Domowa konfitura z gruszek. Przepis na pyszny dżem

0
3792
domowa konfitura z gruszek, dżem

Żaden sklepowy dżem nie dorówna temu domowej roboty, który tworzymy z najlepszych składników i wkładamy w jego przygotowanie mnóstwo serca. Domowa konfitura z gruszek to łatwy i szybki przepis na pyszny dżem w którym zakochasz się od pierwszej łyżeczki.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na cytrynowy i agrestowy dżem z cukinii. Zaskocz swoich domowników nietypowym przepisem

Uwielbiam domowe przepisy na dżemy, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Właśnie z takich przepisów robiłam już dżem truskawkowy, z dyni, a także z cukinii. Jednak domowa konfitura z gruszek to mój faworyt, który nigdy mi się nie znudzi. Idealnie smakuje zarówno z naleśnikami jak i świeżym chlebkiem, często też dodaję konfiturę z przepisu do ciasta francuskiego. Te przysmaki świetnie nadają się na smaczne i pożywne śniadanie dla całej rodziny.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na mięciutkie bułki z piekarnika.  Potrzebujesz tylko 5 składników

Domowa konfitura z gruszek – składniki na dżem:

Do przygotowania przetworów potrzebujemy zaledwie 3 składników, dzięki czemu nasz dżem będzie nie tylko pyszny, ale także zdrowy. Jedynym składnikiem, który utrzyma nasze owoce w świeżości i nada im słodkości jest cukier. W związku z czym domowa konfitura z gruszek jest z pewnością o wiele zdrowsza niż jej sklepowe odpowiedniki.

  • 1 kilogram gruszek
  • 300 gram cukru
  • 1 cytryna
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na delikatny i pyszny dżem z dyni. Zachwyci Cię smakiem

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Przepis na pyszny dżem – domowa konfitura z gruszek krok po kroku:

Krok 1.  Wszystkie gruszki dokładnie umyj, a następnie obierz i powycinaj gniazda nasienne. Potem pokrój owoce na małe kawałeczki i skrop sokiem wyciśniętym z cytryny.

Krok 2. Następnie przygotuj garnek i umieść w nim owoce, dodaj szklankę wody. Potem gotuj całość przez około 10-15 minut, aż do owoce będą miękkie.

Krok 3. Po tym czasie dodaj cukier i gotuj owoce, aż do odparowania wody. Nie zapomnij, aby często mieszać dżem, ponieważ może się szybko przypalić.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy chleb wiejski z naczynia żaroodpornego. Idealny na drugie śniadanie

Krok 4. Domowa konfitura z gruszek już prawie gotowa – teraz wystarczy przełożyć dżem do czystych, wyparzonych słoików, a następnie dobrze zakręcić każdy z nich.

Krok 5. Na koniec pasteryzuj przetwory przez około 10 minut w temperaturze 100 stopni. Odstaw do ostygnięcia i ciesz się smakowitymi przetworami jesienią i zimą!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na jabłka prażone do słoików na zimę. Idealne do szarlotki
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na rogaliki drożdżowe z marmoladą- niezawodny przepis

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Proziaki - smak dzieciństwa. Koniecznie zobacz przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domową chałkę z kruszonką - rewelacja, zobacz koniecznie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here