Ciasto schoko-bons bez pieczenia. Zrobisz je w 15 minut

0
117151

Sprawdzone przepisy na szybkie, łatwe w wykonaniu i bardzo efektowne ciasta nie wymagające pieczenia, mają wiele zalet. Są idealne na upalne dni, kiedy nie chcemy włączać piekarnika, a potrzebujemy lekkiego, smacznego deseru. Ciasta bez pieczenia są doskonałym rozwiązaniem dla osób, które dużo pracują i zwyczajnie nie mają czasu na pieczenie.

Expresowe ciasta to wybawienie również dla tych, którym zazwyczaj nie wychodzą „pieczone” ciasta. Są bardzo popularne, kuszą pięknym wyglądem, delikatnym smakiem i łatwością wykonania. Dziś przedstawiamy wam taki przepis, który przegotujecie zaledwie w 15 minut. Jego gwarancją jest nietuzinkowy smak. Po jego spróbowaniu zapewniam, że jeszcze nie raz zagości w Waszych domach.

DZISIAJ GRZEJE:  Fintifluszka - przepis na najprostsze ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz zaledwie 4 składników

Dodatkiem, idealnie nadającym się do dekoracji tego ciasta są borówki amerykańskie. Osoby, które ich nie lubią mogą dodać świeżych malin czy truskawek. Ten idealny przepis na wizytę niezapowiedzianych gości, z pewnością polubią Wasze dzieci.

Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Jeszcze nigdy wykonanie ciasta nie było, aż tak proste

Przygotowanie ciasta schoko-bons zacznijmy od sprawdzenia czy mamy w domu wszystkie niezbędne składniki. Na spód potrzebujemy:

  • 100g herbatników lub ciastek owsianych (można zmieszać pół na pół)
  • 70 – 100g masła orzechowego
  • 10g kakao
DZISIAJ GRZEJE:  Pyszne ciasto bez pieczenia - Lion. Koniecznie musisz zobaczyć przepis

Do przygotowania masy, będzie nam potrzebne:

  • 250g chudego twarogu i 300g jogurtu greckiego – możemy serki zastąpić śmietaną kremówką 30% – 330 ml.
  • 40g mleka w proszku (około 6 płaskich łyżek)
  • 40g erytrytolu (słodzik) lub cukier puder
  • 5 płaskich łyżek orzechów ziemnych prażonych – 3/4 szklanki
  • 10g żelatyny rozpuszczonej w 100ml gorącej wody
DZISIAJ GRZEJE:  Mini serniczki oreo - szybki i niezawodny sposób na małe co nieco

Na polewę potrzebujemy:

  • 50g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 5 łyżek mleka

Przygotowanie ciasta zacznijmy od rozdrobnienia herbatników, na tak zwany piasek. Można umieścić je w woreczku i delikatnie rozgniatać tłuczkiem do mięsa. Następnie mieszamy je z masłem orzechowym i kakao. Masa na spód musi być lepka, jeśli taka nie jest dodaj więcej masła. Kolejny krok to wylepienie ciastem tortownicy.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sernik z wiaderka - szybki i niezawodny przepis. Zrobisz go w 15 minut

Czas zabrać się za masę. Ser wraz z mlekiem w proszku i słodzidłem miksujemy tak długo, aż jego konsystencja będzie aksamitna. Gdy wybieramy śmietankę 30%, należy ją ubić na sztywno i dodać do niej mleko w proszku i cukier. Dodajemy drobno posiekane orzechy ziemne. Najlepiej podprażyć je wcześniej na patelni, by były chrupiące. Na koniec dodajemy rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę i całość jeszcze raz miksujemy. Wylewamy na spód.

Czas na polewę – czekoladę wraz z mlekiem wkładamy do miseczki i stawiamy na garnek z gotującą się wodą. Gdy składniki się połączą, wylewamy na ciasto. Dekorujemy swoimi ulubionymi owocami i wstawiamy do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie spokojnie możemy delektować się smakiem ciasta. Smacznego.

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here