Nalewka z dzikiej róży to prawdziwa bomba witaminowa, bowiem jej owoce zawierają nawet do 40% więcej witaminy C, niż jakikolwiek cytrus. Przekonaj się o tym sam i wypróbuj prosty przepis na nalewkę.
Nalewkę z dzikiej róży robi się jesienią, najlepiej po pierwszych przymrozkach – wtedy owoce dzikiej róży nabierają swoich drogocennych właściwości. Owoce można także zerwać przed przymrozkami i przemrozić w zamrażarce.
Nalewka z dzikiej róży ma następujące właściwości:
- wzmacnia organizm i działa przeciwzapalnie
- pomaga w nieżytach przewodu pokarmowego,
- pomaga w nadciśnieniu, chorobach serca i wątrób
Składniki na nalewkę z dzikiej róży
- 1 kg owoców róży
- 0,5 l wódki 40 proc.
- 0,75 l spirytusu 96 proc.
- 0,5 l jasnego miodu
- 0,5 l wody
- 4 – 5 goździków
- łyżeczka suszonej mięty
- łyżeczka suszonego kwiatu rumianku
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przygotowanie nalewki z dzikiej róży krok po kroku – przepis
Krok 1. Owoce myjemy pod bieżącą wodą, kolejno osuszamy je i wkładamy na dobę do zamrażarki.
Krok 2. Owoce dzikiej róży należy nakłuć szpilką. Kolejno wsypujemy je do słoja i dodajemy zioła. Następnie zalewamy spirytusem.
Krok 3. Tak przygotowaną nalewkę zostawiamy w ciepłym miejscu na 4–6 tygodni, co kilka dni wstrząsajmy słojem. P tym czasie należy całość przecedzić, mocno wyciskając przy tym sok z owoców.
Krok 4. Odstawiamy na tydzień. W tym czasie należy kilka razy przefiltrować całość. Miód wymieszaj z ciepłą wodą, podgrzej i zbierz szumowiny.
Krok 5. Gdy całość wystygnie, dodajemy wódkę. Dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum dwa 2 miesiące. Powodzenia.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>