Domowa konfitura z gruszek. Przepis na pyszny dżem

Żaden sklepowy dżem nie dorówna temu domowej roboty, który tworzymy z najlepszych składników i wkładamy w jego przygotowanie mnóstwo serca. Domowa konfitura z gruszek to łatwy i szybki przepis na pyszny dżem w którym zakochasz się od pierwszej łyżeczki.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na cytrynowy i agrestowy dżem z cukinii. Zaskocz swoich domowników nietypowym przepisem

Uwielbiam domowe przepisy na dżemy, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Właśnie z takich przepisów robiłam już dżem truskawkowy, z dyni, a także z cukinii. Jednak domowa konfitura z gruszek to mój faworyt, który nigdy mi się nie znudzi. Idealnie smakuje zarówno z naleśnikami jak i świeżym chlebkiem, często też dodaję konfiturę z przepisu do ciasta francuskiego. Te przysmaki świetnie nadają się na smaczne i pożywne śniadanie dla całej rodziny.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na mięciutkie bułki z piekarnika.  Potrzebujesz tylko 5 składników

Domowa konfitura z gruszek – składniki na dżem:

Do przygotowania przetworów potrzebujemy zaledwie 3 składników, dzięki czemu nasz dżem będzie nie tylko pyszny, ale także zdrowy. Jedynym składnikiem, który utrzyma nasze owoce w świeżości i nada im słodkości jest cukier. W związku z czym domowa konfitura z gruszek jest z pewnością o wiele zdrowsza niż jej sklepowe odpowiedniki.

  • 1 kilogram gruszek
  • 300 gram cukru
  • 1 cytryna

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na delikatny i pyszny dżem z dyni. Zachwyci Cię smakiem

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Przepis na pyszny dżem – domowa konfitura z gruszek krok po kroku:

Krok 1.  Wszystkie gruszki dokładnie umyj, a następnie obierz i powycinaj gniazda nasienne. Potem pokrój owoce na małe kawałeczki i skrop sokiem wyciśniętym z cytryny.

Krok 2. Następnie przygotuj garnek i umieść w nim owoce, dodaj szklankę wody. Potem gotuj całość przez około 10-15 minut, aż do owoce będą miękkie.

Krok 3. Po tym czasie dodaj cukier i gotuj owoce, aż do odparowania wody. Nie zapomnij, aby często mieszać dżem, ponieważ może się szybko przypalić.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy chleb wiejski z naczynia żaroodpornego. Idealny na drugie śniadanie

Krok 4. Domowa konfitura z gruszek już prawie gotowa – teraz wystarczy przełożyć dżem do czystych, wyparzonych słoików, a następnie dobrze zakręcić każdy z nich.

Krok 5. Na koniec pasteryzuj przetwory przez około 10 minut w temperaturze 100 stopni. Odstaw do ostygnięcia i ciesz się smakowitymi przetworami jesienią i zimą!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na jabłka prażone do słoików na zimę. Idealne do szarlotki

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na rogaliki drożdżowe z marmoladą- niezawodny przepis

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Proziaki - smak dzieciństwa. Koniecznie zobacz przepis

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domową chałkę z kruszonką - rewelacja, zobacz koniecznie

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Domowa pasta bulionowa. Łatwy przepis, który zastąpi sklepowe kostki...

Podczas gotowania niejednokrotnie trudno jest nam uzyskać idealny smak, często „czegoś nam brak”. Właśnie...

Przepis na domowy ocet jabłkowy. Jego niesamowite właściwości pozostają...

Przepis na domowy ocet jabłkowy jest niesamowicie łatwy i szybki w wykonaniu. Jedynym minusem,...

Pierogi ruskie według siostry Anastazji. Kultowy przepis na najlepsze...

Pierogi ruskie, z kapustą i grzybami, z mięsem, z owocami – niezależnie od tego,...

Przepis na ciasto salceson. Mięciutki placek, któremu się nie...

Salceson to idealne ciasto, gdy spodziewasz się gości lub po prostu masz ochotę na...

Przepis na czosnek marynowany z miodem. Potężna dawka witamin...

Czosnek marynowany z miodem to świetny sposób na wprowadzenie do naszej diety dodatkowych wartości...

Marchewka w sosie słodko kwaśnym do słoików. Przepis, który...

Marchewka w sosie słodko kwaśnym to smakowity i zdrowy dodatek do ryżu, ziemniaków, a...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here