Bajaderki to rewelacyjny deser, który powinien znać dosłownie każdy. Ciasteczka są przepyszne, a ich wykonanie banalne. Polecam ten przepis na zbliżające się święta, ale również w zwykłe dni. Osobiście uwielbiam bajaderki do porannej kawki. Koniecznie wypróbuj przepis i ciesz się pysznym deserem!
Jeśli nie wyszło Ci ciasto, a wręcz wyszedł zakalec to mam dla Ciebie propozycję, dzięki której nie wyrzucisz ciasta. Nie zawsze wypieki wychodzą nam tak jakbyśmy chcieli, a bajaderki to ratunek sam w sobie. Czekoladowe, oprószone kokosem są przepyszne. Serdecznie polecam ten przepis każdemu!
Składniki na bajaderki – przepis:
Do wykonania tego przepisu użyłam szklanki o pojemności 250 ml.
- 600 g ciasta (biszkopty, piaskowe, drożdżowe, czekoladowe itp.)
- 200 g powideł śliwowych
- 100 g herbatników
- 100 g czekolady gorzkiej
- pół szklanki mleka
- 100 g orzechów włoskich
- 80 g rodzynek
- 100 g masła
- 100 ml rumu lub wódki
- pół szklanki wiórków kokosowych
Wykonanie bajaderek krok po kroku – przepis:
Krok 1. Około 80 g rodzynek umieszczamy w misce, a następnie wlewamy do nich 100 ml dowolnego rumu (zamiast rumu ostatecznie może być wódka).
Krok 2. Rodzynki zostawiamy w rumie na godzinę. Po tym czasie rodzynki staną się bardziej miękki i nasiąkną rumem lub wódką.
Krok 3. Przygotowane ciasto (ważne jest to, aby było świeże), rozkruszamy do miski na drobne kawałki. Potem dodajemy pokruszone herbatniki i mieszamy ze sobą.
Krok 4. Orzechy włoskie siekamy na drobne kawałki i również dodajemy do ciasta z herbatnikami.
Krok 5. 100 g czekolady gorzkiej siekamy na drobne kawałki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Krok 6. Do roztopionej czekolady dodajemy powidła śliwowe i dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy do miski z ciastami.
Krok 7. Do miski dodajemy również rum z rodzynkami i dokładnie mieszamy dolewając stopniowo mleko.
Krok 8. Na koniec dodajemy bardzo miękkie masło i całość dokładnie mieszamy.
krok 9. Z masy formujemy kulki, a potem obtaczamy je wiórkami kokosowymi. Na koniec wstawiamy do lodówki.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>