Lecznicza nalewka z dzikiej róży – sprawdź przepis

Nalewka z dzikiej róży to prawdziwa bomba witaminowa, bowiem jej owoce zawierają nawet do 40% więcej witaminy C, niż jakikolwiek cytrus. Przekonaj się o tym sam i wypróbuj prosty przepis na nalewkę.

Nalewkę z dzikiej róży robi się jesienią, najlepiej po pierwszych przymrozkach – wtedy owoce dzikiej róży nabierają swoich drogocennych właściwości. Owoce można także zerwać przed przymrozkami i przemrozić w zamrażarce. 

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis z syrop z imbirem - wzmocni odporność, a w trakcie przeziębienia postawi Cię znów na nogi

Nalewka z dzikiej róży ma następujące właściwości:

  • wzmacnia organizm i działa przeciwzapalnie
  • pomaga w nieżytach przewodu pokarmowego,
  • pomaga w nadciśnieniu, chorobach serca i wątrób

DZISIAJ GRZEJE:  Pestkówka nalewka z pestek pigwy - smakuje jak amaretto. Zobacz przepis

Składniki na nalewkę z dzikiej róży

  •  1 kg owoców róży
  • 0,5 l wódki 40 proc.
  • 0,75 l spirytusu 96 proc. 
  • 0,5 l jasnego miodu
  • 0,5 l wody
  • 4 – 5 goździków
  • łyżeczka suszonej mięty
  • łyżeczka suszonego kwiatu rumianku

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Przygotowanie nalewki z dzikiej róży krok po kroku – przepis

Krok 1. Owoce myjemy pod bieżącą wodą, kolejno osuszamy je i wkładamy na dobę do zamrażarki.

DZISIAJ GRZEJE:  Nalewka z aronii - banalny przepis. Sprawdź koniecznie

Krok 2. Owoce dzikiej róży należy nakłuć szpilką. Kolejno wsypujemy je do słoja i dodajemy zioła. Następnie zalewamy spirytusem.

Krok 3. Tak przygotowaną nalewkę zostawiamy w ciepłym miejscu na 4–6 tygodni, co kilka dni wstrząsajmy słojem. P tym czasie należy całość przecedzić, mocno wyciskając przy tym sok z owoców.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowej roboty syrop z mięty - zwiększa odporność i skutecznie leczy przeziębienie

Krok 4. Odstawiamy na tydzień. W tym czasie należy kilka razy przefiltrować całość. Miód wymieszaj z ciepłą wodą, podgrzej i zbierz szumowiny.

Krok 5. Gdy całość wystygnie, dodajemy wódkę. Dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum dwa 2 miesiące. Powodzenia. 

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Domowe ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką. Jest pyszne...

Już niemal w każdym sklepie możemy zauważyć kuszące nas swoim czerwonym kolorem, pachnące, polskie...

Uprawa fasolki szparagowej w doniczce. Poznaj tajemnice hodowli warzyw...

Wydawało by się, że aby mieć własne, świeże warzywa potrzebna jest choć niewielka działka....

Przepis na najlepszy dżem truskawkowy na świecie. Właśnie taki...

Truskawki goszczą w coraz większej ilości sklepów i choć ich cena jeszcze nie należy...

Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu – naturalny...

Wiosna w Polsce raczy nas pięknymi i pachnącymi roślinami na każdym kroku, jednak warto...

Syrop z pędów sosny na przeziębienie i brak energii....

Dni robią się coraz dłuższe i cieplejsze, dzięki czemu powoli zapominamy o chorobach, które...

Lody w wafelku – przepis, który przypomni Ci błogi...

Pyszny, śmietankowy smak lodów zamkniętych pomiędzy dwoma kawałkami wafelka, to jest smak, który zdecydowanie...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here