Żaden sklepowy dżem nie dorówna temu domowej roboty, który tworzymy z najlepszych składników i wkładamy w jego przygotowanie mnóstwo serca. Domowa konfitura z gruszek to łatwy i szybki przepis na pyszny dżem w którym zakochasz się od pierwszej łyżeczki.
Uwielbiam domowe przepisy na dżemy, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Właśnie z takich przepisów robiłam już dżem truskawkowy, z dyni, a także z cukinii. Jednak domowa konfitura z gruszek to mój faworyt, który nigdy mi się nie znudzi. Idealnie smakuje zarówno z naleśnikami jak i świeżym chlebkiem, często też dodaję konfiturę z przepisu do ciasta francuskiego. Te przysmaki świetnie nadają się na smaczne i pożywne śniadanie dla całej rodziny.
Domowa konfitura z gruszek – składniki na dżem:
Do przygotowania przetworów potrzebujemy zaledwie 3 składników, dzięki czemu nasz dżem będzie nie tylko pyszny, ale także zdrowy. Jedynym składnikiem, który utrzyma nasze owoce w świeżości i nada im słodkości jest cukier. W związku z czym domowa konfitura z gruszek jest z pewnością o wiele zdrowsza niż jej sklepowe odpowiedniki.
- 1 kilogram gruszek
- 300 gram cukru
- 1 cytryna
Przepis na pyszny dżem – domowa konfitura z gruszek krok po kroku:
Krok 1. Wszystkie gruszki dokładnie umyj, a następnie obierz i powycinaj gniazda nasienne. Potem pokrój owoce na małe kawałeczki i skrop sokiem wyciśniętym z cytryny.
Krok 2. Następnie przygotuj garnek i umieść w nim owoce, dodaj szklankę wody. Potem gotuj całość przez około 10-15 minut, aż do owoce będą miękkie.
Krok 3. Po tym czasie dodaj cukier i gotuj owoce, aż do odparowania wody. Nie zapomnij, aby często mieszać dżem, ponieważ może się szybko przypalić.
Krok 4. Domowa konfitura z gruszek już prawie gotowa – teraz wystarczy przełożyć dżem do czystych, wyparzonych słoików, a następnie dobrze zakręcić każdy z nich.
Krok 5. Na koniec pasteryzuj przetwory przez około 10 minut w temperaturze 100 stopni. Odstaw do ostygnięcia i ciesz się smakowitymi przetworami jesienią i zimą!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>