie.
Expresowe ciasta to wybawienie również dla tych, którym zazwyczaj nie wychodzą „pieczone” ciasta. Są bardzo popularne, kuszą pięknym wyglądem, delikatnym smakiem i łatwością wykonania. Dziś przedstawiamy wam taki przepis, który przegotujecie zaledwie w 15 minut. Jego gwarancją jest nietuzinkowy smak. Po jego spróbowaniu zapewniam, że jeszcze nie raz zagości w Waszych domach.
Dodatkiem, idealnie nadającym się do dekoracji tego ciasta są borówki amerykańskie. Osoby, które ich nie lubią mogą dodać świeżych malin czy truskawek. Ten idealny przepis na wizytę niezapowiedzianych gości, z pewnością polubią Wasze dzieci.
Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Jeszcze nigdy wykonanie ciasta nie było, aż tak proste
Przygotowanie ciasta schoko-bons zacznijmy od sprawdzenia czy mamy w domu wszystkie niezbędne składniki. Na spód potrzebujemy:
- 100g herbatników lub ciastek owsianych (można zmieszać pół na pół)
- 70 – 100g masła orzechowego
- 10g kakao
Do przygotowania masy, będzie nam potrzebne:
- 250g chudego twarogu i 300g jogurtu greckiego – możemy serki zastąpić śmietaną kremówką 30% – 330 ml.
- 40g mleka w proszku (około 6 płaskich łyżek)
- 40g erytrytolu (słodzik) lub cukier puder
- 5 płaskich łyżek orzechów ziemnych prażonych – 3/4 szklanki
- 10g żelatyny rozpuszczonej w 100ml gorącej wody
Na polewę potrzebujemy:
- 50g czekolady mlecznej lub gorzkiej
- 5 łyżek mleka
Przygotowanie ciasta zacznijmy od rozdrobnienia herbatników, na tak zwany piasek. Można umieścić je w woreczku i delikatnie rozgniatać tłuczkiem do mięsa. Następnie mieszamy je z masłem orzechowym i kakao. Masa na spód musi być lepka, jeśli taka nie jest dodaj więcej masła. Kolejny krok to wylepienie ciastem tortownicy.
Czas zabrać się za masę. Ser wraz z mlekiem w proszku i słodzidłem miksujemy tak długo, aż jego konsystencja będzie aksamitna. Gdy wybieramy śmietankę 30%, należy ją ubić na sztywno i dodać do niej mleko w proszku i cukier. Dodajemy drobno posiekane orzechy ziemne. Najlepiej podprażyć je wcześniej na patelni, by były chrupiące. Na koniec dodajemy rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę i całość jeszcze raz miksujemy. Wylewamy na spód.
Czas na polewę – czekoladę wraz z mlekiem wkładamy do miseczki i stawiamy na garnek z gotującą się wodą. Gdy składniki się połączą, wylewamy na ciasto. Dekorujemy swoimi ulubionymi owocami i wstawiamy do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie spokojnie możemy delektować się smakiem ciasta. Smacznego.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>