Syrop z dzikiej róży to świetny sposób na podniesienie swojej odporności, co jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym. Jego spożywanie podczas choroby, skraca czas przeziębienia i ułatwia powrót do zdrowia. Oprócz tego ze względu na szereg cennych substancji świetnie wspomaga organizm w przypadku przemęczenia i stresu. Wypróbuj ten przepis, by być w pełni sił przez cały rok.
W syropie znajduje się wiele wartości odżywczych takich jak flawonoidy (związki o działaniu antyoksydacyjnym), pektyny, kwasy organiczne, garbniki, sole mineralne, żelazo i witaminy (między innymi A, B1, B2, E, K oraz ogromną ilość witaminy C). Syrop z dzikiej róży wspomaga wchłanianie żelaza z diety, dzięki czemu przepis ten idealnie nadaje się dla osób z problemami z niedokrwistością.
Składniki na syrop z dzikiej róży:
Owoce najczęściej rosną w miejscach nasłonecznionych (na przykład. obrzeża lasów) od września aż do zimy. Zebrane owoce powinny być soczyste i miękkie zarazem, to właśnie z nich powstanie najlepszy syrop z dzikiej róży. Przepis na niego jest niesamowicie prosty i szybki.
- 1 kilogram owoców dzikiej róży
- 250-300 gram cukru
- 2 litry wody
Przepis na syrop z dzikiej róży krok po kroku:
Krok 1. Zebrane owoce oczyść i umyj pod bieżącą wodą, następnie umieść je w większym naczyniu.
Krok 2. Owoce zalej gorącą, ale nie gotującą wodą – powinny w niej pozostać, aż do przestygnięcia. Potem całość należy zblendować.
Krok 3. Przygotuj sitko z małymi oczkami i przetrzyj przez nie owoce dzikiej róży, tak aby pozbyć się ziarenek.
Krok 4. Następnie masę należy podgrzewać na małym ogniu przez około 20-30 minut. W tym czasie stopniowo dodawaj cukier, cały czas mieszając.
Krok 5. Jeszcze gorący syrop z dzikiej róży przelej do czystych buteleczek lub słoików, a potem mocno zakręć. Następnie możesz go zapasteryzować, dzięki czemu będzie dobry przez wiele miesięcy.
Aby wzmocnić swoją odporność należy przyjmować 1 łyżkę syropu dziennie, a w okresie przeziębienia 2-3 łyżki. Syrop z dzikiej róży można spożywać bezpośrednio lub też dodawać do herbaty.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>