Przepis na syrop z dzikiej róży. Niesamowite jak wpływa na nasz organizm

0
6637
przepis na syrop z dzikiej róży

Syrop z dzikiej róży to świetny sposób na podniesienie swojej odporności, co jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym. Jego spożywanie podczas choroby, skraca czas przeziębienia i ułatwia powrót do zdrowia. Oprócz tego ze względu na szereg cennych substancji świetnie wspomaga organizm w przypadku przemęczenia i stresu. Wypróbuj ten przepis, by być w pełni sił przez cały rok.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na czosnek w miodzie. Prawdziwa bomba witaminowa

W syropie znajduje się wiele wartości odżywczych takich jak flawonoidy (związki o działaniu antyoksydacyjnym), pektyny, kwasy organiczne, garbniki, sole mineralne, żelazo i witaminy (między innymi A, B1, B2, E, K oraz ogromną ilość witaminy C). Syrop z dzikiej róży wspomaga wchłanianie żelaza z diety, dzięki czemu przepis ten idealnie nadaje się dla osób z problemami z niedokrwistością.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na syrop z bananów na grypę i przeziębienie. Dzieci uwielbiają jego smak

Składniki na syrop z dzikiej róży:

Owoce najczęściej rosną w miejscach nasłonecznionych (na przykład. obrzeża lasów) od września aż do zimy. Zebrane owoce powinny być soczyste i miękkie zarazem, to właśnie z nich powstanie najlepszy syrop z dzikiej róży. Przepis na niego jest niesamowicie prosty i szybki.

  • 1 kilogram owoców dzikiej róży
  • 250-300 gram cukru
  • 2 litry wody
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowej roboty syrop z cebuli - tym sposobem leczę przeziębienie

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Przepis na syrop z dzikiej róży krok po kroku:

Krok 1. Zebrane owoce oczyść i umyj pod bieżącą wodą, następnie umieść je w większym naczyniu.

Krok 2. Owoce zalej gorącą, ale nie gotującą wodą – powinny w niej pozostać, aż do przestygnięcia. Potem całość należy zblendować.

Krok 3. Przygotuj sitko z małymi oczkami i przetrzyj przez nie owoce dzikiej róży, tak aby pozbyć się ziarenek.

DZISIAJ GRZEJE:  Lecznicza nalewka z dzikiej róży - sprawdź przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na schab gotowany 10 minut. To prawdziwy hit

Krok 4. Następnie masę należy podgrzewać na małym ogniu przez około 20-30 minut. W tym czasie stopniowo dodawaj cukier, cały czas mieszając.

Krok 5. Jeszcze gorący syrop z dzikiej róży przelej do czystych buteleczek lub słoików, a potem mocno zakręć. Następnie możesz go zapasteryzować, dzięki czemu będzie dobry przez wiele miesięcy.

Aby wzmocnić swoją odporność należy przyjmować 1 łyżkę syropu dziennie, a w okresie przeziębienia 2-3 łyżki. Syrop z dzikiej róży można spożywać bezpośrednio lub też dodawać do herbaty.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy sok „Kubuś” z dyni. Dzieci za nim szaleją
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na jabłka prażone do słoików na zimę. Idealne do szarlotki

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Szarlotka sypana – wersja ekspresowa. Zmodyfikowany przepis na wyśmienite ciasto
DZISIAJ GRZEJE:  Domowa konfitura z gruszek. Przepis na pyszny dżem

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here