Gorące dni sprawiają, że nie zawsze mamy ochotę na długie przygotowywanie przeróżnych ciast. Z pomocą jednak przyjdzie nam przepis na truskawkowy sernik na zimno. To pyszne ciasto, jest super łatwe w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia, dzięki czemu zrobimy wspaniały deser w kilka chwil.
Każdy fan truskawek doskonale wie, że ten owoc pasuje niemal do wszystkiego. Z tego soczystego, czerwonego owocu możemy zrobić orzeźwiający koktajl, pyszne lody czy właśnie ciasta. Przepis na truskawkowy sernik na zimno świetnie się sprawdzi zarówno dla osób, które nie są specjalistami w przygotowywaniu deserów, jak i dla tych, którym tworzenie słodkości nie jest obce.
Truskawkowy sernik na zimno – składniki na ciasto:
Sekretem naszego przepisu na ekspresowy sernik są biszkopty, które układamy na spodzie tortownicy o wymiarach 24 centymetry. Są one świetnym zamiennikiem pieczonego biszkoptu i sprawdzają się równie fantastycznie.
Masa serowa:
- 800 gram twarogu tłustego lub półtłustego (dobrze sprawdza się ten z wiaderka)
- 200 mililitrów schłodzonej śmietanki 30%
- 60 gram cukru pudru
- 2 galaretki truskawkowe
- 250 mililitrów wrzątku
Galaretka z owocami:
- 400 mililitrów wrzątku
- 1 galaretka truskawkowa
- 500 gram truskawek
Pozostałe składniki:
- 60 gram biszkoptów
Przepis na truskawkowy sernik na zimno bez pieczenia:
Krok 1. Na początek przygotuj formę na sernik, w tym celu wysmaruj margaryną lub masłem ranty formy, a następnie wyłóż je papierem do pieczenia (spód również możesz wyłożyć, ale nie jest to konieczne).
Krok 2. Na dnie tortownicy poukładaj biszkopty. Część z nich połam na mniejsze kawałki, tak aby nie pozostawiać zbyt wielu szpar pomiędzy ciastkami.
Krok 3. Teraz rozpoczynamy przygotowywanie masy serowej, aby to zrobić dwie galaretki rozpuść w 250 mililitrach wrzącej wody. Następnie całość dokładnie wymieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Odstaw galaretkę do przestudzenia.
Krok 4. W dużym naczyniu umieść twaróg (jeśli korzystasz z tego z wiaderka, jeśli nie to musisz zmielić go dwukrotnie). Rozpocznij miksowanie, a potem stopniowo dodawaj wystudzoną galaretkę truskawkową.
Krok 5. Kremówkę przelej do wysokiego naczynia oraz dodaj do niej 60 gramów cukru pudru, następnie całość ubijaj zaczynając od małych obrotów. Po chwili zwiększ obroty do maksymalnych, a potem ubijaj tak aż do uzyskania jednolitej, sztywnej konsystencji.
Krok 6. Ubitą śmietanę dodaj do masy serowej i całość delikatnie wymieszaj. Następnie wyłóż całość na przygotowane wcześniej biszkopty i włóż truskawkowy sernik do lodówki na 20 minut.
Krok 7. Umyj i oczyść z szypułek wszystkie truskawki. Potem duże owoce pokrój na mniejsze kawałki, te małe mogą pozostać w całości.
Krok 8. Gdy masa się chłodzi, możemy wykorzystać ten czas na przygotowanie galaretki. Rozpuść ją w 400 mililitrach wrzątku, a następnie całość dokładnie wymieszaj. Odstaw do przestudzenia.
Krok 9. Po około 20 minutach chłodzenia, wyjmij sernik, a następnie wciśnij w masę serową kilka całych truskawek. Potem ponownie włóż do lodówki.
Krok 10. Gdy masa będzie mocno stężała możesz wyjąć ciasto i poukładać na nim pozostałą ilość truskawek. Na wierzch ciasta wylej całkowicie przestudzoną galaretkę.
Krok 11. Truskawkowy sernik schowaj do lodówki na około 3 do 5 godzin, tak aby zarówno masa jak i galaretka dobrze stężały. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>