Ciasto z rabarbarem i truskawkami to z pewnością jeden z moich ulubionych smaków z dzieciństwa. Jest pulchne i pyszne, a możemy je przygotować dosłownie w parę minut. Potem już tylko pieczenie i możemy zajadać się smakowitym, wiosennym ciastem.
Z początkiem kwietnia rozpoczął się sezon na rabarbar, który osobiście uwielbiam. Truskawki również są już od jakiegoś czasu dostępne w sklepach. Gotuję z nich kompoty, dżemy, piekę ciasta, wszystko co się da! Rabarbar jest bogaty w witaminy A, C i E, świetnie wpływa na naszą odporność i często jest wykorzystywany w diecie przeciwzapalnej. Ale przede wszystkim ma wyjątkowy smak, który w połączeniu z mięciutkim ciastem po prostu rozpływa się w ustach. Polecam ten przepis na ciasto z rabarbarem i truskawkami, będzie idealne do popołudniowej kawy.
Składniki na ciasto z rabarbarem i truskawkami – przepis
Do przygotowania ciasta oprócz składników potrzebujemy również tortownicę o wymiarach 26 centymetrów oraz papier do pieczenia. Nasz przepis składa się z trzech warstw: mięciutkie ciasto, rabarbar i na koniec pyszna kruszonka. Ta kompozycja smaków z pewnością również Tobie przypadnie do gustu.
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 180 gram jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- Opakowanie cukru waniliowego
- 1 szklanka oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 gram czerwonych łodyg rabarbaru
- 300 gram truskawek
Składniki na kruszonkę:
- 2 pełne łyżki miękkiego masła
- 3 pełne łyżki cukru pudru
- 4 pełne łyżki mąki pszennej
Ciasto z rabarbarem – przepis krok po kroku:
Krok 1. W dużej misce umieść wszystkie suche składniki na ciasto: mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, następnie całość delikatnie wymieszaj. Potem suche składniki zmiksuj z pozostałymi (oprócz rabarbaru): olejem, jogurtem oraz jajkami. Miksuj, aż do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Krok 2. W tortownicy umieść papier do pieczenia, a potem do wnętrza wlej przygotowane ciasto.
Krok 3. Umyj, a następnie pokrój łodygi rabarbaru. Potem tylko ułóż je na wierzchu ciasta. Truskawki umyj i pokrój w mniejsze kawałki, także ułóż na cieście.
Krok 4. Nadszedł czas na przygotowanie kruszonki – z pewnością przyda Ci się nasz przepis, który znajdziesz tutaj. Jest najlepsza i świetnie nada się na ciasto z rabarbarem.
Krok 5. Przygotowaną kruszonkę wyłóż na ciasto, a potem włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Następnie, piecz ciasto przez około 50 minut.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>