Wielu z nas zadaje sobie pytanie jak powinno się mrozić grzyby by nie straciły na wartościach i swoim wyjątkowym smaku. Dziś przedstawię Wam trzy sposoby na to by grzybki po wyciągnięciu z zamrażalnika były niczym świeżo zebrane.
Do mrożenia nadają się tak naprawdę wszystkie rodzaje grzybów, najważniejsze jest to by były one jak najświeższe. Aby prawidłowo mrozić grzyby, niezależnie od tego który ze sposobów wybierzemy musimy je odpowiednio przygotować. Na początek wszystkie grzybki dokładnie oczyszczamy z piasku i wszelkich zabrudzeń. Dla pewności możemy rozciąć je na połówki i sprawdzić również środek, czy nie znalazł się tam żaden robaczek. Wykorzystaj nasze porady, a nigdy więcej nie zmarnujesz żadnego grzybka.
Jak prawidłowo mrozić grzyby surowe?
Do mrożenia na surowo idealnie nadają się smardze jadalne, borowiki, maślaki czy koźlaki. Jednak jeżeli zdecydujemy się na zamrożenie surowych grzybów, nie powinniśmy ich wcześniej myć. Grzyby po kontakcie z wodą i zamrożeniu będą rozmoczone, a ich konsystencja papkowata. Maślaki, jako jedyne grzyby należy przed zamrożeniem obrać ze skórki, ze względu na lepki śluz, który mają na sobie. Pozostałe grzyby pozostawiamy ze skórką.
Aby dobrze mrozić grzyby, na początek układamy pojedyncze sztuki na tacce wyłożonej papierem do pieczenia, w taki sposób, aby do siebie nie przylegały. Mrozimy je 1-2 godziny, a następnie przekładamy do woreczków i ponownie wkładamy do zamrażalnika. Ten sposób sprawi, że grzyby zachowają swój kształt nawet po rozmrożeniu. Tak zamrożone grzyby możemy przechowywać do 6 miesięcy.
Mrożenie grzybów blanszowanych na parze
Ten sposób zabezpieczy grzyby przed rozwojem bakterii, ale także zmniejszy ryzyko ich gorzkiego posmaku po rozmrożeniu (szczególnie jeśli chodzi o kurki czy rydze).
Aby prawidłowo mrozić grzyby warto przed blanszowaniem wymoczyć je przez 5-10 minut w 2 szklankach wody wymieszanych z łyżeczką soku z cytryny. Dzięki temu, nasze grzybki nie ściemnieją podczas blanszowania.
Następnie zagotowujemy wodę w garnku. Czas ich gotowania zależny jest od wielkości grzybów, dlatego warto posortować je na większe i mniejsze. Potem umieszczamy je w koszyczku do gotowania na parze i pozostawiamy je tak na 3-5 minut. Po tym czasie grzyby wyjmujemy z koszyczka i od razu umieszczamy w lodowatej wodzie, na taki sam czas w jakim się wcześniej gotowały. Na koniec odcedzamy grzyby i odkładamy na bok by odciekły z nadmiaru wody. Tak przygotowane grzyby możemy zamrozić i przechowywać do roku.
Jak mrozić grzyby smażone?
Grzyby na początek dokładnie myjemy i kroimy w plastry, następnie wrzucamy na patelnię z odrobiną masła lub tłuszczu. Smażymy wraz z ulubionymi przyprawami przez 5 minut, aż do miękkości. Usmażone grzybki odsączamy na ręczniku papierowym i pozostawiamy tak do ostygnięcia. Teraz możemy mrozić grzyby i przechowywać je w zamrażalniku nawet do roku.
Warto podkreślić, że mrożenie smażonych grzybów zapobiega utracie witaminy B, a także wspiera zachowanie przeciwutleniaczy w nich zawartych.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>