Ciasto z rabarbarem i truskawkami według przepisu mojej babci. Mięciutkie i delikatne

0
13532

Ciasto z rabarbarem i truskawkami to z pewnością jeden z moich ulubionych smaków z dzieciństwa. Jest pulchne i pyszne, a możemy je przygotować dosłownie w parę minut. Potem już tylko pieczenie i możemy zajadać się smakowitym, wiosennym ciastem.

Z początkiem kwietnia rozpoczął się sezon na rabarbar, który osobiście uwielbiam. Truskawki również są już od jakiegoś czasu dostępne w sklepach. Gotuję z nich kompoty, dżemy, piekę ciasta, wszystko co się da! Rabarbar jest bogaty w witaminy A, C i E, świetnie wpływa na naszą odporność i często jest wykorzystywany w diecie przeciwzapalnej. Ale przede wszystkim ma wyjątkowy smak, który w połączeniu z mięciutkim ciastem po prostu rozpływa się w ustach. Polecam ten przepis na ciasto z rabarbarem i truskawkami, będzie idealne do popołudniowej kawy.

DZISIAJ GRZEJE:  Karpatka z groszkiem ptysiowym. Nietuzinkowy przepis na deser bez pieczenia
DZISIAJ GRZEJE:  Wyjątkowy przepis na masę budyniową. Ten trik sprawi, że będzie puszysta jak nigdy

Składniki na ciasto z rabarbarem i truskawkami – przepis

Do przygotowania ciasta oprócz składników potrzebujemy również tortownicę o wymiarach 26 centymetrów oraz papier do pieczenia. Nasz przepis składa się z trzech warstw: mięciutkie ciasto, rabarbar i na koniec pyszna kruszonka. Ta kompozycja smaków z pewnością również Tobie przypadnie do gustu.

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 180 gram jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • Opakowanie cukru waniliowego 
  • 1 szklanka oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 gram czerwonych łodyg rabarbaru
  • 300 gram truskawek 

Składniki na kruszonkę:

  • 2 pełne łyżki miękkiego masła
  • 3 pełne łyżki cukru pudru
  • 4 pełne łyżki mąki pszennej
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na placek drożdżowy bez ucierania. Dodaj ulubione owoce i ciesz się pysznym ciastem
DZISIAJ GRZEJE:  Bajaderki - ten przepis powinien znać każdy, przyda się zwłaszcza w okresie świątecznym

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Ciasto z rabarbarem – przepis krok po kroku:

Krok 1. W dużej misce umieść wszystkie suche składniki na ciasto: mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, następnie całość delikatnie wymieszaj. Potem suche składniki zmiksuj z pozostałymi (oprócz rabarbaru): olejem, jogurtem oraz jajkami. Miksuj, aż do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

Krok 2. W tortownicy umieść papier do pieczenia, a potem do wnętrza wlej przygotowane ciasto.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na bajeczny sernik, który rozpływa się w ustach. Puszysty i lekki niczym chmurka
DZISIAJ GRZEJE:  Szarlotka królewska. Przepis na proste ciasto z bezą, które rozpływa się w ustach

Krok 3. Umyj, a następnie pokrój łodygi rabarbaru. Potem tylko ułóż je na wierzchu ciasta. Truskawki umyj i pokrój w mniejsze kawałki, także ułóż na cieście.

Krok 4. Nadszedł czas na przygotowanie kruszonki – z pewnością przyda Ci się nasz przepis, który znajdziesz tutaj. Jest najlepsza i świetnie nada się na ciasto z rabarbarem.

Krok 5. Przygotowaną kruszonkę wyłóż na ciasto, a potem włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Następnie, piecz ciasto przez około 50 minut.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto bananowe bez pieczenia. Zachwyca od pierwszego kęsa
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na trójkąciki jogurtowe z konfiturą truskawkową i kruszonką. Najlepsze na świecie

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszne faworki tylko z dwóch składników. Pokochacie ten przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Pulchna i delikatna strucla z powidłami. Przepis, dzięki któremu zawsze jest idealna

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here